De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kenmerkende aspecten Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (par. 9.8) De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kenmerkende aspecten Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (par. 9.8) De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in."— Transcript van de presentatie:

1 Kenmerkende aspecten Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (par. 9.8) De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in de wereld (par. 10.2)

2 Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme
: overwinning van Japan in de Japans-Russische oorlog. Gevolg: Opleving van het nationalisme in Azië. Nationalisten beïnvloed door: Communisme dat zich keert tegen kolonialisme/imperialisme en opkomt voor armen Japanse streven naar ‘Azië voor de Aziaten’. Snelle overwinning van Japan in de Tweede Wereldoorlog op de Europese koloniale legers

3 Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme
Augustus 1945: Japan capituleert Gevolg: onafhankelijkheidsbeweging in Nederlands-Indië, Brits-Indië, etc. Gevolg: Vrijheidsstrijd en onafhankelijkheidsoorlog in Azië India Indonesië Vietnam Dekolonisatie van Afrika komt later op gang (jaren ‘50).

4 De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in de wereld
Na de dekolonisatie in Azië begint in de jaren ‘50 de dekolonisatie van Afrika en Caribische gebieden Ook in Afrika krijgen de westerse mogendheden te maken met toenemend verzet van nationalistische en politieke bewegingen

5 De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in de wereld
Gevolgen toenemend verzet: Geweld tegen Europese overheersers Onafhankelijkheidsoorlogen (bv. Frankrijk/Algerije) Rivaliteit tussen politieke bewegingen in voormalige kolonieën Verandering: Afrika is rond 1914 volledig gekoloniseerd maar 50 jaar later zijn vrijwel alle Afrikaanse kolonieën onafhankelijke staten geworden. Ook Aziatische landen worden allemaal onafhankelijk


Download ppt "Kenmerkende aspecten Vormen van verzet tegen het West-Europese imperialisme (par. 9.8) De dekolonisatie die een eind maakt aan de westerse hegemonie in."

Verwante presentaties


Ads door Google