De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

 Wat is kanker?  Is het erfelijk?  Is het besmettelijk?  Hoe is kanker ontstaan?  Hoe kom je er vanaf?  Hoe detecteer je kanker?  Hoe voorkom je.

Verwante presentaties


Presentatie over: " Wat is kanker?  Is het erfelijk?  Is het besmettelijk?  Hoe is kanker ontstaan?  Hoe kom je er vanaf?  Hoe detecteer je kanker?  Hoe voorkom je."— Transcript van de presentatie:

1

2  Wat is kanker?  Is het erfelijk?  Is het besmettelijk?  Hoe is kanker ontstaan?  Hoe kom je er vanaf?  Hoe detecteer je kanker?  Hoe voorkom je kanker?

3 De term ‘kanker’ is een verzamelnaam voor meer dan 100 ziekten met een gemeenschappelijke eigenschap: een onbeheerste deling van lichaamscellen. Een kwaadaardige tumor word ‘kanker’ genoemd. AnusKanker Angiosarcoom Baarmoederhalskanker Bijnierkanker Borstkanker Keelkanker Teelbalkanker Prostaatkanker HPV Herpes Tasmaanse Duivel Epstein-Bar Maagkanker Longkanker Leverkanker Galblaaskanker Dikkedarmkanker Dunnedarmkanker Eierstokkanker Baarmoederkanker Alvleesklierkanker Nierkanker Mondkanker

4 Enkele vormen van kanker zijn erfelijk. De vormen: - Erfelijke borstkanker - Dikke darm kanker Erfelijke borstkanker en Dikke darm kanker word veroorzaakt door een mutatie in een bepaald gen. Het - BRCA1-gen - BRCA2-gen Er is 50% kans dat het doorgegeven word aan de kinderen.

5 Kanker is niet besmettelijk bij mensen, daar integen kunnen sommige virussen wel kanker veroorzaken zoals: HPV Herpes Epstein-Bar Tasmaanse duivel De Tasmaanse duivel kwam oorspronkelijk van stieren af, de virus ging door naar mensen. Nu kan deze virus kanker veroorzaken, helaas is hier nog geen enkel medicijn voor het enige wat ze wel hebben is een medicijn zodat het afremt. Deze virus heerst vooral onder de kippen, buideldieren en katten.

6 Bij de celdeling kunnen fouten voorkomen. Er kunnen verschillende oorzaken hiervoor zijn. Meestal worden deze fouten door ons lichaam zelf hersteld, maar soms gebeurt dat niet. Bij een aantal fouten in dezelfde cel gaat deze cel zich op een onbeheerste manier delen. Hierdoor ontstaat een groep cellen met fouten. Zo’n groep cellen neemt vaak de vorm aan van een zwelling, die tumor wordt genoemd.

7 Wanneer er kanker word geconstateerd, kan je met je dokter overleggen welke behandeling het beste is en het verstandigst. Dit kan bestraling, een chemokuur of pillen als medicatie.

8 Sommige bekende vormen van kanker kan je zelf detecteren voordat het echt te laat is. De vormen zijn: Teelbal kanker Borst kanker Keel kanker Anus kanker

9 Teelbalkanker Teelbalkanker zit meestal in de ballen maar kan ook in de penis voorkomen, dit kan je niet zien maar in de meeste gevallen kan je deze wel voelen. Dit kan je detecteren tijdens het plassen als het pijn doet of tijdens een orgasme kan het pijn doen in de plasbuis. Ook kan je het merken aan je ballen die in je balzak zitten, als je bij 1 van deze ballen een bobbeltje voelt of iets wat je eerder niet had gevoelt kan je het beste naar de dokter gaan om dit te laten controleren. Borstkanker Borstkanker is ook te detecteren door te voelen aan de borsten. Onder en boven de tepel kunnen er bobbeltjes voorkomen dit kan je niet zien, alleen maar voelen, ook als je de tepel aanraakt kan dit pijn doen hiervoor moet je ook naar de dokter gaan. Dit geldt zowel voor man als vrouw.

10 Keelkanker Keelkanker komt steeds vaker voor en word in de meeste gevallen veroorzaakt door roken en tijdens het hebben van orale seks. Om deze vorm van kanker te detecteren is best moeilijk want je kan het alleen maar aanvoelen wanneer je een “brandend” gevoel heb in je keel en je keel roze of bloed rood kleurt. Ook kunnen er grote witte harde plekken komen deze zien er uit als korsten. Anuskanker Anuskanker was een zeldzame vorm van kanker maar in 2013 zijn de slachtoffers gestegen met 40% en komt dus veel vaker voor. Anus kanker kan je detecteren doormiddel van het voelen van bobbeltjes bij de sluitspier en een brandend gevoel inwendig.

11 Het is heel belangrijk dat je gezond leeft, maar hoe leef je nou echt gezond? Sporten? Geen vette dingen eten? Nee totaal niet dit maakt niks uit. Het is belangrijk dat je je lichaam regelmatig “schoon spoelt” met water. 2 glazen water drinken per dag voor het ontbijt. Wanneer je moet uitscheiden, ga dan wanneer je kan. Voldoende vitamines binnenkrijgen is van belang. Niet roken is ook 1 van de belangrijkste dingen. Want in shag zit teer en dat komt terecht in je bloed waardoor je bloedsomloop niet schoon “genoeg” is.

12 ?

13


Download ppt " Wat is kanker?  Is het erfelijk?  Is het besmettelijk?  Hoe is kanker ontstaan?  Hoe kom je er vanaf?  Hoe detecteer je kanker?  Hoe voorkom je."

Verwante presentaties


Ads door Google