De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Invloed van Natuurkorst op Ontwikkeling van Geur tijdens Kaasrijping Dr. Ir. Kasper Hettinga 2 april 2015 - Opening Proeftuin Natuurlijke Kaasrijping.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Invloed van Natuurkorst op Ontwikkeling van Geur tijdens Kaasrijping Dr. Ir. Kasper Hettinga 2 april 2015 - Opening Proeftuin Natuurlijke Kaasrijping."— Transcript van de presentatie:

1 Invloed van Natuurkorst op Ontwikkeling van Geur tijdens Kaasrijping Dr. Ir. Kasper Hettinga 2 april 2015 - Opening Proeftuin Natuurlijke Kaasrijping

2 Wat is het doel van ons onderzoek?  Wat bepaald de geur van Remeker kaas? ● Voer en koeien? ● Kaasproductie? ● Natuurkorst? ● Rijpingsduur? ● Rijpingsruimte?

3 Wat is het doel van ons onderzoek?  Wat bepaald de geur van Remeker kaas? ● Voer en koeien? ● Kaasproductie? ● Natuurkorst? ● Rijpingsduur? ● Rijpingsruimte?

4 Aanpak  Bemonstering van de grondstoffen: ● Melk (Holstein & Jersey), ghee  Vergelijking met fabriekskaas en andere boerenkaas  Vergelijking kaas met en zonder natuurkorst & na verschillende rijpingsduur ● Rand, 1 cm onder rand, 5 cm onder rand

5  Jersey melk wijkt af: ras of voer? Geurstoffen uit kruiden!  Ghee is niet hetzelfde als room; deel van de geurstoffen in kaas lijkt uit de Ghee te komen Grondstoffen MelkRoomGheeRemeker natuurkorst JerseyHolstein Vrije vetzuren++++++++ Aldehydes++++ +++++ Esters++++++++ Ketonen+++++ +++++++ Alcoholen++++ ++++ Zwavel- geurstoffen ++-/+++++++

6  Remekerkazen lijken op elkaar, meest complexe geur  Vrije vetzuren zijn bekende geurstof voor boerenkaas  Fabriekskaas heeft minst complexe geurstoffenprofiel Vergelijking met fabrieks- en boerenkaas Remeker natuurkorst RemekerBoerenFabriek Vrije vetzuren +++ + Aldehydes++++++++++ Esters++ Ketonen+++++++ Alcoholen+++ +++ Zwavel- geurstoffen +++ +-/+

7 Natuurkorst Remeker natuurkorstRemeker Rand1cm5cmRand1cm5cm 2-Heptanon+++++++++ ++ 2-Nonanon+++----  2-Heptanon en 2-Nonanon zijn componenten die normaal in schimmelkaas gevonden worden

8 Rijpingsduur Verschillende kazen hebben verschillende veranderingen door de tijd: Toename in tijd Afname in tijd Eerst toename dan afname 1 maand Pril Ryp (NK) Ryp Olde

9 Conclusies  De melk verschilt tussen Jersey and Holstein-Friesian Geurstoffen deels bekend vanuit kruiden: voer vs ras?  Ghee /natuurkorst belangrijk voor geurstoffen De Ghee zelf, de chemische reacties in ghee tijdens rijping, schimmelgroei tijdens rijping  Vergelijking met andere kaassoorten Complexer geurstoffenprofiel dan andere kaassoorten (incl. andere boerenkaas)

10 Vervolg  Belang van bacteriën op geurstof: invloed van zuursel & bacteriën uit de rauwe melk zelf  Bijdrage van ghee op geurstofvorming: schimmelgroei en chemische veranderingen in de ghee  Geurstofvorming in de nieuwe proeftuin

11 Bedankt voor jullie aandacht kasper.hettinga@wur.nl Met dank aan: Ina Thevissen


Download ppt "Invloed van Natuurkorst op Ontwikkeling van Geur tijdens Kaasrijping Dr. Ir. Kasper Hettinga 2 april 2015 - Opening Proeftuin Natuurlijke Kaasrijping."

Verwante presentaties


Ads door Google