De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Slaap-en slaapproblemen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Slaap-en slaapproblemen"— Transcript van de presentatie:

1 Slaap-en slaapproblemen
Het Mozaiek,

2 Onderwerpen Wanneer kun je spreken van een slaapprobleem?
Wanneer dromen we? Hoe zit het met nachtmerries? Je kind wekken en troosten? Wat hebben Melatonine en voldoende bewegen overdag met slapen te maken? Mobieltje, spelcomputer of laptop in bed: weg ermee! Wat kunnen ouders doen om kinderen te helpen beter in te kunnen slapen? (Jeugd van 6-11 jaar)

3 Wanneer kun je spreken van een slaapprobleem?
Het aantal uren benodigde slaap Advies slaapuren: 4- tot 10 jarigen: meer dan 10 uur 11- tot achtienjarigen: meer dan 8 uur Waarom moeten we slapen? Energie is nodig voor het herstel- en groeiproces.

4 Wanneer spreken we van een slaapprobleem?
Langer dan 4 weken slecht slapen Kind heeft er overdag zelf last van

5 Waaraan kun je merken dat je kind een slaaptekort heeft?

6 Slaaptekort? Herstel – en groeiproces verloopt met problemen
Vaak ziek zijn Verminderde concentratie en aandacht Hoofd- en buikpijnklachten ‘Korter lontje’

7 Wanneer dromen we? Hoe zit het met nachtmerries? Je kind wekken?
Wanneer we slapen doorlopen we verschillende fases. Lichte slaapfase, de REM-slaap. Rapid Eye Movement. Diepere Non-REM slaapfase. Non Rapid Eye Movement.

8 REM - slaapfase We dromen in de REM slaap.
Verwerken van wat we tijdens de wakkere uren hebben ervaren. Gedurende deze slaap kun je je kind zien schokken, mogelijk onregelmatig ademen en ze hebben snelle oogbewegingen.

9 NON REM - slaapfase Rustige slaap met ontspannen spieren,de ademhaling is diep. Herstel in de spieren en er worden hormonen vrijgegeven voor groei.

10 Kinderen hebben de grootste kans om wakker te worden tussen de slaapfases in.Meestal valt je kind vanzelf weer in slaap. Na 2 uur 's nachts neemt de REM slaap toe van het kind en wordt het makkelijker wakker.Alle kinderen worden 's nachts wakker,kan heel kort zijn.En meestal slapen ze zonder hulp weer verder. Hoe verder de nacht hoe meer REM slaap.(Lichtere slaap)

11 Nachtmerries en angstdromen
Verschil? Waarom belangrijk om te weten?

12 Nachtmerries Nachtmerries komen voor in de REM fase (de lichte slaapfase). Ze treden bij kinderen meestal in de tweede helft van de nacht op.Vooral kinderen van 3- 6 jaar hebben veel nachtmerries. Nachtmerries zijn reacties op het opgroeien en op de prikkels en indrukken van overdag. Het helpt vaak om je kind te troosten.

13 Angstdromen Tijdens een angstdroom ontwaakt het kind vaak met een schreeuw en opengesperde ogen en het lijkt alsof jij je kind niet kunt bereiken.Het kan zelfs ontroostbaar rondrennen. Tijdens de diepe NON REM slaap.Geen herinnering de volgende dag Kind heeft geen last van angstromen Ouders vaak wel

14 Bij angstdromen kun je beter niet troosten, maar je kind rustig terug leiden naar bed
Wek je kind niet. Meestal duurt het maar een paar minuten.

15 Slaapwandelen Is het goed om je kind te wekken en troosten?

16 Slaapwandelen De meeste kinderen beginnen een uur na het inslapen met slaapwandelen(Non REM fase) in een diepe slaap fase. Het kind kan kalm lijken maar ook onrustig. Wek ook nu je kind niet.Breng je kind rustig weer naar bed.

17 Praten in de slaap Goed om je kind te wekken?

18 Praten in je slaap Kinderen praten vaak in hun slaap
Taalcentra in hun hersenen worden sterk gestimuleerd. Geen reden om je kind te wekken.

19 Langslapers en kortslapers
Heeft dit met luiheid te maken? Is je kind moe omdat het meer slaap nodig lijkt te hebben dan een ander kind?

20 Langslapers en kortslapers
Slaapbehoefte verschillend per persoon. Kortslapers bereiken per nacht 4 x het stadium van diepe slaap, dit zijn de volwassen personen die voldoende hebben aan 4-6 uur slaap per nacht. Langslapers maken 5 x per nacht een periode van diepe slaap mee.Zij slapen 7-8 uur per nacht of langer. Dit is een kwestie van aanleg.

21 Mobieltje, spelcomputer of laptop in bed:
Wat hebben Melatonine en voldoende bewegen overdag met slapen te maken? Mobieltje, spelcomputer of laptop in bed: weg ermee!

22 Mobieltje, spelcomputer of laptop in bed: weg ermee!
Slaap-waakritme gekoppeld aan Melatonine hormoon Melatoninegehalte stijgt spontaan zo’n 2 uur voor het slaperig worden Je werkt je eigen slaapsysteem tegen door veel licht op je ogen te laten vallen. Tablet, t.v.,mobiel horen niet in bed Ene slaapsysteem gevoeliger dan andere

23 En lezen in bed ??

24 Beweging overdag Voldoende beweging overdag en het liefst in de buitenlucht helpt om beter in slaap te kunnen vallen

25 Tips Wat kunnen ouders doen om kinderen te helpen beter in te kunnen slapen? (Jeugd van jaar)

26 Tips: Zorg overdag voor een duidelijke dagindeling
Zorg voor een zelfde slaapritueel Neem resoluut afscheid , ga niet in op smoesjes, morgen is er weer een dag Probeer een vaste naar-bed-tijd aan te houden Biedt voor het slapen gaan een rustige activiteit aan, dit maakt de overgang naar de nacht makkelijker .Een bad,voorlezen,laat je kind zelf een kwartiertje lezen.

27 Geen groot licht aan in de slaapkamer, liever de deur open,klein bedlampje aan
Kind niet voor straf naar bed sturen, een bed is een fijne plek om te slapen, te lezen, uit te rusten Indien mogelijk niet te veel indrukken overdag geen spannende/ enge films

28 Geen cola en andere energiedrank
Overdag veel buiten spelen, niet te veel t.v. kijken,gamen en computeren

29 Nog vragen? Dank voor uw aandacht.


Download ppt "Slaap-en slaapproblemen"

Verwante presentaties


Ads door Google