De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

T HEMA 6 G EDRAG EN B EWEGING Basisstof 3. I N DE LES Uitleg Bassistof 3 Huiswerk maken opdracht 6,8 en 9.

Verwante presentaties


Presentatie over: "T HEMA 6 G EDRAG EN B EWEGING Basisstof 3. I N DE LES Uitleg Bassistof 3 Huiswerk maken opdracht 6,8 en 9."— Transcript van de presentatie:

1 T HEMA 6 G EDRAG EN B EWEGING Basisstof 3

2 I N DE LES Uitleg Bassistof 3 Huiswerk maken opdracht 6,8 en 9

3 T YPEN SPIERWEEFSEL Glad spierweefsel Langwerpige spiercellen, met celkern Huid en buisvormige holle organen (darmen, longen, bloedvaten, iris, blaas, urinewegen, zaadleiders, eileiders en baarmoeder. Geïnnerveerd door autonome zenuwstelsel. (werking inwendige organen) Trage werking Innerveren = uiteinden van de zenuw zit in het weefsel

4 T YPEN SPIERWEEFSEL Dwarsgestreept spierweefsel Spiervezels door versmelting spiercellen, veel celkernen. Meestal skeletspieren Huidspieren innervatie door animale zenuwstelsel (werking bewuste reacties en beweging) Snelle werking, snel moe

5 T YPEN SPIERWEEFSEL Hartspierweefsel Dwarsgestreept, maar één of twee kernen per spiercel. Kern in het midden. Geïnnerveerd door animale zenuwstelsel

6 D E BOUW VAN EEN SKELETSPIER Spierbundels omgeven door bindweefsel. Bij de spiervezels zitten de motorische eindplaatjes.

7 D E BOUW VAN EEN MYOFIBRIL Bestaat uit sarcomeren, hierdoor dwarsgestreept. Actine myosine

8 S AMENTREKKEN 1. Wanneer er een impuls bij een motorische eindplaatje aan komt dan veranderd de doorlaatbaarheid van het membraan en komt er veel Ca2+ ionen in het cytosol. Deze binden aan de actinefilamenten waardoor de bindingsplaatsen vrij komen voor de mysoinekoppen. 2. Er bindt een ATP molecuul aan de kop van de myosine. Waardoor dit de affiniteit met de actine verminderd. 3. Door de hydrolyse van ATP in ADP en Pi verplaatst de kop zich over een afstand van 5nm. ADP en Pi blijven er nog wel aan vast zitten.

9 SAMENTREKKEN De myosinekop bindt zich op de nieuwe plaats, Pi wordt los gelaten. Hierdoor ontstaat er een powerstroke. De ADP wordt los gelaten en we beginnen weer aan een nieuwe cyclus.

10 S AMENTREKKEN De donkere banden blijven even lang. de lichte banden worden smaller.

11 H OUDING EN BEWEGING Spiertonus = spierspanning: lichte kracht op de aanhechtingsplaats van de pezen. In ontspannen toestand is de spier niet maximaal ontspannen.

12 FILMPJES https://www.youtube.com/watch?v=spWOZIYJ2M M Extra filmpje https://www.youtube.com/watch?v=46H46y5Tln4

13 H UISWERK Maken opdracht 6,8 en 9


Download ppt "T HEMA 6 G EDRAG EN B EWEGING Basisstof 3. I N DE LES Uitleg Bassistof 3 Huiswerk maken opdracht 6,8 en 9."

Verwante presentaties


Ads door Google