De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De wereld.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De wereld."— Transcript van de presentatie:

1 De wereld

2 De wereld Europa algemeen geschiedenis natuur steden record

3 Algemeen Het één na kleinste werelddeel.
Ongeveer 750 miljoen inwoners. Veel berggebieden waaronder Alpen en Pyreneeën. Werelddeel met de meeste industrie. Veel verschillende klimaten. 46 landen binnen het continent. 27 landen verenigd in de Europese Unie.

4 Geschiedenis De Romeinse en Griekse beschaving hebben Europa gevormd.
In de Renaissance groeide de beschaving snel. Veel vernietigende oorlogen op het continent. De wereld gekoloniseerd door de westerse landen, grote invloed op de wereld. Na de 2e wereldoorlog tweedeling in Europa, westen-oosten. Veel nieuwe landen na val van IJzeren Gordijn. Veel samenwerking door vorming Europese Unie.

5 Natuur Veel vruchtbare grond in vlaktes van Europa.
Weinig “echte” natuur in west Europa Grote steppe en toendragebieden in het oosten en noorden Continent wordt begrensd door zeeën in zuiden, westen en noorden. Vulkanen en aardbevingen komen vooral voor in de Balkan, Italië en IJsland.

6 Steden Veel middelgrote steden in verschillende landen.
Een grote stad van een land ligt vaak dichtbij een grote rivier van het land.

7 Record Oudste land ter wereld: San Marino
Kleinste land ter wereld: Vaticaanstad Grootste meer ter wereld: Kaspische Zee

8 De wereld Noord-Amerika algemeen geschiedenis natuur steden record

9 Algemeen Weinig landen, maar wel een aantal grote landen.
Na Azië en Afrika de derde qua grootte in oppervlakte. Ongeveer 500 miljoen inwoners Groot verschil in rijkdom en armoede op het werelddeel. Grote Oceaan in het westen, Atlantische Oceaan in het oosten. Groot deel landklimaat of zeeklimaat, maar ook andere klimaten in Noord-Amerika, zoals poolklimaat of woestijnklimaat.

10 Geschiedenis De oorspronkelijk bevolking waarschijnlijk van Aziatische oorsprong. Grote invloed van Europeanen na ontdekking van continent door Columbus in 1492. Weinig grote oorlogen op het continent, wel veel strijd om land met oorspronkelijke bewoners, “indianen”. Grote oude beschavingen van Azteken en de Maya’s. Veel immigranten van over de hele wereld.

11 Natuur Grote uitgestrekte gebieden in Verenigde Staten en Canada.
Ongerepte wildernis in Alaska Grote merengebieden in grensgebied V.S. en Canada Veel vruchtbare grond geschikt voor de landbouw. Mississippi bijna 6000 km lange rivier. Woestijngebieden in het zuiden. Tornado’s, orkanen, vulkanisme en aardbevingen komen allemaal voor in Noord-Amerika.

12 Steden Vooral erg grote steden in de Verenigde Staten.
Mexico-Stad en New York horen bij de grootste steden ter wereld. Veel armoede in de grote steden. Veel “wolkenkrabbers” in de grote steden.

13 Record Diepste kloof ter wereld: Grand Canyon
Rijkste land ter wereld: Verenigde Staten Grootste eiland ter wereld: Groenland

14 De wereld Zuid-Amerika algemeen geschiedenis natuur steden record

15 Algemeen Ongeveer 380 miljoen inwoners.
Slechts 12 landen, maar wel grote landen, zoals Brazilië en Argentinië. Bijna allemaal Spaanstalige landen, uitzondering o.a. Brazilië die Portugees als voertaal heeft. Veel armoede in het continent. Andes is het grote gebergte van noord naar zuid aan de westkust en is 7000 km lang.

16 Geschiedenis Antieke beschavingen al ver voor Christus.
Bekendste beschaving wellicht die van de Inca’s. Spaanse veroveringen hebben de geschiedenis gekenmerkt. Oorspronkelijke bevolking geveld door Europese ziektes. Veel burgeroorlogen voor onafhankelijkheid van Spanje. Een bekende vrijheidsstrijder was Simon Bolivar.

17 Natuur Amazone is de één na grootste rivier ter wereld
Regenwoud is de grootste ter wereld. Grote Oceaan ten westen en Atlantische Oceaan ten oosten van het continent. Tropisch klimaat is het meest voorkomend. Grote pampa’s in het zuiden van het continent. Droge woestijnen in het zuiden komen ook voor.

18 Steden Meerdere grote steden in verschillende landen, vooral langs de kust van het continent. Sao Paulo hoort met bijna 20 miljoen inwoners tot één van de grootste steden ter wereld.

19 Record Droogste woestijn ter wereld: Atacama
Grootste regenwoud ter wereld: Amazone Hoogste waterval ter wereld: Angel Falls

20 De wereld Azië algemeen geschiedenis natuur steden record

21 Algemeen Grootste werelddeel en de meeste inwoners ter wereld.
China en India hebben meer dan 1 miljard inwoners. China is het derde land ter wereld qua oppervlakte. Veel armoede in het continent. Hindoeïsme, boeddhisme en islam zijn grootste godsdiensten. Hoofdvoedsel is rijst. Per jaar wordt er 400 miljoen ton geproduceerd. Veel rampen hebben het continent geteisterd.

