De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

e-CF, de Europese taal voor optimale ICT matching!

Verwante presentaties


Presentatie over: "e-CF, de Europese taal voor optimale ICT matching!"— Transcript van de presentatie:

1 e-CF, de Europese taal voor optimale ICT matching!

2 E-CF door Paul Nijenhuis, PHILIPS
[Philips e-CF]

3 Alarmerende berichten
Bron: Telegraaf, ma 19 jan 2015 Uittocht ICT-sector dreigt ICT-bedrijven dreigen massaal naar het buitenland te vertrekken, omdat Nederland niet kan voorzien in de schreeuwende behoefte aan geschoold personeel. Maar liefst 300 banen verdwijnen doordat softwarebedrijf Unit4 vestigingen in ons land sluit. Deze banen verhuizen regelrecht naar Spanje, Polen en Portugal. Experts vrezen dat dit het startsein is voor een uittocht van bedrijven. Daarmee komen duizenden banen op de tocht in de sector, die als de kip met de gouden eieren voor de B.V. Nederland wordt beschouwd. Afgelopen jaar waren er vacatures voor ICT-specialisten. Onderwijs doof voor belang ICT De vlucht van softwarebedrijven naar andere landen is des te wranger, omdat het bedrijfsleven en de ict-sector al jaren aandringen op onderwijs dat beter voorbereidt op een loopbaan in de ICT.

4 Tekort aan juiste competenties
Grote verzameling beschrijvingen en benamingen voor beroepsprofielen en competenties veroorzaakt mismatch vraag en aanbod van ICT-professionals. Weinig vrouwen in de ICT. Onderwijssysteem anticipeert door andere dynamiek onvoldoende op ICT-ontwikkelingen. Ontoereikende afstemming tussen opleidingen en bedrijfsleven.

5 e-CF één ICT-taal in Europa
Het e-CF richt zich op het ontwikkelen, bevorderen en verspreiden van één gemeenschappelijke ICT-taal in Europa en daarbuiten. Het is een methode om ICT-vaardigheden te beschrijven, gebruikmakend van een gemeenschappelijk framework van competenties en competentieniveaus. Het gebruik van één taal bevordert transparantie in vraag en aanbod van ICT-ers en hun diensten. Horizontale en verticale mobiliteit versterken op Europees niveau.

6 Het Europees e-CF, versie 3.0
Het  Europese e-CF raamwerk, beschrijft competenties van ICT-professionals op 4 dimensies: 5 competentiegebieden afgeleid van de ICT bedrijfs-processen(Plan, Build, Run, Enable en Manage) 40 ICT-competenties (incl. definities) verdeeld over de competentiegebieden 5 niveaus van professionalisatie (vaardigheidsniveaus) Voorbeelden van kennis en vaardigheden bij elke competentie.

7 e-CF profiletool

8 ICT-sector gebruikt e-CF
e-CF Framework biedt voordeel voor: ICT-professionals Recruiters, detacheerders van bedrijven die ICT-gerelateerde diensten aanbieden Managers en personeelsafdelingen uit de publieke en private sector Onderwijsinstellingen en trainingsinstituten Aanbieders assessments en certificaten.

9 Skills ICT-professionals
De e-CF profielen richten zich op ICT-professionals (zelfstandig en loondienst) met ICT practioner skills en eBusiness skills.

10 Voordeel e-CF > ICT-professionals
Biedt mogelijkheid tot ontwikkeling, groei en vergroting van kansen op de arbeidsmarkt in Nederland, Europa en daarbuiten. Houvast voor een carriëreplanning c.q. het e-CF geeft inzicht in wat een ICT-professional nodig heeft aan opleiding de komende jaren. Handig en betaalbaar online scans, zoals van EXIN, voor inzichtelijk maken huidige profiel en gewenste profiel. Breder inzetbaar naast functie ook competenties (projectmanager + e-CF competenties).

11 Voordeel e-CF > Lijnmanagers en HRM
Eenvoudig toe te passen door e-CF model toe te voegen aan/uitbreiden van bestaand functiehuis. Ondersteunende tool voor uniforme meting in ontwikkeling voor competenties en nivellering. Biedt transparant model waardoor duidelijkheid over training, opleiding budget om diverse competenties te ontwikkelen, aansluitend op strategie organisatie. Competent en hoog niveau ICT-medewerkers is de sleutel om innovatie en winst optimalisatie te bereiken.

12 e-CF Initiatiefgroep Om het e-CF in Nederland te implementeren is een Initiatiefgroep e-CF NL opgericht eind 2011 De groep is ondergebracht bij het programma Digivaardig & Digiveilig (ECP) Het is een publiek-private samenwerking voor het goed kunnen implementeren van e-CF in de Nederlandse ICT-arbeidsmarkt.

13 Voorbeeld e-CF Curriculum

14 Voorbeeld e-CF functiebeschrijving

15 e-CF Convenantpartners

16 e-CF Convenantpartners
Capgemini, Career Result, ECABO Kenniscentrum, Beroepsonderwijs Bedrijfsleven,EXIN Holding BV, Fibonacci Talents Community,Havenbedrijf Rotterdam, Hogeschool Dirksen, Hogeschool NTI, Hogeschool Utrecht, IBM, Isential ICT Facilities BV, IT PerformanceHouse, IT-Staffing, Netwerk Gebruikersgroep Nederland, Ngi, NIOC, Nederlands IT Onderwijs Congres, Pink Elephant Education BV, Quint Wellingron Redwood, Randstad Nederland, Stichting ASL BiSL Foundation,Stichting Platform ICT Hogescholen, Vereniging van Opleidingsinstituten voor ICT, ABIO BV, IVIK BV, Hartmann IVIK B.V., People in Transfer B.V., LOI Hogeschool University of Applied Sciences, Restart IT.

17 Initiatiefgroep e-CF NL
Deelnemers uit 15 organisaties: publiek en privaat Activiteiten: Raamwerk vertaald in NL door NEN Communicatie over e-CF naar buiten online Convenant 13 november 2014

18 Meepraten over e-CF Graag nodigen we iedereen uit om mee te praten, vragen te stellen over het e-CF: Meld je aan bij LinkedIn-group: E-CF: het European e-Competence Framework in Nederland Volg e-CF op Twitter: #eCF

19 Contact e-CF Overgoo 13 Leidschendam T 070-4190309 www.e-cf.nl
Daniël Frijters Projectleider e-CF Initiatiefgroep e-CF NL (ook voor aanleveren input website)

20 E-CF Sponsoren

21 e-CF, de Europese taal voor optimale ICT matching!


Download ppt "e-CF, de Europese taal voor optimale ICT matching!"

Verwante presentaties


Ads door Google