De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nationale DenkTank 2014 De DataWijzer In één oogopslag zien wat apps en websites met je data doen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nationale DenkTank 2014 De DataWijzer In één oogopslag zien wat apps en websites met je data doen."— Transcript van de presentatie:

1 Nationale DenkTank 2014 De DataWijzer In één oogopslag zien wat apps en websites met je data doen

2 Nationale DenkTank 2014 1 Momenteel worden lange, ingewikkelde gebruikersverklaringen vaak ongelezen geaccepteerd en is onduidelijk wat er met data gebeurt 1.http://www.oldmutualwealth.co.uk/Media-Centre/2011-press-releases/May-2011/SKANDIA-TAKES-THE-TERMINAL-OUT-OF-TERMS-AND-CONDITIONS/http://www.oldmutualwealth.co.uk/Media-Centre/2011-press-releases/May-2011/SKANDIA-TAKES-THE-TERMINAL-OUT-OF-TERMS-AND-CONDITIONS/ 2. https://www.techdirt.com/articles/20120420/10560418585/to-read-all-privacy-policies-you-encounter-youd-need-to-take-month-off-work-each-year.shtmlhttps://www.techdirt.com/articles/20120420/10560418585/to-read-all-privacy-policies-you-encounter-youd-need-to-take-month-off-work-each-year.shtml 3. Dit blijkt uit de enquête van de Nationale DenkTank 2014 onder ruim 1000 respondenten, verkrijgbaar via http://www.nationale-denktank.nl/wp- content/uploads/2014/10/011014-Survey-Slide-Deck-2-0.pdfhttp://www.nationale-denktank.nl/wp- content/uploads/2014/10/011014-Survey-Slide-Deck-2-0.pdf Diverse zaken spelen een rol ▪ Momenteel worden de ellenlange, juridisch geformuleerde cookie- verklaringen, privacyreglementen en gebruikersvoorwaarden door gebruikers van websites en applicaties vaak ongelezen geaccepteerd. ▪ 93% van de Britse bevolking geeft aan de gebruikersverklaring niet, of niet geheel, te lezen voordat zij op akkoord klikken. In Nederland zal dit om een vergelijkbaar percentage gaan. 1 ▪ Het is praktisch ondoenlijk om alle overeenkomsten die je aangaat te lezen. Dit kost een maand fulltime werk per jaar. 2 ▪ Mensen weten derhalve niet met welke voorwaarden zij akkoord gaan als ze toestemming geven. ▪ Tegelijkertijd is er veel wantrouwen onder de Nederlandse bevolking jegens overheden en commerciële bedrijven die met Big Data omgaan en ontbreekt draagvlak voor toepassingen van Big Data. 3 ▪ Transparantie en duidelijkheid over welke data en persoonsgegevens overheden en organisaties verzamelen en wat ermee gebeurt, is noodzakelijk om de onwetendheid en het wantrouwen weg te nemen en het draagvlak voor positieve toepassingen van Big Data te versterken.

3 Nationale DenkTank 2014 2 Gebruikersverklaringen worden vaak ongelezen geaccepteerd en het is onduidelijk wat er met data gebeurt 1. http://www.oldmutualwealth.co.uk/Media-Centre/2011-press-releases/May-2011/SKANDIA-TAKES-THE-TERMINAL-OUT-OF-TERMS-AND-CONDITIONS/ 2. https://www.techdirt.com/articles/20120420/10560418585/to-read-all-privacy-policies-you-encounter-youd-need-to-take-month-off-work-each-year.shtml 3. Dit blijkt uit de enquête van de Nationale DenkTank 2014 onder ruim 1000 respondenten, verkrijgbaar via http://www.nationale-denktank.nl/wp- content/uploads/2014/10/011014-Survey-Slide-Deck-2-0.pdf Duidelijkheid over welke data verzameld worden en wat ermee gebeurt, is noodzakelijk om het draagvlak voor Big data toepassingen te versterken Er is veel onwetendheid en wantrouwen bij de burger op het gebied van Big Data ▪ Mensen weten niet met welke voorwaarden zij akkoord gaan als ze toestemming geven – 93% van de Britse bevolking geeft aan de gebruikersverklaring niet, of niet geheel, te lezen voordat zij op akkoord klikken. 1 – Cookie-verklaringen, privacyreglementen en gebruikersvoorwaarden zijn vaak ellenlang en juridisch geformuleerd – Het is ondoenlijk om alle overeenkomsten die je aangaat te lezen. Dit kost één maand fulltime werk per jaar 2 ▪ Er is veel wantrouwen onder de Nederlandse bevolking jegens overheden en commerciële bedrijven die met Big Data omgaan. 3 Daardoor ontbreekt draagvlak voor Big Data-initiatieven.

