De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Techniekanalyse Wat kun je verwachten na 4 keer op het ijs te hebben gestaan. Persoonlijk had ik al 7 jaar niet meer op de schaats gestaan. Maar na een.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Techniekanalyse Wat kun je verwachten na 4 keer op het ijs te hebben gestaan. Persoonlijk had ik al 7 jaar niet meer op de schaats gestaan. Maar na een."— Transcript van de presentatie:

1 Techniekanalyse Wat kun je verwachten na 4 keer op het ijs te hebben gestaan. Persoonlijk had ik al 7 jaar niet meer op de schaats gestaan. Maar na een paar goede aanwijzingen had ik het weer aardig snel door. Halverwege de pagina vindt u een linkje naar mijn filmpje. Deze is gebaseerd op het blad wat wij van u verkregen hebben tijdens een van de lessen. Het beeldmateriaal vertelt eigenlijk alleen wat ik fout doe. Vandaar de analyse om te bewijzen dat ik ook weet hoe ik het zou moeten verbeteren voor een beter resultaat. Hieronder een korte samenvatting over de belangrijkste punten die essentieel zijn voor een goede schaatser. Met deze samenvatting ga ik analyseren wat ik allemaal moet verbeteren. Als je goed kijkt zie je 3 scharnierpunten namelijk de heupen knieën en de enkels. Als je afzet en je been weer bijhaalt moet deze zolang moegelijk rusten voordat je hem weer neerzet op het ijs. Wel moet het een soepele beweging zijn. Als je dit niet goed doet heb je geen goede afwikkeling van de keten en kun je niet hard schaatsen. Schaatsen is een keten beweging vanuit de heupen op de boven benen naar de kuiten/enkels en vervolgens op het ijs. Het gaat erom dat je de kracht die uit deze keten komt overbrengt op het ijs. Om dit te realiseren is een goede houding van essentieel belang. Daarbij rekening houdend met de volgende factoren. Als eerste hou je voor de snelheid rekening met lucht weerstand dus je zorgt ervoor dat de gebogen is. Om dit goed te doen moet je ongeveer ter hoogte van je navel een knik in je buik hebben. Vervolgens moet je erop letten dat de knieën boven je tenen zitten doe je dit niet dan kan je, jezelf niet op het ijs afzetten. Bij het afzetten moet je er dan voor zorgen dat je ook echt op dat been gaat staan. Je krijgt dan ongeveer deze houding.

2 Bochten werk Als je eenmaal in bocht bent moet de linkerkant van het lichaam lager zijn de rechterkant. Het belangrijkste is dat, je niet in de bocht mag roteren. Je moet de schaats evenredig aan de raaklijn van de bocht plaatsen. Je moet in de bocht zeer kleine stapjes over elkaar maken. Zie de afbeelding hieronder. Wat is mijn fout? Zo nu eerst de video!! ZIE HIERONDER Het beeldmateriaal laat u zien dat de basis voor goede bocht aanwezig is. Mijn linkerkant is wel wat lager dan de rechterkant alleen niet optimaal. Mijn evenwicht is niet goed dat heeft mede te maken met lef, want ik durf mezelf niet in de bocht te werpen. En heeft gedeeltelijk ook te maken met de afzet ik ga niet goed op mijn been staan waardoor ik lichtelijk wegglijd. Ook is de enkelhoek niet goed waardoor ik nog te hoog in de schaatshouding zit. In de filmpje kun je dit zien in de stilstaande bewegingen. Als laatste kan ik ook melden dat mijn slechte bochten werk ook een andere oorzaak heeft namelijk de lage snelheid. Dit zou de beweging moeten zijn die ik moet maken.

3 Al met al heb ik dus een uitgebreid programma nodig met vooral basisoefeningen om het schaatsen goed onder de knie te krijgen. Met behulp van de site van duosport heb ik met een aantal oefeningen een schema gemaakt om mijn techniek te verbeteren. Dit schema zou mij moeten helpen om in vervolg beter op het ijs te kunnen staan. In de handleiding die ik op de site heb gevonden staan de oefeningen die mijn techniek dusdanig zou moeten verbeteren dat ik in gevolg goed het ijs op kan. De oefenvormen hebben wij ook al in de les besproken en uitvoerig beoefent. Dit leek mij het gemakkelijkst, want om met mijn niveau al nieuwe oefeningen te doen komt niet ten goede van de techniek. Ik heb voor de volgende oefenvormen gekozen. Oefenvorm 1: Evenwichtsoefening proberen een zo klein mogelijke bocht te maken op één been. Dit ten eerste voor het evenwicht en je kunt dan ook je zwakke been trainen. Dit is ook een zeer geschikte oefening voor het recht stuk alleen dan zonder de bochten. Wel de bedoeling zo lang mogelijk op 1 been te blijven staan. Oefenvorm 2: De afzet beweging zou ik kunnen oefenen door op de ijsbaan aan de zijkant zijwaarste bewegingen te maken. Zeg maar elke keer een stukje van het ijs afschrapen. Oefenvorm 3: Ter bevordering van het bocht werk zou ik de oefening met de pion kunnen doen waardoor je echt gaat leren laag te blijven en in de bocht te gaan hangen. Oefenvorm 4: Een terug kerende basis oefening zou ook nog kunnen zijn om de enkel hoek veel beter te maken deze zou je eigenlijk in de bovenstaande oefeningen mee moeten nemen.


Download ppt "Techniekanalyse Wat kun je verwachten na 4 keer op het ijs te hebben gestaan. Persoonlijk had ik al 7 jaar niet meer op de schaats gestaan. Maar na een."

Verwante presentaties


Ads door Google