De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Marleen loopt met de tijd mee Tekeningen en tekst: Dick de Jong.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Marleen loopt met de tijd mee Tekeningen en tekst: Dick de Jong."— Transcript van de presentatie:

1 Marleen loopt met de tijd mee Tekeningen en tekst: Dick de Jong

2 Marleen zit in haar geheime hoekje op zolder.
Buiten is het warm. Haar vriendjes en vriendinnetjes zijn naar het zwembad. Mama ligt in de tuin te zonnen, papa is in de stoel in slaap gevallen. Marleen verveelt zich.

3 Plotseling ziet Marleen de oude hutkoffer van opa weer staan
Plotseling ziet Marleen de oude hutkoffer van opa weer staan. Wat zou daar toch in zitten? Even kijken…. Een wereldbol, een verrekijker, oude boeken. Hé, wat ligt daar onderin?

4 Onderin de hutkoffer ligt een klok! Zou die het nog doen?
Met veel moeite tilt Marleen de klok uit de koffer. Oef! Hij is wel zwaar! Ze zet de klok op een tafeltje. Marleen draait voorzichtig aan de sleutel die achter in de klok zit. Ja! De klok begint te tikken! Zou de klok op de goede tijd staan? Hoe kun je daar achter komen? Ze weet het niet.

5 Opeens krijgt Marleen een idee.
Ze holt de zoldertrap af naar de slaapkamer van papa en mama.

6 Bij het bed staat een wekker.
Eén-vijf-punt-vier-zes. Wat betekent dat? Zeven-punt-nul-nul is zeven uur, dát weet Marleen.Dan loopt de wekker af en moet papa uit bed. Maar met: één-vijf-punt-vier-zes komt ze niet verder. De wekker staat nu zelfs al op: één-vijf-punt-vier-zeven! Marleen denkt diep na. Dan loopt ze naar beneden.

7 In de keuken hangt een gewone klok.
De lange wijzer staat op de tien, de korte wijzer bijna op de vier. Dáár heeft ze wat aan!

8 Marleen klimt de twee trappen naar de zolder weer op
Marleen klimt de twee trappen naar de zolder weer op. De klok van opa zet ze precies zoals de klok in de keuken. Zo, nu staat de klok dus op tijd! Marleen zucht tevreden. Dat heeft ze slim opgelost, vindt ze zelf.

9 De oude klok tikt zachtjes. Een fijn geluid.
Ze wordt er zelfs een beetje slaperig van. Of zou dat door de warmte komen? Opeens schrikt ze op. De klok van de kerk slaat! BIM- BIM- BIM- BIM. Vier keer! Dus het is vier uur. Dan moet de lange wijzer op de twaalf staan en de korte op de vier, weet Marleen. Maar hoe kan dat nou? De klok van opa loopt vast niet goed, want daarop is het nog geen vier uur! Maar dan loopt de klok in de keuken ook niet goed! Of loopt de klok van de kerk misschien voor?

10 Marleen holt de trappen naar beneden af.
De klok in de keuken staat op vier uur, nee, zelfs al ietsje óver vier! De lange wijzer staat een beetje voorbij de twaalf! Marleen begrijpt er nu helemaal niets meer van.

11 Gelukkig komt papa binnen. Zeker wakker geworden van de kerkklok.
“Wat is er?” vraagt hij. Marleen vertelt alles. Van de oude klok op zolder, van de wekker waar ze niets van begrijpt, van de klok in de keuken en van de klok van de kerk. Papa lacht. “Dat is ook wel erg moeilijk voor zo’n kleine meid,” zegt hij. “Ik zal je helpen.”

12 “Kijk,” zegt papa, “dit is mijn horloge. Zie je hoe laat het daar op is?”
Marleen knikt. Dan kijkt ze naar de keukenklok. “Net zo laat als op die klok,” zegt ze. “Juist,” zegt papa. “Loop nu eens met me mee naar boven.”

13 De wekker op de slaapkamer staat op: één- zes- punt- nul- vijf.
“Zestien uur vijf” zegt papa. “Dat betekent: vijf minuten over vier. ‘s Middags en ‘s avonds moet je van het getal vóór de punt twaalf aftrekken. Dat zijn de uren. Achter de punt staat het aantal minuten na het hele uur. Op mijn horloge staat de lange wijzer dan op de één en de korte net iets voorbij de vier. Klopt dat?” Marleen knikt.

14 “Een dag en een nacht duren samen vierentwintig uren,” legt papa uit
“Een dag en een nacht duren samen vierentwintig uren,” legt papa uit. “Deze wekker telt ook tot vierentwintig. De klok in de keuken en mijn horloge tellen maar tot twaalf, dus de helft van vierentwintig. Meestal weet je toch wel of het ochtend of avond is. “En hoeveel minuten zitten er in een uur?” vraagt Marleen. “Zestig,” zegt papa. “Op de klok in de keuken kun je die precies tellen. Maar zullen we eerst eens op de zolder gaan kijken?”

15 Papa en Marleen lopen de trap op naar de zolder.
“Op mijn horloge is de lange wijzer nu voorbij de één,” zegt papa. “Toen wij naar boven liepen stond de tijd niet stil. Die gaat altijd maar door. De wijzers van de klok draaien dus ook door.” Marleen begrijpt het. “Maar de lange wijzer van opa’s klok staat nog niet op de één,” ziet ze. “Nee,” zegt papa, “opa’s klok loopt achter. Je bent vergeten de tijd die je erover deed om van de keuken naar de zolder te gaan, erbij te tellen.”

16 “Dus als ik opa’s klok gelijk zet met jouw horloge, staat hij op de juiste tijd?” vraagt Marleen.
“Ja hoor,” lacht papa. “Die ouwe klok is nog prima.” “ Ik weet wat ik voor mijn verjaardag wil hebben!” roept Marleen. “En ik kan het wel raden, bijdehandje,” antwoordt papa lachend.

17

18 Marleen loopt met de tijd mee is een prentenboek voor groep 4, waarin kinderen uitgedaagd worden oplossingen te vinden voor de problemen die marleen tegnkomt op haar zoektocht naar de juiste tijd. Het prentenboek is gemaakt als afstudeerwerkstuk Pabo De Eekhorst door Dick de Jonge Scheper 3 9551 Bn Sellingen


Download ppt "Marleen loopt met de tijd mee Tekeningen en tekst: Dick de Jong."

Verwante presentaties


Ads door Google