De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vertaald uit het Spaans – Freddy Storm 07/2011 IJSBOLLEN.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vertaald uit het Spaans – Freddy Storm 07/2011 IJSBOLLEN."— Transcript van de presentatie:

1

2 Vertaald uit het Spaans – Freddy Storm 07/2011

3 IJSBOLLEN

4

5

6 Deze rariteit van de natuur waarvoor geen meteorologische naam bestaat komt voor na zware sneeuwval langs de kusten van grote meren en oceanen. De in ijs veranderde sneeuw, samen met de beweging van de golven, schept deze grote bevroren bollen.

7

8

9 Cientos, miles de bolas de hielo con el corazón de nieve y del tamaño de un balón de fútbol se amontonan a lo largo de la orilla en un espectáculo maravilloso. Para que esto suceda la temperatura del agua debe ser de 0º C. Un fenómeno conocido como "Lolly" por los pescadores de la isla canadiense de Cabo Bretón.

10

11

12 Volgens het Zweeds meteorologisch instituut SMHI gebeurt dit zeer zelden wanneer de zachte opeengehoopte sneeuw door de wind wordt voortgerold op het strand. Zo vormen zich ijsbollen op dezelfde manier waarop erosie rotsen verandert in rolstenen.

13 IJsbollen op het strand van het Michiganmeer in de VS.

14

15

16 SNEEUWROLLEN

17

18

19

20 Een merkwaardig meteorologisch fenomeen dat cilindervormige sneeuwformaties schept, bekend als SNEEUWROLLEN. Het komt zelden voor, want de precieze condities moeten aanwezig zijn voor de vorming ervan.

21

22 De cilinders worden gevormd wanneer de wind een hoop sneeuw over het ijs doet voortrollen. Dit is afhankelijk van de juiste temperatuur, de luchtvochtigheid, de windsnelheid en het terrein.

23

24

25 -De bevroren oppervlakte of het met een ijslaag bedekte terrein zorgt ervoor dat de rol met gemak voortglijdt. -De ijslaag moet bedekt zijn met een vochtige laag poedersneeuw van 2 cm dikte en de temperatuur moet zich dicht bij het punt bevinden waarop ijs smelt.

26 -De luchttemperatuur moet gelijk zijn aan of licht boven het vriespunt, tussen 0 en 1ºC. -De wind moet krachtig genoeg zijn om de sneeuwrollen in beweging te brengen, maar mag ze niet doen uiteenvallen: ca. 40 km/uur.

27 -Een windstoot neemt wat sneeuw mee zoals een lepel een ijsje. Dan doen verdere windstoten de sneeuw voortrollen en telkens in omvang toenemen.

28

29

30 De grootte van de cilinders kan meerdere centimeters bedragen. Men heeft rollen gezien met een diameter van 70 cm.

31

32

33

34

35 Wanneer de rol ten slotte te zwaar wordt om door de wind te worden voortgerold of wanneer ze tegen een obstakel stoot, valt ze stil, een spoor achterlatend.

36

37

38 Vaak hebben de rollen een gat in het midden, waar de sneeuwlaag dunner is dan aan de buitenkant en gemakkelijk verdwijnt. Zo krijgt de cilinder de vorm van een “donut”.

39

40

41

42 Ook door de zwaartekracht kunnen sneeuwrollen worden gevormd. Een pak sneeuw valt van een boom op een hellend vlak en rolt naar beneden, een bol vormend. Sneeuwrollen kunnen dus ook voorkomen op heuvelachtig terrein.

43

44

45

46

47

48


Download ppt "Vertaald uit het Spaans – Freddy Storm 07/2011 IJSBOLLEN."

Verwante presentaties


Ads door Google