De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Lessuggesties voor de bovenbouw

Verwante presentaties


Presentatie over: "Lessuggesties voor de bovenbouw"— Transcript van de presentatie:

1 Lessuggesties voor de bovenbouw
Missie naar Mars Lessuggesties voor de bovenbouw

2 Lessuggesties Algemeen
Start bij de leerlingen: Inventariseer wat kinderen al weten van ruimtevaart en van de ruimte;

3 Lessuggesties Techniek en Natuur
Licht en donker, dag en nacht hoe zit dat? Laat de leerlingen eerst zelf met suggesties komen. Stimuleer ze om zelf met illustratie-ideeën te laten komen. Illustreer hoe het zit met de aarde en de zon en dag en nacht d.m.v een zaklamp en een bal; Schaduwen: hoe zit het daarmee? Een schaduw is soms lang en soms kort. Laat op een zonnige dag de leerlingen ‘s ochtends hun schaduw omtrekken met krijt op het schoolplein. Doe hetzelfde ‘s middags nog een keer. De schaduw is veranderd. Laat hen verwoorden hoe dit komt. De stap naar de fases van de maan is nu zo gemaakt. Bespreek hoe het komt dat de maan niet altijd in zijn geheel zichtbaar is. Illustreer dit met een zaklamp en twee ballen. Maak een zonnewijzer en streep de uren af. Is de zon elke dag op hetzelfde tijdstip op dezelfde plek? Verzorg proefjes met zwaartekracht. Wanneer u gebruik maakt van de techniekmethode De Techniektorens kunt u de lessen 6.5 transport op wielen, 8.4 de lucht doet zijn werk en 8.8 een zonnecel mobiel gebruiken. Voor meer informatie over de methode kijk op

4 Lessuggestie geschiedenis
De geschiedenis van de ruimtevaart lijkt nog jong, maar zit vol interessante verhalen. Veel van deze verhalen worden verteld bij de rondleidingen in Space Expo; Praat eens over de oorsprong van de heelal; hoe is het heelal ontstaan volgens de leerlingen?

5 Lessuggesties Beeldende Vorming
Laat de leerlingen een ruimtepak ontwerpen en maken; Elke ruimtemissie heeft zijn eigen embleem die de astronauten op hun pak dragen. Zoek een foto van André Kuipers en je zult zien dat hij ook zo’n badge op zijn pak had. Laat de leerlingen in groepjes zo’n badge ontwerpen voor hun eigen ruimtemissie. Dingen die voor hen belangrijk zijn moeten terugkomen in het ontwerp voor de badge. Op internet zijn papieren modellen te vinden van ruimtevoertuigen. Voor leerlingen die graag knutselen een leuke bezigheid die ze zelfstandig kunnen uitvoeren. Kijk bijvoorbeeld op:

6 Lessuggesties Muziek en Drama
Er zijn weinig tot geen bekende liedjes over de ruimte. Het is daarom een idee om met de klas een lied te schrijven. Kies een simpel deuntje uit dat bij iedereen bekend is. Of laat de leerlingen in groepjes een lied verzinnen, en organiseer een ‘songfestival’. Een ruimterap is natuurlijk ook een goed idee. Verzin een tableaux vivant (levend schilderij) met het thema.

7 Lessuggesties Muziek en Drama (2)
Het uitbeelden van een lancering van een raket kan met minimale middelen leuk gedaan worden door de leerlingen. Een leerling is een raket, 2 zijn de lanceermotoren die later loslaten etc. Bekijk een lancering een bespreek met de leerlingen hoe je dit kunt uitbeelden. Laat toneelstukjes bedenken en uitvoeren. Mocht u interesse hebben om ook een musical binnen het thema ruimtevaart uit te voeren, dan verwijzen wij u door naar Benny Vreden Producties. Zij hebben een musical getiteld ‘De groene mannetjes’. Zie de website:

8 Lessuggesties Taal (1) Laat de leerlingen een gedichtje maken over een planeet of een raket. Als de tekst klaar is, kunnen ze de tekst in de vorm van de planeet of raket schrijven en mooi maken met kleuren en tekeningen; Geef een stelopdracht waarin de leerlingen solliciteren naar een baan als astronaut. Laat ze vertellen waarom ze graag een reis in de ruimte willen maken. De ruimtevaarttaal zit vol met Engelse woorden. Daarom is ook de les Engels geschikt om binnen het thema uit te voeren. Leer ze woorden die ze in de communicatie met de ‘mission control’ op aarde kunnen gebruiken.

9 Lessuggesties Taal (2) Op de website van het tv-programma Het Klokhuis zijn diverse afleveringen te bekijken die binnen het thema passen. De afleveringen zijn niet alleen zeer geschikt voor de leerlingen, het is ook een makkelijke manier om uw kennis over het thema weet wat op te halen. Ze vallen allemaal onder de categorie Wetenschap en techniek en zijn getiteld: - Ruimtevaartgeschiedenis - Ruimtevaartonderzoek - Ruimtevaart (2) - Mars - Zwaartekracht - Voyager - Paraboolvlucht - Vragen van kinderen: zon / maan - Vragen van kinderen: Zweefvliegtuigjes in de ruimte Laat de leerlingen in groepjes zo’n filmpje bekijken en er een verslag of spreekbeurt van maken, die ze weer presenteren aan de rest van de klas.

10 Lessuggesties Rekenen
Geef opgaven als de volgende: De afstand naar Mars is 79 miljoen km. Hoe lang doe je erover als je 100 km per uur reist? En hoe snel moet je gaan in km per uur als je er over 5 dagen wilt zijn.

11 Zelfstandig werken Een leuke en leerzame activiteit binnen het thema is de webkwestie Heelal. De webkwestie is een soort internetspeurtocht waar de kinderen zelfstandig aan kunnen werken. De webkwestie is te vinden op: Hier staat alles uitgelegd voor zowel leerling als leerkracht.

12 Boeken suggesties In uw plaatselijke bibliotheek zijn veel informatieve boeken te vinden over de ruimte. Hieronder volgen wat leesboeken binnen het thema. Mormel en de mauwende Marskatten - Martin Chatterton Sjakie en de grote glazen lift- Roald Dahl Met Sterre op reis door ruimte en tijd - Russell Stannard Kuifje: Raket naar de maan – Hergé Kuifje: Mannen op de maan - Hergé Torenhoog en mijlenbreed – Tonke Dragt Ogen van tijgers – Tonke Dragt

13 Overige suggesties Mocht u interesse hebben in volledig uitgewerkte lessen en een bezoek aan het ruimtevaartmuseum Space Expo, neemt u dan contact op met Space Expo Of kijk op de website voor meer informatie. Printen: Wanneer u deze lessuggesties wilt printen zonder de achtergrond ga dan als volgt te werk: Ga in het menu bestand naar afdrukken en kies bij kleur/grijswaarden voor puur zwart-wit.


Download ppt "Lessuggesties voor de bovenbouw"

Verwante presentaties


Ads door Google