De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zorggroepen in Zeeuws-Vlaanderen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zorggroepen in Zeeuws-Vlaanderen"— Transcript van de presentatie:

1 Zorggroepen in Zeeuws-Vlaanderen
Het groeit en bloeit op de Zeeuwse klei Dames en heren, Voor die van u die niet uit Zeeuws-Vlaanderen komen zal ik mij en mijn organisatie kort voorstellen (deel mogelijk door dagvoorzitter). Ik ben huisarts geweest, daarna mede directeur van de GGD in Tilburg en vervolgens actief geworden als organisatie adviseur en interim directeur. Inmiddels ben ik nu ruim 1 jaar interim directeur van Nucleus Zorg. Naast mij professionele werk ben ik actief als wielrenner en tuinier. Dit laatste vertel ik u omdat ik een liefhebber ben van de Zeeuwse klei en graag op de fiets rond kijk.

2 Titel Dames en heren, Bij sommigen bestaat wellicht nog het romantische beeld van de Zeeuwse trekpaarden door de zware klei. Ook in de gezondheidszorg leeft nog wel eens het gevoel dat veranderingen trekken is aan een dood paard of anders een bijzonder zwaar en taai karwei is. Welnu, ik zal u laten zien dat hier in Zeeuws-Vlaanderen, natuurlijk ook door hard werken, een goede voedingsbodem voor veranderingen gelegd worden. Wel een duurzaam plaatje.

3 Titel Nucleus Zorg is een organisatie van en voor huisartsen, waar vrijwel alle huisartsen in Zeeuws-Vlaanderen. Bestaat uit een moederorganisatie met drie dochters.

4

5 Nucleus Zorg B.V. - van en voor huisartsen -
Wat is Nucleus Zorg en in het bijzonder Nucleus Chronisch Zorg oftewel de Zorggroep Nucleus Zorg. De Zorggroep Nucleus Zorg is in 2009 opgericht, maar sinds april 2010 daadwerkelijk van start gegaan. Dus nog erg jong. Deze organisatie die van en voor de huisartsen is in Zeeuws-Vlaanderen bestaat uit drie BV.’s. Maar eerst: wat is een Zorggroep? Definitie.

6 Definitie Zorggroep organisaties van overwegend eerstelijns
zorgaanbieders contracten sluiten met zorgverzekeraars chronische zorg coördineren en uit te (laten) voeren doelstelling de kwaliteit van zorg te verbeteren. In principe de preferente zorgverzekeraar, bij ons is dit CZ Chronische zorg in een bepaalde regio. Uit te laten voeren: doen het niet zelf.

7 Zorggroep enkele kenmerken
Huisarts is hoofdbehandelaar Zorg voor patiënt dichtbij huis Ondersteuning ten behoeve van de huisarts Samenwerking tussen betrokken hulpverleners Diabetes Mellitus, CVRM en COPD Ondersteuning: huisarts zijn/haar werk goed kan doen CVRM: cardiovasculaire risicomanagement COPD: chronische obstructieve pulmonaire disease

8 Zorggroepen Landelijke ontwikkelingen
2010: ” Gemiddelde omvang 76 huisartsen Driekwart Nederlandse huisartsen participeert Monopolisten Meeste Zorggroepen alleen DM Rapport RIVM november 2010

9 Ik begon mijn verhaal met het groeit en bloeit op de Zeeuwse klei
Ik begon mijn verhaal met het groeit en bloeit op de Zeeuwse klei. Want in tegenstelling met war wij landelijk zien, is het plaatje in Zeeuws-Vlaanderen anders. Een goede voedingsbodem waarop het blijkbaar goed bloeien is.

10 Ik begon mijn verhaal met het groeit en bloeit op de Zeeuwse klei
Ik begon mijn verhaal met het groeit en bloeit op de Zeeuwse klei. Want in tegenstelling met war wij landelijk zien, is het plaatje in Zeeuws-Vlaanderen anders. Een goede voedingsbodem waarop het blijkbaar goed bloeien is.

11 Ik begon mijn verhaal met het groeit en bloeit op de Zeeuwse klei
Ik begon mijn verhaal met het groeit en bloeit op de Zeeuwse klei. Want in tegenstelling met war wij landelijk zien, is het plaatje in Zeeuws-Vlaanderen anders. Een goede voedingsbodem waarop het blijkbaar goed bloeien is.

12 Zorggroepen in Zeeuws-Vlaanderen
Landschap: 4 zorggroepen: Nucleus Zorg BV. (29) Pallion – Hulst (4) Axel – Zaamslag (6) MaeTri-x -Terneuzen(4) Alle huisartsen betrokken (43 huisartsen). Maar het bloeit ook.

13 Nucleus Zorggroep DBC Diabetes Mellitus: start 1 april 2010
DBC CVRM start 1 januari 2012? Overige activiteiten op eigen initiatief: Beweegkuur/stoppen met roken / COPD

14 Resultaten tot nu toe: 9 procesindicatoren.

15

16

17 Zijn de dijken nog hoog genoeg om het water dat ons aan de lippen stijgt te keren?

18 Anno 2025 Groei aantal inwoners > 17 miljoen
Stijging 65+ en langere levensduur Toename chronisch zieken: DM > 50% CVRM > 30% COPD > 25% Toename per normpraktijk patiëntcontacten huisartsen en POH: 2500 plus 250 visites per jaar Schatting 35% huisartsen erbij

19 Dames en heren, hoe zouden wij de tanker van koers kunnen verleggen
Dames en heren, hoe zouden wij de tanker van koers kunnen verleggen. Door nu te veranderen zal het wellicht lukken om binnen de oevers te blijven.

20 Toekomst Zorggroep Het verder ontwikkelen van de Zorggroep om huisartsen, POH’ers en praktijkverpleegkundigen te ondersteunen. Tegengaan van de bureaucratie en beperken van overhead. Bundeling i.p.v. marktwerking Omspitten voedinghoudende plantjes Mest Snoeien (doet bloeien)

21 Delen om te groeien Samenwerking met ZorgSaam:
internisten, oogartsen en diëtisten cardiologen en longartsen COZMOZ –ELS SEH

22 Delen om te groeien Verregaande samenwerking tussen huisartsen en ZorgSaam met behoud van autonomie. Inzet huisartsen vanuit ZorgSaam? Nucleus Zorg? Concentratie van huisartsen en andere hulpverleners in centra met satellieten. Samenwerking over de grens

23 Maar ook voeding nodig Rol van verzekeraars en overheid

24 Nucleus Zorg ZorgSaam

25


Download ppt "Zorggroepen in Zeeuws-Vlaanderen"

Verwante presentaties


Ads door Google