4 Nationale DenkTank 2014 3 De DataWijzer schept in één oogopslag duidelijkheid over welke data een app of website van je verzamelt en wat hiermee gebeurt De DataWijzer biedt duidelijkheid CONCEPT ▪ De DataWijzer biedt duidelijkheid over datagebruik door apps en websites. ▪ De icoontjes, in aanvulling op de juridische verklaringen, laten gebruikers in één oogopslag de belangrijkste voorwaarden zien. ▪ Gebruikers zullen hierdoor bewuster worden van wat apps en websites met hun persoonlijke data doen. ▪ Uiteindelijk heeft de DataWijzer internationale, te beginnen met Europese, politieke steun nodig. ▪ Op korte termijn moet een aantal vooraanstaande Nederlandse bedrijven deelnemen aan een pilot, om de DataWijzer te testen.

5 Nationale DenkTank 2014 4 De DataWijzer leidt tot bewustzijn over wat er met data gebeurt, zorgvuldiger datagebruik en maatschappelijk vertrouwen De DataWijzer biedt duidelijkheid over en uiteindelijk draagvlak voor Big Data ▪ Gebruikers zullen zich beter bewust worden van wat apps en websites met hun persoonlijke data doen. ▪ Mogelijk zullen gebruikers strengere eisen gaan stellen aan aanbieders omdat ze minder willen delen dan de apps en websites vragen. ▪ Aanbieders zullen zich meer moeten verantwoorden over de data die ze verzamelen en gebruiken. ▪ Als gevolg hiervan kunnen apps en websites die zorgvuldig omspringen met data zich positief profileren ; ook zullen nieuwe aanbieders opkomen die zorgvuldiger omgaan met data van hun klanten. ▪ Gebruikers weten beter wat er met hun data gebeurt, organisaties zullen hier zorgvuldiger mee omgaan en de maatschappelijk kennis over Big Data groeit. ▪ Het draagvlak voor maatschappelijke toepassingen van Big Data groeit hierdoor op termijn ook, doordat men snapt wat er speelt en inziet op welke wijze data kunnen en moeten worden ingezet.

6 Nationale DenkTank 2014 5 Voor bedrijven zijn er een aantal voordelen om de DataWijzer te implementeren in hun websites en diensten

7 Nationale DenkTank 2014 6 De implementatie van de DataWijzer begint met een pilot en eindigt op internationaal niveau Duidelijkheid over voortgang proces Inventarisatie interesse bedrijfsleven Ontwikkeling pilot (incl. ontwerp) Pilot draaien en media- aandacht genereren Evaluatie pilot en bespreken voortgang: EU-uitrol? Voorwaarden en benodigdheden voor succes ▪ Gedurende het hele proces publiciteit genereren rondom het concept. ▪ Een toezichthoudend orgaan committeert zich aan de DataWijzer en financiert het toezicht. ▪ Een aantal vooraanstaande Nederlandse organisaties doet mee aan de pilot. ▪ De icoontjes zijn begrijpelijk voor vrijwel iedereen. ▪ Er is genoeg bekendheid over de DataWijzer onder de Nederlandse bevolking.

8 Nationale DenkTank 2014 7 Er zijn een aantal enthousiaste organisaties die om de tafel willen zitten om mee te denken over de realisatie van de DataWijzer

9 Nationale DenkTank 2014 8 Een aantal partijen denkt actief mee over hoe de DataWijzer een succes kan worden

10 Nationale DenkTank 2014 9 Geïnteresseerd? Neem voor meer informatie contact op met Eva de Leede en Jan Willem Scholten Eva de Leede e.deleede@nationale-denktank.nl 06 1021 8931 Jan Willem Scholten j.scholten@nationale-denktank.nl 06 4633 9225


Download ppt "Nationale DenkTank 2014 De DataWijzer In één oogopslag zien wat apps en websites met je data doen."

Verwante presentaties


Ads door Google