De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? De Farao is bang dat er te veel joden in zijn land komen. Daarom behandelt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? De Farao is bang dat er te veel joden in zijn land komen. Daarom behandelt."— Transcript van de presentatie:

1 HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? De Farao is bang dat er te veel joden in zijn land komen. Daarom behandelt hij hen slecht. Hij besluit de pasgeboren jongetjes te laten doden. ?

2 HET JODENDOM Mozes wordt in een biezen mandje in de Nijl gelegd om hem te redden. We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? ?

3 HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? ? Mozes wordt door de dochter van de Farao gered.

4 HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? Mozes en de brandende braamstruik: God roept Mozes op om zijn volk uit Egypte te bevrijden. ?

5 HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? ? De laatste plaag om ervoor te zorgen dat de Farao de Joden laat gaan: De dood van de oudste zonen.

6 HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? ? Mozes leidt de Joden door de Rietzee.

7 HET JODENDOM Hoe liep het af met Mozes en de Joden? Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten. Waarmee beginnen de verhalen over het Jodendom eigenlijk?

8 A1B3 C8D5 E4 F7 G2H6 HET JODENDOM ADAM EN EVA: de schepping van de wereld ADAM EN EVA: de schepping van de wereld (zie werkblad 72)

9 HET JODENDOM NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft ADAM EN EVA: de schepping van de wereld Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal verhalen in de goede volgorde zetten NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft De ark wordt ingeladen.

10 HET JODENDOM NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft De ark wordt uitgeladen en God sluit het eerste verbond met de mensen. De regenboog is daarvoor het symbool.

11 HET JODENDOM NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2 e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk ADAM EN EVA: de schepping van de wereld Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal verhalen in de goede volgorde zetten ABRAHAM: het 2 e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk God vraag Abraham om zijn lievelingszoon Isaak te offeren als teken voor zijn geloof in God.

12 HET JODENDOM ABRAHAM: het 2 e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk Als blijkt dat Abraham bereid is om Isaak te offeren, verschijnt er een engel die hem tegen houdt.

13 Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal verhalen in de goede volgorde zetten HET JODENDOM NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2 e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel ADAM EN EVA: de schepping van de wereld MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel

14 HET JODENDOM

15 DE TIEN GEBODEN: 1 Aanbid alleen God 2 Maak geen afgodsbeelden 3 Misbruik Gods naam niet 4 Houd de sabbat (= de rustdag) in ere 5 Heb eerbied voor uw vader en moeder 6 Bega geen moord 7 Ga niet vreemd 8 Steel niet 9 Beschuldig niemand vals 10 Wees niet jaloers MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel HET JODENDOM

16 MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel HET JODENDOM

17 NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2 e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel ADAM EN EVA: de schepping van de wereld SAUL, DAVID, SALOMO (+/- 1000 vC) : de 1 e Joodse staat en een echte tempel HET JODENDOM SAUL, DAVID, SALOMO (+/- 1000 vC) : de 1 e Joodse staat en een echte tempel Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

18 SAUL, DAVID, SALOMO (+/- 1000 vC) : de 1 e Joodse staat en een echte tempel HET JODENDOM

19 Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten. NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2 e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel ADAM EN EVA: de schepping van de wereld SAUL, DAVID, SALOMO (+/- 1000 vC) : de 1 e Joodse staat en een echte tempel BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6 e eeuw vC) : verwoesting staat en tempel HET JODENDOM BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6 e eeuw vC) : verwoesting staat en tempel Jeruzalem en de tempel worden verwoest. De bevolking wordt afgevoerd naar Babylon (de Babylonische ballingschap). Na de terugkeer uit de ballingschap worden stad en tempel herbouwd.

20 NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2 e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel ADAM EN EVA: de schepping van de wereld SAUL, DAVID, SALOMO (+/- 1000 vC) : de 1 e Joodse staat en een echte tempel BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6 e eeuw vC) : verwoesting staat en tempel Verwoesting 2 e tempel (70 nC door Romeinen) : de diáspora (=verspreiding joden) HET JODENDOM Verwoesting 2 e tempel (70 nC door Romeinen) : de diáspora (=verspreiding joden) Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

21 HET JODENDOM Verwoesting 2 e tempel (70 nC door Romeinen) : de diáspora (=verspreiding joden)

22 HET JODENDOM

23 Verwoesting 2 e tempel (70 nC door Romeinen) : de diáspora (=verspreiding joden) HET JODENDOM

24 NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2 e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel ADAM EN EVA: de schepping van de wereld SAUL, DAVID, SALOMO (+/- 1000 vC) : de 1 e Joodse staat en een echte tempel BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6 e eeuw vC) : verwoesting staat en tempel Verwoesting 2 e tempel (70 nC door Romeinen) : de diáspora (=verspreiding joden) Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel) HET JODENDOM Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel) Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

25 HET JODENDOM Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel)

26 NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2 e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel ADAM EN EVA: de schepping van de wereld SAUL, DAVID, SALOMO (+/- 1000 vC) : de 1 e Joodse staat en een echte tempel BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6 e eeuw vC) : verwoesting staat en tempel Verwoesting 2 e tempel (70 nC door Romeinen) : de diáspora (=verspreiding joden) Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel) HET JODENDOM Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

27 Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten. 6: NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft 4: ABRAHAM: het 2 e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk 7: MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel 3: ADAM EN EVA: de schepping van de wereld 2: SAUL, DAVID, SALOMO (+/- 1000 vC) : de 1 e Joodse staat en een echte tempel 8: BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6 e eeuw vC) : verwoesting staat en tempel 1: Verwoesting 2 e tempel (70 nC door Romeinen) : de diáspora (=verspreiding joden) 5: Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel) OEFENING LEERDOEL 5: WELK CIJFER KRIJG JE ALS JE DE REGELS IN DE GOEDE VOLGORDE ZET? HET JODENDOM

28 3 6 4 7 2 8 1 5 OEFENING LEERDOEL 5: WELK CIJFER KRIJG JE ALS JE DE REGELS IN DE GOEDE VOLGORDE ZET? HET JODENDOM

29 6: NOACH: het 1 e verbond tussen God en alles wat leeft 4: ABRAHAM: het 2 e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk 7: MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel 3: ADAM EN EVA: de schepping van de wereld 2: SAUL, DAVID, SALOMO (+/- 1000 vC) : de 1 e Joodse staat en een echte tempel 8: BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6 e eeuw vC) : verwoesting staat en tempel 1: Verwoesting 2 e tempel (70 nC door Romeinen) : de diáspora (=verspreiding joden) 5: Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel) HET JODENDOM Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

30 Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten. ADAM EN EVA NOACH ABRAHAM MOZES SAUL, DAVID, SALOMO BABYLONISCHE BALLINGSCHAP Een 2e Joodse staat Verwoesting 2 e tempel OEFENING LEERDOEL 5 ALS HUISWERK: schrijf dit rijtje over in je schrift. Schrijf het thuis over op een los blaadje, knip het los en leg het in de goede volgorde. HET JODENDOM


Download ppt "HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? De Farao is bang dat er te veel joden in zijn land komen. Daarom behandelt."

Verwante presentaties


Ads door Google