De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

? HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? De Farao is bang dat er te veel joden in zijn land komen. Daarom.

Verwante presentaties


Presentatie over: "? HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? De Farao is bang dat er te veel joden in zijn land komen. Daarom."— Transcript van de presentatie:

1 ? HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? De Farao is bang dat er te veel joden in zijn land komen. Daarom behandelt hij hen slecht. Hij besluit de pasgeboren jongetjes te laten doden.

2 Mozes wordt in een biezen mandje in de Nijl gelegd om hem te redden.
? HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? Mozes wordt in een biezen mandje in de Nijl gelegd om hem te redden.

3 Mozes wordt door de dochter van de Farao gered.
? HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? Mozes wordt door de dochter van de Farao gered.

4 ? HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? Mozes en de brandende braamstruik: God roept Mozes op om zijn volk uit Egypte te bevrijden.

5 ? HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? De laatste plaag om ervoor te zorgen dat de Farao de Joden laat gaan: De dood van de oudste zonen.

6 Mozes leidt de Joden door de Rietzee.
? HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? Mozes leidt de Joden door de Rietzee.

7 a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.
HET JODENDOM Hoe liep het af met Mozes en de Joden? Waarmee beginnen de verhalen over het Jodendom eigenlijk? Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

8 HET JODENDOM ADAM EN EVA: de schepping van de wereld (zie werkblad 72)
F7 G2 H6

9 HET JODENDOM NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft
ADAM EN EVA: de schepping van de wereld NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft De ark wordt ingeladen. Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal verhalen in de goede volgorde zetten

10 HET JODENDOM NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft
De ark wordt uitgeladen en God sluit het eerste verbond met de mensen. De regenboog is daarvoor het symbool.

11 HET JODENDOM ABRAHAM: het 2e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk ADAM EN EVA: de schepping van de wereld NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk God vraag Abraham om zijn lievelingszoon Isaak te offeren als teken voor zijn geloof in God. Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal verhalen in de goede volgorde zetten

12 HET JODENDOM ABRAHAM: het 2e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk Als blijkt dat Abraham bereid is om Isaak te offeren, verschijnt er een engel die hem tegen houdt.

13 HET JODENDOM MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel ADAM EN EVA: de schepping van de wereld NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal verhalen in de goede volgorde zetten

14 HET JODENDOM MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel

15 HET JODENDOM MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel DE TIEN GEBODEN: 1 Aanbid alleen God 2 Maak geen afgodsbeelden 3 Misbruik Gods naam niet 4 Houd de sabbat (= de rustdag) in ere 5 Heb eerbied voor uw vader en moeder 6 Bega geen moord 7 Ga niet vreemd 8 Steel niet 9 Beschuldig niemand vals 10 Wees niet jaloers

16 HET JODENDOM MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel

17 a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.
HET JODENDOM SAUL, DAVID, SALOMO (+/ vC): de 1e Joodse staat en een echte tempel ADAM EN EVA: de schepping van de wereld NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel SAUL, DAVID, SALOMO (+/ vC): de 1e Joodse staat en een echte tempel Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

18 HET JODENDOM SAUL, DAVID, SALOMO (+/ vC): de 1e Joodse staat en een echte tempel

19 HET JODENDOM BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6e eeuw vC): verwoesting staat en tempel ADAM EN EVA: de schepping van de wereld NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel SAUL, DAVID, SALOMO (+/ vC): de 1e Joodse staat en een echte tempel BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6e eeuw vC): verwoesting staat en tempel Jeruzalem en de tempel worden verwoest. De bevolking wordt afgevoerd naar Babylon (de Babylonische ballingschap). Na de terugkeer uit de ballingschap worden stad en tempel herbouwd. Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

