De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep! Laat je niet ver(mis)leiden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep! Laat je niet ver(mis)leiden."— Transcript van de presentatie:

1 En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep! Laat je niet ver(mis)leiden

2 Doel van deze les… Inzicht krijgen in de voedingswaarden van voedingsmiddelen en dranken: Hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten zitten er in een product? Bevat het ook zout en vezels? Ingrediëntenlijst en voedingswaarden aflezen. Een goede keuze kunnen maken uit verschillende voedingsmiddelen en dranken op basis van de informatie die op het etiket staat.

3 Gegevens op het etiket 1. Ingrediëntenlijst 2. Voedingswaarde Energie (kcal/kj) Koolhydraten (o.a. suiker) Vetten Eiwitten 3. GDA of dagelijkse voedingsrichtlijn 4. Nettogewicht 5. Houdbaarheidsdatum 6. Voorschriften voor bewaring en gebruik 7. Andere

4 Ingrediëntenlijst Opsomming van alle ingrediënten aanwezig in het product. In afnemende volgorde Verplicht?

5 Voedingswaarde Hoeveelheid energie en voedingstoffen die het product bevat per 100 g vaste stof of per 100 ml vloeistof –Energiewaarde –Koolhydraten (waarvan suikers) –Vetten (waarvan verzadigd vet) –Eiwitten –Natrium –Vezels

6 GDA of Dagelijkse richtlijn Guideline Daily Amount % van de ADH Weergave van de voedingswaarde per portie en in verhouding tot wat je dagelijks nodig hebt. Gebaseerd op een dagelijkse inname van 2000 kcal

7

8 Nettogewicht Gewicht van het voedingsmiddel zonder de verpakking.

9 Houdbaarheidsdatum Tenminste houdbaar tot … Te gebruiken tot …

10 Voorschriften voor bewaring & gebruik Schudden voor gebruik, koel bewaren in de koelkast 7° C, verwarmen in de oven gedurende 8 minuten op 160° C.

11 Andere Claimsvb. light, 0% vet, cholesterolverlagend Labels vb. ik kies bewust logo Allergenen Herkomst (producent of invoerder): vb. geproduceerd door…, made in Belgium Streepjescode of barcode Lotnummer: cijfers voorafgegaan door een ‘L’: kan gebruikt worden om te achterhalen waar of wanneer een product gemaakt werd.

12 Voorbeeld voedingsmiddel

13

14

15

16

17 Opdracht(en)

18 Opdracht 3 : Verpakking onder de loep Maak de opdrachten op ‘werkblad 5’

19 Extra opdracht : uit het hoofd… Pak 5 verpakkingen en leg deze van laag naar hoog zonder te kijken: 1. Energie gehalte (kcal) Controleer of je het goed hebt. Herhaal dit dan ook voor: 2. Suikergehalte 3. Vet gehalte 4. Verzadigd vet gehalte 5. Natrium gehalte


Download ppt "En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep! Laat je niet ver(mis)leiden."

Verwante presentaties


Ads door Google