De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De slag in de ARDENNEN Freddy STORM – 08/2008.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De slag in de ARDENNEN Freddy STORM – 08/2008."— Transcript van de presentatie:

1 De slag in de ARDENNEN Freddy STORM – 08/2008

2 Korte historiek Eind 1944 rukten de geallieerde legers op naar de Rijn, Duitslands laatste natuurlijke verdediging. Hitler wist dat de opmars voor de aanvoerlijnen van de geallieerden net iets te snel ging, dus wilde hij de verspreide legers van de geallieerden uit elkaar drijven, vernietigen en de belangrijke havenstad Antwerpen heroveren. Deze aanval was op de korte termijn zeer gevaarlijk maar Hitler miste simpelweg het materiaal voor een langere campagne tegen de geallieerden. Hitler plunderde massaal de laatse Duitse reserves om een leger van man te vormen. Daarnaast waren er zo'n tanks en gemotoriseerde kanonnen. De aanval ging dwars door de heuvelachtige ARDENNEN. De geallieerde linies waren licht bezet en zwak. Overrompeld trokken de geallieerden zich terug. Eisenhower, de geallieerde opperbevelhebber, zag de aanval aankomen en stuurde een zeer ervaren compagnie naar strategische posities waar ze de hele Duitse aanval uitzaten ondanks zware bombardementen en erbarmelijke kou. Op zaterdag 16 december 1944, om 4 uur in de ochtend, stonden Duitse infanteriedivisies, 7 pantserdivisies met 970 tanks en 5 divisies in reserve klaar om het Amerikaanse leger in België aan te vallen. Er zou een front worden geopend van om en bij de 100 km, van Echternach tot Monschau. De aanval kreeg de naam “Wacht am Rhein”.

3 Korte historiek De Duitse bevelhebbers waren:
Veldmaarschalk Von Rundstedt Generaal Sepp Dietrich Generaal Von Manteuffel Generaal Brandenberger Gerd Von Rundstedt Hasso Von Manteuffel Sepp Dietrich Erich Brandenberger

4 Korte historiek De Duitsers hadden een laatste list bedacht om paniek te zaaien in de Amerikaanse legers: 150 SS'ers in Amerikaanse uniformen infiltreerden de linies en stichtten verwarring, althans dat was de bedoeling. Ze werden gespot toen ze vanuit de Duitse linies kwamen en allemaal gedood of gevangen genomen. De opdracht van de twee pantserlegers was: zo vlug mogelijk Antwerpen bereiken. De infanterie moest bescherming bieden tegen het oprukkende 3e Amerikaanse leger van generaal Patton. Om de Maas te bereiken moesten de Duitsers door St. Vith en Bastogne. Om verwarring te zaaien was er een speciale brigade, onder leiding van de SS-kolonel Skorzeny, uitgerust met Amerikaanse uniformen. Die bezette de bruggen. Op zondag 17 december had de eerste en enige dropping van Duitse para’s plaats ten zuiden van Monschau. De Amerikaanse tegenstand bestond uit 6 divisies die nog aan het uitrusten waren van de slag in het Hutgenwald (Duitsland). Niettemin hielden de Amerikanen stand. De Amerikaanse troepen hadden vernomen dat SS-troepen Amerikaanse krijgsgevangenen hadden vermoord en waren daardoor erg verbitterd. In Stavelot waren 19 Amerikaanse krijgsgevangenen afgeslacht door de troepen van Peiper. Kort daarop raakten Peipers troepen bij Malmedy slaags met de Amerikanen Daar vond de beruchte slachting van 86 Amerikaanse soldaten plaats.