20 a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.
HET JODENDOM Verwoesting 2e tempel (70 nC door Romeinen): de diáspora (=verspreiding joden) ADAM EN EVA: de schepping van de wereld NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel SAUL, DAVID, SALOMO (+/ vC): de 1e Joodse staat en een echte tempel BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6e eeuw vC): verwoesting staat en tempel Verwoesting 2e tempel (70 nC door Romeinen): de diáspora (=verspreiding joden) Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

21 HET JODENDOM Verwoesting 2e tempel (70 nC door Romeinen): de diáspora (=verspreiding joden)

22 HET JODENDOM Verwoesting 2e tempel (70 nC door Romeinen): de diáspora (=verspreiding joden)

23 HET JODENDOM Verwoesting 2e tempel (70 nC door Romeinen): de diáspora (=verspreiding joden)

24 a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.
HET JODENDOM Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel) ADAM EN EVA: de schepping van de wereld NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel SAUL, DAVID, SALOMO (+/ vC): de 1e Joodse staat en een echte tempel BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6e eeuw vC): verwoesting staat en tempel Verwoesting 2e tempel (70 nC door Romeinen): de diáspora (=verspreiding joden) Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel) Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

25 HET JODENDOM Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel)

26 a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.
HET JODENDOM ADAM EN EVA: de schepping van de wereld NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft ABRAHAM: het 2e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel SAUL, DAVID, SALOMO (+/ vC): de 1e Joodse staat en een echte tempel BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6e eeuw vC): verwoesting staat en tempel Verwoesting 2e tempel (70 nC door Romeinen): de diáspora (=verspreiding joden) Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel) Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

27 HET JODENDOM 1: Verwoesting 2e tempel (70 nC door Romeinen): de diáspora (=verspreiding joden) 2: SAUL, DAVID, SALOMO (+/ vC): de 1e Joodse staat en een echte tempel 3: ADAM EN EVA: de schepping van de wereld 4: ABRAHAM: het 2e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk 5: Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel) 6: NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft 7: MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel 8: BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6e eeuw vC): verwoesting staat en tempel Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten. OEFENING LEERDOEL 5: WELK CIJFER KRIJG JE ALS JE DE REGELS IN DE GOEDE VOLGORDE ZET?

28 WELK CIJFER KRIJG JE ALS JE DE REGELS IN DE GOEDE VOLGORDE ZET?
HET JODENDOM OEFENING LEERDOEL 5: WELK CIJFER KRIJG JE ALS JE DE REGELS IN DE GOEDE VOLGORDE ZET?

29 a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.
HET JODENDOM 3: ADAM EN EVA: de schepping van de wereld 6: NOACH: het 1e verbond tussen God en alles wat leeft 4: ABRAHAM: het 2e verbond tussen God en de joden als uitverkoren volk 7: MOZES: de uittocht, 10 geboden en de verbondstent als ‘reis’tempel 2: SAUL, DAVID, SALOMO (+/ vC): de 1e Joodse staat en een echte tempel 8: BABYLONISCHE BALLINGSCHAP (6e eeuw vC): verwoesting staat en tempel 1: Verwoesting 2e tempel (70 nC door Romeinen): de diáspora (=verspreiding joden) 5: Een 2e Joodse staat in 1948: stichting staat Israël (zonder tempel) Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.

30 a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten.
HET JODENDOM ADAM EN EVA NOACH ABRAHAM MOZES SAUL, DAVID, SALOMO BABYLONISCHE BALLINGSCHAP Verwoesting 2e tempel Een 2e Joodse staat Leerdoel Jodendom: je kunt de basiskenmerken van het Jodendom herkennen: a. Je kunt een aantal Joodse verhalen in de goede volgorde zetten. OEFENING LEERDOEL 5 ALS HUISWERK: schrijf dit rijtje over in je schrift. Schrijf het thuis over op een los blaadje, knip het los en leg het in de goede volgorde.


Download ppt "? HET JODENDOM We zijn begonnen met het verhaal over Mozes. Herken je de afbeeldingen? De Farao is bang dat er te veel joden in zijn land komen. Daarom."

Verwante presentaties


Ads door Google