22 Geschiedenis Eeuwenoude beschavingen in Azië lang voor Christus.
De eerste grote steden in Arabië langs de grote rivieren. Chinese beschavingen zeer ver in de ontwikkeling. Europese landen koloniseerden Azië in hoog tempo na ontdekking zeeroute naar Azië vanwege handel in gewilde kruiden en specerijen. Tegenwoordig zijn een aantal landen grote economieën en zeer invloedrijk. Veel burgeroorlogen vanwege politieke redenen, zoals in Vietnam en Korea.

23 Natuur Gobi woestijn en Arabische woestijn horen bij de top drie van grootste woestijnen. Veel regenwoud verdwijnt snel door kap van de bossen. Bijzondere dieren zoals, de tijger, de panda en orang-oetan zeer bedreigd. Grote rivieren stromen door Azië zoals de Jangtsekiang, Ganges en Tigris. Elk jaar zijn er vele cyclonen, overstromingen en aardbevingen.

24 Steden Heel veel miljoenensteden in Azië
Tokio, Shanghai, Seoul en Mumbai behoren tot de grootste ter wereld. Enorme sloppenwijken in de vele metropolen.

25 Record Land met de meeste inwoners: China
Langste muur ter wereld: Chinese muur Hoogste berg ter wereld: Himalaya

26 De wereld Afrika algemeen geschiedenis natuur steden record

27 Algemeen Het één na grootste werelddeel ter wereld.
Bijna 1 miljard inwoners in Afrika. Meeste mensen wonen nog op het platteland. Afrika is rijk aan delfstoffen. Het armste continent ter wereld. 53 landen in het continent. Arabisch wordt vooral in het noorden gesproken. Engels en Frans in veel landen de voertaal naast de regionale taal. Aids is één van de grootste problemen in Afrika.

28 Geschiedenis Afrika is de “bakermat” van de mens.
Eeuwenoude, ver ontwikkelde beschaving van de Egyptenaren. Europese landen koloniseerden gebieden razendsnel vanwege plantages, grondstoffen en slaven. Vele landsgrenzen zijn met potlood en liniaal lukraak getrokken. Vele burgeroorlogen teisteren het continent vanwege armoede en de grondstoffen van Afrika. Hongersnood komt veel voor door mislukken van oogst vanwege droogte.

29 Natuur Grote woestijnen in het noorden en zuiden van het continent.
Grote natuurgebieden zoals de Serengeti in Tanzania. Regenwoud in Centraal-Afrika De Nijl is de grootste rivier ter wereld. De hoogste berg van Afrika is de Kilimanjaro. De Atlantische Oceaan in het westen, de Indische Oceaan in het oosten en de Middellandse Zee in het noorden.

30 Steden De grootste steden in Afrika zijn Lagos, Kinshasa en Caïro .
De steden groeien wel, vooral de sloppenwijken vanwege misoogsten en armoede.

31 Record Armste continent Grootste woestijn ter wereld: Sahara
De “wieg” van de mensheid: Olduvai kloof

32 De wereld Oceanië algemeen geschiedenis natuur steden record

33 Algemeen Slechts 32 miljoen inwoners in 14 landen.
De landen zijn allemaal eilanden, hoewel Australië niet als eiland wordt gerekend vanwege grootte. Het kleinste werelddeel qua oppervlakte. De stijging van het zeeniveau is een grote bedreiging voor veel landjes. Het platste werelddeel.

34 Geschiedenis De eerste Europeanen die de landjes ontdekten zagen geen heil in het nieuwe land. Na kolonisatie werd de inheemse bevolking van vooral Australië achtergesteld en gediscrimineerd. Tegenwoordig hebben de meeste mensen in Nieuw-Zeeland en Australië een Europese achtergrond. Op sommige kleine eilandjes gaat het leven nog zoals vroeger voor de ontdekking.

35 Natuur In Australië komen diersoorten voor die nergens anders leven.
Vooral de grote variatie in buideldieren is bijzonder. Veel giftige en dodelijke dieren in en rond Oceanië In de Zeeën een geweldige variatie in leven. Het Grootbariere Rif het grootste rif ter wereld. De Grote Zandwoestijn in het westen Australië. Uluru (Ayers Rock) heilige plaats voor Aboriginals.

36 Steden Weinig grote steden in Oceanië.
Enkele middelgrote steden in Australië en Nieuw-Zeeland.

37 Dunbevolktste continent
Record Dunbevolktste continent Meeste giftige dieren ter wereld: Australië Grootste koraalrif ter wereld: Groot Barrièrerif

38 De wereld in vogelvlucht
Oceanië Zuid- Amerika Noord-Amerika Afrika Azië


Download ppt "De wereld."

Verwante presentaties


Ads door Google