De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Opstand Les 3: De Opstand & het ontstaan van de Republiek

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Opstand Les 3: De Opstand & het ontstaan van de Republiek"— Transcript van de presentatie:

1 De Opstand Les 3: De Opstand & het ontstaan van de Republiek
Van Hunebed tot heden

2 Het verbond valt uiteen (1579)
H5:§ 5:p127-30 Het verbond valt uiteen (1579) Het verbond tussen de Gewesten – de Pacificatie – bleek een tijdelijke De voornaamste oorzaak was de godsdienstige verdeeldheid. Willem was er niet in geslaagd radicale katholieken (Zuiden) en radicale protestanten (Noorden) tot elkaar te brengen Daarnaast beloofde Parma (de zoon van) dat de zuidelijke steden hun oude privileges mochten behouden In 1579 sloten drie Zuidelijke Gewesten de Unie van Atrecht en onderwierpen zich weer aan Filips II De andere Zuidelijke Gewesten sloten zich bij het Noorden aan en vormde de Unie van Utrecht (1579)

3 De Unie van Utrecht, Atrecht (Arass) en enkele “losse” Gewesten

4 De Unie van Utrecht Hoe nu verder?
De Gewesten die de Unie van Utrecht vormden vroegen zich af hoe nu verder te gaan? Niemand zou om zijn/haar geloof worden vervolgd Men zou een gezamenlijk leger oprichten Elk gewest (dus elke stad) behield haar eigen rechten/privileges Wel kwam er financieel samenwerking (een aantal belastingen!!) om de gezamenlijke verdediging te bekostigen.

5 Acte van Verlatinge (1581) Hoe nu verder?
De Gewesten die de Unie van Utrecht vormden vroegen zich af hoe nu verder te gaan? In 1580 verklaarde Filips Willem ook vogelvrij en zette een prijs op zijn hoofd. De Gewesten zeggen hierna ook definitief hun vertrouwen in Filips op: In 1581 schrijft Willem de Acte van Verlatinge; een unieke daad; men kon niet anders! Filips was gewoon een slecht vorst!

6 Plakkaat van Verlatinge

7 2.3 Stichting van de calvinistische Republiek (1576-1588) Hoe nu verder?
De Gewesten die de Unie van Utrecht vormden vroegen zich af hoe nu verder te gaan? Willem kreeg echter geen tijd om zijn karwei af te maken, want in 1580 werd hij door Filips in de ban gedaan en in 1584 vermoord/geliquideerd. Na de dood van de Hertog van Anjou (een beoogd Frans opvolger) en de moord op Willem werd de Graaf van Leicester – een vertrouweling van Elisabeth koning van Engeland – landsheer, maar dit leverde meer problemen op dan steun. Vanaf 1588 staan de Gewesten alleen. En dit kon nooit goed gaan, of toch ….??

8 Moord op Willem de Zwijger

9 Parma Strike Back

10 Huiswerk Lezen blz. 127 t/m 130 Maakwerk in de klas Van vorige les:
o.a. OT-kaart verwerken Deze les: Opdracht 1 & 5 p. 123 (waar: toetsvraag zonder bron bij Tijdvak 5) Opdracht 7 (waar: toetsvraag met bron bij Tijdvak 5) Huiswerk Lezen blz. 127 t/m 130


Download ppt "De Opstand Les 3: De Opstand & het ontstaan van de Republiek"

Verwante presentaties


Ads door Google