De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

NEDERLAND “het land van wietplantages […]” “het land waar je een junkie om een fiets kan vragen” “[…] en XTC export nummer 1 is” “het land waar prostitutie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "NEDERLAND “het land van wietplantages […]” “het land waar je een junkie om een fiets kan vragen” “[…] en XTC export nummer 1 is” “het land waar prostitutie."— Transcript van de presentatie:

1 NEDERLAND “het land van wietplantages […]” “het land waar je een junkie om een fiets kan vragen” “[…] en XTC export nummer 1 is” “het land waar prostitutie en blowen mag” Lange Frans & Baas B

2 NEDERLAND gedoogbeleid consensuspolitiek poldermodel vrijheid emancipatie tolerantie progressiviteit emancipatie vrouwen emancipatie homoseksuelen drugs kraken prostitutie

3 NEDERLAND/AMSTERDAM:BABYLON “Na een decennium vol provo’s en rebelse katholieken bleek Nederland voorop te lopen in tolerantie in progressiviteit. De Nederlandse visie op soft drugs, prostitutie, homoseksualiteit, het koningshuis, orde en gezag trok veel aandacht in de buitenlandse pers. Amsterdam werd beroemd en berucht als een internationaal Babylon.”

4

5 “MISVERSTAND NEDERLAND” Speciale aflevering van het tijdschrift De Gids (jg. 167, nr. 5/6, mei/juni 2004) naar aanleiding van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Reputatie van een “internationaal Babylon” vs. de werkelijkheid !!!

6 OPTIONELE LECTUUR http://www.dbnl.org/tekst/luyk006stil01_01/

7 OPTIONELE LECTUUR http://www.dbnl.org/tekst/kenn002nieu01_ 01/index.htm

8 OPTIONELE LECTUUR http://books.google.com/books?hl=nl&id=F_UJPRdpbAMC&dq=lage +landen+hoge+sprongen&printsec=frontcover&source=web&ots=B4 hMzGR57w&sig=I0H3flPsO1e5A4L2lXHg3hY0pG4&sa=X&oi=book _result&resnum=3&ct=result

9 Hoe tucht een lelijk woord werd

10 Inleidend “Hoe tucht een lelijk woord werd” (< Lage landen, hoge sprongen) Tucht : discipline

11

12 Nederland in de (lange) jaren ‘50

13 Verzuiling Tucht [Beeld van Nederland conservatief]

14 Nieuw Babylon in aanbouw Waarin Nederland wel verschilde van andere landen, dat is de afkeer van de Nederlandse autoriteiten voor conflicten en geweld, gekoppeld aan de overtuiging dat het beter is de onvermijdelijke stroom ‘moderne’ ontwikkelingen te kanaliseren dan die te stuiten. Deze zienswijze werd niet alleen gedeeld door de ‘progressieve’ leiders, maar evenzeer door de ‘conservatieve’. Er was noch heldenmoed, noch tragiek in het spel; de Nederlandse autoriteiten misten niet alleen de mogelijkheid, maar vooral ook het inzicht en de wil om weerstand te bieden dezelfde ontwikkelingen waartegen hun collega's in andere landen zich wel zouden verzetten.

15 PROVO

16 PROVO:inleiding

17 Jeugdcultuur, tegencultuur Nozems Provo Hippies

18 PROVO Anarchistisch geïnspireerde beweging 1965 – 1957 Opgericht door o.a. Roel van Duijn Tijdschrift Provo Pamfletten, happenings, ludieke acties Provotariaat versus klootjesvolk Emancipatie, ecologie,… Nadien nog veel invloed http://www.iisg.nl/archives/nl/files/p/10817565.php

19 PROVO http://www.gramschap.nl/provo/chrono/provochronologie.html

20

21 PROVO:happenings

22 Het beeldhouwwerk Het Lieverdje op het Spui was door een sigarettenfabrikant aan de stad Amsterdam geschonken. Al lang vóór Provo had de 'antirookmagiër' Robert Jasper Grootveld deze plek uitgezocht voor zijn artistieke bezweringsformules. http://www.youtube.com/watc h?gl=NL&hl=nl&v=L6GJvvzt0 2ghttp://www.youtube.com/watc h?gl=NL&hl=nl&v=L6GJvvzt0 2g 00:20 – 01:00

23 Happening van Robert Jasper Grootveld bij het Lieverdje (1965)

24 Robert Jasper Grootveld met zelfgemaakt Afrikaans masker.

25 Provo hield ook elders happenings, zoals hier bij het Van Heutszmonument op 12 september 1965. Met ' Image ', spreek uit Imaazje, bedoelde Provo dat ze 'in de media en ten overstaan van de publieke opinie een spel speelde met het eigen imago'. (Niek Pas, Imaazje pp. 19)

26 Simon Posthuma wast zijn kleren in bloed als protest tegen verkeersslachtoffers.

27 Johnny van Doorn en Peter Bergman

28 Striptease Marijke Koger tijdens de happening „stoned in the streets“, in Williams Place op de Zeedijk - 1965

29 Bart Huges boort gaatje in hoofd

30 Johnny van Doorn

31 PROVO:vs. politie

32 Vrijwel iedere happening eindigde met arrestaties door de politie. Het uitdelen van krenten of het neerleggen van een bosje bloemen kon een arrestatiegrond zijn.

