De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor: pedagogische relatie tussen docent & student Be my critical friend: Schriftelijk feedback: met behulp van de uitgedeelde.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor: pedagogische relatie tussen docent & student Be my critical friend: Schriftelijk feedback: met behulp van de uitgedeelde."— Transcript van de presentatie:

1 Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor: pedagogische relatie tussen docent & student Be my critical friend: Schriftelijk feedback: met behulp van de uitgedeelde kijkwijzer

2 Veranderende wereld verandert het onderwijs Beroepstaken van de docent, Kwalificerend Socialiserend Persoonlijke vorming (subjectificatie)

3 Pedagogische bekwame docent voor persoonlijk contact met de student (luken, 2008; Whitby, 2007) pleidooi Voor subjectificatie is de docent: Bewogen, betrokken en nieuwsgierig (Boekhoud, 2011; Hattie, 2012; Klater, 2014;) De school of universiteit is een oefenplaats naar volwassenheid. Geëmancipeerde burgers die verantwoordelijkheid nemen. Dat is subjectificatie, een taak van de docent. (Biesta, 2015) Opleiden tot “Competente rebellen” Appél op pedagogische opdracht (Bussemaker, 2014)

4 Waarom aandacht voor pedagogiek? Aanleiding: nieuwe landelijke generieke competenties: 21st century skills incognito! Urgent need: competente docenten die bekwaam 21st century skills laten ontwikkelen: Betekent: pedagogisch bekwame voor socialisatie en subjectvorming!

5 BKM kiest bouwt aan eigentijds onderwijs Al zichtbaarheid in het curriculum: Kritisch denken, Internationaal denken Trainingen in persoonlijke vaardigheden Stimuleren van probleemoplossend vermogen Ict & informatiegeletterdheid

6 Bekwame docenten nodig om ons eigentijds curriculum te kunnen onderwijzen Hebben met de student

7 Vakbekwaam als docent: Persoonlijk contact met de student: “pedagogische relatie” Schept leeromgeving die persoonlijke ontwikkeling mogelijk maakt - Belang voor de student: Meer zelfsturend vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel Meer studiesucces Betere voorbereiding op de arbeidsmarkt (overleven)

8 Pedagogiek is toch voor kinderen? Ja, en niet alleen voor hen: één aspect daaruit is voor het (hoger) beroepsonderwijs van belang: Persoonlijk contact tussen docent en student Want: een voor het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden is persoonlijk contact een voorwaarde.

9 Persoonlijk contact vergroot het leereffect Uit meta-analyse van 299 onderzoeken blijkt: persoonlijk contact een hoog leereffect heeft.

10 Dat betekent: werken aan een veranderende taak van de docent Beslissing 1: beleid op pedagogische professionaleit van de docent Voor: coaching in een veilige leeromgeving In samenspraak richting kunnen geven aan de student als vakman en mens.

11 Beslissing 2: organiseren van pedagogische overleg Werken aan een opleidingscultuur waarin het kennen van de student als krachtig middel voor studiesucces wordt gezien. Pedagogisch overleg levert op: Bewust wording pedagogische overwegingen Ontwikkelen van een gezamenlijke taal Vergroting pedagogisch vakmanschap Opbouw pedagogische relatie met student

12 Beslissing drie: student actief betrekken bij het bereiken van leerdoelen Aanmoedigen van pedagogisch experiment in de klas. Wat wil je leren als je straks dit moet kunnen? Welke bijdrage ga je zelf leveren aan de docent en de groep om dat te bereiken? Wat is de bijdrage als klas als geheel aan jouw doel? Welke beoordeling wil je aan het eind verdiend hebben?

13 Aandacht voor een pedagogische relatie met de student Vraagt om: 1) Scholingsbeleid op pedagogiek 2) Samenwerkende en ervaring delende docent 3) Durf en ruimte om te experimenteren in de les. Ben je overtuigd?


Download ppt "Wat ik vraag 10 minuten aandacht voor: pedagogische relatie tussen docent & student Be my critical friend: Schriftelijk feedback: met behulp van de uitgedeelde."

Verwante presentaties


Ads door Google