De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nascholing voor praktijkondersteuners 2 juni 2015 Iris van den Aker, diëtiste Annette Schormans, diëtiste.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nascholing voor praktijkondersteuners 2 juni 2015 Iris van den Aker, diëtiste Annette Schormans, diëtiste."— Transcript van de presentatie:

1 Nascholing voor praktijkondersteuners 2 juni 2015 Iris van den Aker, diëtiste Annette Schormans, diëtiste

2 belangrijkste veranderingen weetjes hypes NDF voedingsrichtlijnen Diabetes 2015

3 Samen op een lijn zitten

4 Het gaat om zorg op maat -Zo dicht mogelijk bij wat de patient gewend is -Rekening houdend aan individuele behoeften(budget, kennis, religie) -aandacht voor het volhouden

5 Doel van voedingstherapie bij diabetes: -Verbeteren van glucoseregulatie -Verlagen van het risico op hart- en vaatziekten -Verbeteren kwaliteit van leven

6 Als clienten niet naar een dietiste willen gaan, wat dan?

7 voorkeursmoment voor verwijzing naar diëtist Direct na stellen van diagnose Bij afwijkende lab-uitslagen en de medicatie niet veranderd moet worden Bij starten met insuline om de huidige voeding door te spreken en vragen daaromtrent te beantwoorden

8 Huidige aanbevelingen Een voedingspatroon: -Rijk aan volkorenproducten, fruit, groenten, peulvruchten en noten -Met weinig geraffineerde graanproducten, rood of bewerkt vlees en een lage inname van suikerbevattende dranken -Met matige alcoholconsumptie en met voldoende zuivel, koffie en vitamine D

9 Overgewicht bij diabetes Streven naar 5-10% gewichtsreductie Koolhydraatbeperking effectiever dan vetbeperking Bij langer bestaande diabetes : aandacht voor gewichtsbehoud in plaats van gewichtsafname

10 mediterraan voedingspatroon Ontbijt: Halfvolle of magere yoghurt of kwark met stukjes fruit en/of eetlepels muesli Tussendoor: noten, fruit, groenten of cracker met beleg. Lunch: matig broodgebruik, salades met vis, gebakken groentes, ei Warme maaltijd: vis, kip, vlees, ei peulvruchten, groenten, olijfolie. Matig zijn met aardappelen, volkoren rijst en pasta. Drinken: thee, koffie,zuivel, alcohol

11 Praktisch advies Indien een voeding met veel minder koolhydraten geadviseerd wordt dan voorheen, is aandacht voor aanpassing van de medicatie nodig om hypoglykemie te voorkomen (goede samenwerking vereist)

12 vraag Is het zinvol om tussendoortjes te adviseren bij mensen met diabetes en overgewicht?

13 Wat is het verschil tussen koolhydraatarm brood, speltbrood, glutenvrij brood en waldkornbrood?

14 Vragen????

15 NDF voedingsrichtlijn Diabetes 2015 is te downloaden: diabeteszorg-en-preventie


Download ppt "Nascholing voor praktijkondersteuners 2 juni 2015 Iris van den Aker, diëtiste Annette Schormans, diëtiste."

Verwante presentaties


Ads door Google