33 19 maart 1966. Een agent 'verdedigt' zich tegen een bezoeker van de fototentoonstelling over politiegeweld

34 Omdat alle demonstraties verboden worden wegens 'opruiende' leuzen, demonstreren provo's op het Spui met een blanco spandoek. Zij worden onmiddellijk gearresteerd.

35

36 PROVO:vs. het koningshuis

37 De spotprent over koningin Juliana als prostituée achter de ramen leverde veel publiciteit en strafvervolging op. Het Provoblad God, Nederland en Oranje bevat honderden van dergelijke cartoons.

38 Provo verspreidde graag 'witte geruchten' om bij te dragen tot morele paniek in het land. Voorafgaand aan de huwelijk sdag van Beatrix en Claus, 10 maart 1966, werd gewaarschuwd voor het toedienen van LSD aan paarden van de bereden politie. Het Oranjecomité Parel van de Jordaan is een 'mantelorganisatie' van Provo.

39 PROVO:concrete acties

40 Het Witte Fietsenplan (augustus 1965) voorziet in openbare fietsen die niet op slot kunnen. 'De witte fiets symboliseert eenvoud en hygiëne tegenover de protserigheid en vuilheid van de autoritaire auto.'

41

42 Het Witte Huizenplan 'lanceert een revolutionaire oplossing van het huizenprobleem' en is een voor-aankondiging van de kraakbeweging. Iedereen kan een leegstaand huis binnengaan om er te wonen. Het paleis op de Dam moet stadhuis worden.

43 PROVO:in de politiek

44 Provo deed mee, na veel interne discussie, met de Amsterdamse gemeenteraads-verkiezingen van 1 juni 1966 en zette vooral in op leefbaarheid en een schoon milieu.

45

46 PROVO:navolging

47

48 PROVO Informatie: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis http://www.iisg.nl/archives/nl/files/p/10817565.php http://www.iisg.nl/collections/provo/index-nl.php Een chronologisch overzicht van de beweging: http://www.gramschap.nl/provo/chrono/provochronologie.html Video’s: http://nl.youtube.com/watch?v=L6GJvvzt02g

49 1966

50 Softdrugsbeleid

51 Opiumwet (1976): onderscheid tussen softdrugs en harddrugs

52 Softdrugsbeleid Nederwiet Gedoogbeleid: bezit (5 gram/5 hennepplanten) en verkoop onder bepaalde voorwaarden gedoogd Coffeeshops AHOJ-G criteria

53 Softdrugsbeleid Nederwiet Gedoogbeleid Coffeeshops AHOJ-G criteria –Geen Affichering (reclame) –Geen Harddrugs verkopen –Geen Overlast veroorzaken –Geen toegang voor Jeugdigen onder 18 jaar (ook niet om alleen iets te drinken) –Geen verkoop van Grote hoeveelheden (maximaal vijf gram per transactie)

54 Softdrugsbeleid Nederwiet Gedoogbeleid Coffeeshops AHOJ-G criteria De achterdeurproblematiek Coffeeshoptoerisme

55 Artikelen / Discussie Esther Rosenberg: „Coffeeshopbeleid heeft effect, aantal shops daalt gestaag“. Anoniem, "Amsterdam wil geen pasjessysteem coffeeshops„ Anoniem, "Eindhoven wil coffeeshops wiet laten telen"

56

57 Discussie Paddo‘s (vroeger verkocht in smartshops), sedert december 2008 verboden Rookverbod Vgl. Tsjechië??

58 Kraken

59

60 Kraakpand Woningnood en leegstandbestrijding Antikraak Voor juni 2010: kraken gedoogd (als pand langer dan een jaar leegstaat) Juni 2010: kraken verboden

61 Gay Pride

62 Discussie Homohuwelijk (sinds 2001) Amsterdam Gay pride Homomonument

63 Anoniem, "Schiedam verbiedt Hoerenbal toch niet„ Anoniem, "Stadswandeling over homo- emancipatie"

64 Prostitutie

65


Download ppt "NEDERLAND “het land van wietplantages […]” “het land waar je een junkie om een fiets kan vragen” “[…] en XTC export nummer 1 is” “het land waar prostitutie."

Verwante presentaties


Ads door Google