De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Je impact als docent Silvia van der Werve.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Je impact als docent Silvia van der Werve."— Transcript van de presentatie:

1 Je impact als docent Silvia van der Werve

2 Inleiding Boek: John Hattie Onderwijswetenschapper Nieuw Zeeland
Onderzoek naar 816 meta-analyses van onderzoek naar effecten in onderwijs: in totaal over studies met ruim 83 miljoen deelnemers Belangrijkste uitkomst: 150 factoren die invloed uitoefenen op het leren, gerangschikt naar effect om beter te gaan leren Boek:

3 Inleiding op effect op leren
Onderzoek naar effectgroottes leert dat ongeveer 95% van wat leraren doen een positief effect heeft. Het onderzoek van John Hattie heeft gebruik gemaakt van effectgroottes om onderwijsinnovaties die invloed hebben op leerprestaties op een continuüm te zetten. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 95% van wat leraren doen een positief effect heeft, maar we hebben meer nodig dan dat.

4 Korte introductie door John Hattie

5 Effect op leren Er is bijna altijd bewijs te vinden dat iets impact heeft op leren – de belangrijkste vraag is hier: Hoe groot is de impact op het leren? Een effectgrootte van 0.40 is het gemiddelde en/of typische effect. Dit is het minimum dat we zouden moeten verwachten.  Als je geen gemiddelde van of hoger hebt, dan moet er wat veranderen! Het onderzoek van John Hattie heeft gebruik gemaakt van effectgroottes om onderwijsinnovaties die invloed hebben op leerprestaties op een continuüm te zetten. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 95% van wat leraren doen een positief effect heeft, maar we hebben meer nodig dan dat.

6 Oefening Wat heeft op de lijst hiernaast een hoge, middelgrote of lage impact op leren? Tip: er zijn elf hoge, negen gemiddelde en tien lage invloeden.

7 Antwoorden

8 2 belangrijkste conclusies uit zijn onderzoeken visible teaching – visible learning
1. Kijk naar onderwijs door de ogen van de leerling Focus op leren, en niet zozeer op lesgeven. Wat is het effect van uw lessen? Wat gebeurt er bij de student? Welke feedback is nodig om hem/haar verder te brengen? 2. Leer kinderen om hun eigen leraar te worden Als het lukt om studenten liefde en verantwoordelijkheid voor leren bij te brengen, dan vergemakkelijkt dat hun leerproces. Hattie geef stap-voor-stap beschrijvingen en voorbeelden hoe we daaraan kunnen werken.

9 Docenten maken het verschil!
Hattie heeft de volgende kenmerken ontdekt bij docenten met een hele hoge impact op het leren van studenten. Deze docenten: …weten hun vakinhoud op verschillende manieren over te brengen, passend bij de leerbehoefte van de student. Ze kunnen hier bewust in differentiëren. …creëren een sfeer van vertrouwen, waarin studenten fouten durven en mogen maken. …zien de ontwikkeling van iedere student bij zijn competentieontwikkeling en geven hierop feedback. …geloven dat alle studenten de succescriteria (leerdoelen) kunnen behalen. Ze hebben hoge verwachtingen van de student. ..hebben een grote mate van impact op de leerresultaten en leerhouding van studenten.

10 Hoe help je studenten hun eigen leraar te worden?
Het eigen leerproces kunnen beoordelen, is het allerbelangrijkste om de leerprestaties te verhogen! Wat zijn de kenmerken van een leerling die zijn eigen prestaties kan beoordelen? studenten die inzicht hebben in hun eigen leren en hun volgende leerstappen (zelf) kunnen plannen studenten die actief leren en betrokken zijn bij hun leerproces studenten die a.d.h.v. hun resultaten hun leren evalueren en de volgende stappen in hun leerproces plannen studenten die het leerdoel van elke les begrijpen studenten die de succescriteria gebruiken om te beoordelen of ze hun leerdoelen hebben gehaald studenten die een antwoord kunnen formuleren op: Waar ga ik heen? Hoe sta ik ervoor? Wat is de volgende stap?

11 CONTACT Silvia van der Werve Docent AFM 088 525 6749
Gebruikte bronnen in deze presentatie: Boek: Leren zichtbaar maken; John Hattie; 2014, 3e druk; ISBN: Meer informatie (oa):


Download ppt "Je impact als docent Silvia van der Werve."

Verwante presentaties


Ads door Google