5 Korte historiek De 101e Airborne onder leiding van generaal Anthony Mc Auliffe kreeg de opdracht om een belangrijk kruispunt bij Bastogne te bezetten. Deze divisie hield in Bastogne 3 Duitse divisies tegen. Op 22 december kwamen Duitse militairen een document overhandigen waarin de onvoorwaardelijke overgave van de Amerikanen werd geëist. Toen Mc Auliffe vernam wat er in het document stond, lachte hij en trakteerde de Duitsers op het wereldberoemd geworden woord “NUTS”. Er werd hard gevochten in de bijtende koude in afwachting van de komst van generaal Patton. Op 26 december ontzette Patton met zijn 3e leger Bastogne. Op die dag stond de voorhoede van de 2e Duitse pantserdivisie aan de Maas nabij Dinant. Zij werd aangevallen door de 2e Armoured Division. De ganse 2e Duitse pantserdivisie werd vernietigd. Aan de Maas in Dinant bevindt zich een herdenkingsplaat op de plek waar de Duitsers tot stilstand werden gebracht. Na de kerstperiode klaarde het weer eindelijk op en kon de geallieerde luchtmacht in actie komen. P-47 Thunderbolts en Britse Hawker Typhoons zaaiden dood en verderf onder de Duitse tanks en soldaten. Zonder tanks liepen veel aanvallen vast en raakten de Duitse troepen gedemoraliseerd.

6 Korte historiek Er hadden nog bloedige gevechten plaats, dikwijls met het blanke wapen, tot er op 18 januari 1945 een einde kwam aan de slag in de Ardennen. Dit zinloze offensief kostte de Duisters man en 600 tanks De geallieerden verloren man en 733 tanks. De slag had de geallieerde opmars vertraagd, maar het Duitse Leger kon geen grote offensieven meer realiseren en kon nog slechts een soort guerillaoorlog voeren tegen de geallieerde legers. De enige vorm van tegenstand die de Duitsers nog boden bestond uit het blokkeren van wegen en het vertragen van de geallieerde opmars.

7 Sepp Dietrich - 6e SS-Pantserleger
Hasso von Manteuffel - 5e Pantserleger Erich Brandenberger - 7e leger

8 De balans van de slag : Amerikanen Duitsers Belgen 10.733 doden
gewonden gewonden huizen vernield vermisten vermisten Een kwart van de veestapel gedood. 733 tanks 324 tanks 1.300 voertuigen 5.000 voertuigen 592 vliegtuigen 320 vliegtuigen

9 Gedenkplaat in Bastogne
Op deze plek vervoegde in de avond van 26 – de 4e pantserdivisie van het 3e leger van generaal Patton de 101e Airborne divisie, aldus de omsingeling van Bastogne doorbrekend.

10 Overleden na een auto-ongeluk in 1945 werd generaal Patton midden zijn
soldaten begraven op het kerkhof van HAMM bij Luxemburg.

11 Patton in het museum van Ettelbrück (Luxemburg)
Het standbeeld van Patton in Ettelbrück (Luxemburg)

12 Vanaf hier loopt de presentatie AUTOMATISCH !

13 Amerikaanse soldaten in Bastogne

14

15 Duitse soldaten

16 Duitse soldaten

17

18 Even bekomen

19 Wie het schoentje past …

20 Met de groeten aan Adolf

21

22

23

24

25

26

27 Belgische vluchtelingen komen Bastogne binnen.

28

29

30

31

32

33 Een Amerikaanse colonne tussen Saint-Vith en Houffalize

34 Sherman tank bij Saint-Vith

35

36 Amerikaanse krijgsgevangenen afgeslacht in Baugnez (Malmedy) op 17 december 1944

37

38

39 Troepen van het 101e Airborne zien Dakota’s levensmiddelen afwerpen boven Bastogne.

40 Bedienaars van een Amerikaanse DCA batterij kijken naar een luchtgevecht.

41 Het Amerikaans gedenkteken MARDASSON
in Bastogne.

42 Het Mardasson gedenkteken Dit monument in de vorm van een ster met vijf punten werd ontworpen door de architect Georges DEDOYARD ter ere van de tijdens de slag in de Ardennen gedode, gewonde of vermiste Amerikaanse soldaten. Een cirkelvormige galerij met kolommen geeft aan het monument een voorkomen van een grote tempel, ca. 12 m hoog, met een centraal atrium van ca. 20 m diameter.

43

44

45 Bastogne Historical Center
Generaal Von Manteuffel met een van zijn officieren In het museum zijn wapens en voertuigen te zien. Er draait ook een film.

46 EINDE


Download ppt "De slag in de ARDENNEN Freddy STORM – 08/2008."

Verwante presentaties


Ads door Google