De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zaterdag 27 september 2014. Maischen Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen van mout de vergistinggraad van het wort;

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zaterdag 27 september 2014. Maischen Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen van mout de vergistinggraad van het wort;"— Transcript van de presentatie:

1 Zaterdag 27 september 2014

2 Maischen

3 Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen van mout de vergistinggraad van het wort; de viscositeit van het wort en bier; de hoeveelheid door de gist opneembare eiwitten (aminozuren); de hoeveelheid hoogmoleculaire eiwitten voor de volmondigheid en schuimhoudbaarheid.

4 Maischen Eng. ‘ to mash ’ = beslag, mengsel van meel (mout) en water Doel Zetmeel uit mout Vergistbare suikers enzymen

5 Zetmeel (C 6 H 10 O 5 ) n Complexe polymeren van glucose en koolhydraten die in de natuur dienen als voedingsreserve voor planten

6 Vergistbare suikers Enkelvoudige suikers Glucose C 6 H 12 O 6 Fructose C 6 H 12 O 6 Maltose C 12 H 22 O 11 Maltotriose C 18 H 32 O 16 Saccharose C 12 H 22 O 11

7 Enzymen Alfa-amylase 72°C pH 5,7 Beta-amylase 63°C pH 5,5 Fosfatase 52°C pH 5 Protease 50°C pH 5 Glucanase 45°C pH 4,8-5

8 Maischen van moutbeslag Sturen de temperatuur waarbij de maisch (ook wel beslag genoemd) gehouden wordt; de duur van de enzympauzes die worden aangehouden; de snelheid waarmee de temperatuurstijgingen verlopen; de dikte van het beslag; pH-waarde die wordt aangehouden; de intensiteit waarmee het beslag geroerd wordt.

9 Kan het anders ?

10 BROUWEN/MAISCHEN ZONDER MOUT

11 Bier maken met 100 % gerst

12

13

14 Novozymes Ondea Pro

15 Waarom ? Milieu : verminderen CO2 footprint  1 miljoen hl bier = ton CO2/jaar Financieel :  1 miljoen hl bier = 2 miljoen euro/jaar

16 Vermindering van CO2 uitstoot tot 8 % ton CO2 per miljoen HL bier geproduceerd uit gerst kan nog verhoogd worden door aankoop gerst bij lokale ondernemingen

17

18 Novozymes Ondea ® Pro Verhouding gerst/water = 1 op 3 Versuikeringstijd= 45 tot 75 minuten Rendement = 66 tot 70 % Enzym-dosering= 1,2 tot 2,5 kg/ton gerst En bevat :viscositeit verlagend component troebel reducerent component gistingsbevorderend component

19 Harboe Brouwerij in Denemarken Harboe Brouwerij in Denemarken “Comparative Life Cycle Assessment of Malt-based Beer and 100% Barley Beer” by Jesper Hedal Kløverpris (2009) Novozymes

20 Smaaktesten door 200 personen: Kan de consument in een blinde test het verschil proeven tussen een bier van mout en een bier van gerst. Welke voorkeur en welke houding hebben zij ten opzichte van bier van mout en bier van gerst. Bier voor de smaaktest werd geleverd door Harboe Brouwerij. De batches werden op dezelfde dag gemaakt, en hadden zelfde alcoholgehalte.

21

22

23

24

25

26 Welke gerst gebruiken ? Novozymes Ondea ® Pro werkt samen met de enzymen in gerst, verhitte/gebrande gerst kan niet gebruikt worden. De gerst moet schimmelvrij zijn.

27 Een beetje chemie : Unique pullulanase added α-amylase added Barley β-amylase Starch Fermentable sugars glucose maltose

28

29

30

31

32 Belangrijk : het afstellen van de schrootmolen

33 Maisch-schema Time 54 °C / 30 min 64 °C / min °C / 10 min Temperature

34 % of max activity oCoC

35 Verhouding gerst/ water = 1 op 2,2 tot 1 op 3,5 Rekening houden met hoger vochtgehalte van gerst Aanbevolen pH tijdens maischen = 5,7 (aanzuren niet nodig) ; mag niet onder 5,6 Tijdens koken moet de pH wel aangepast worden naar 5,2 Continu roeren tijdens maischen Volgens producent minder hop nodig En bevat :viscositeit verlagend component troebel reducerent component gistingsbevorderend component

36 Nog enkele voordelen :

37 LaunchedDrinktec, September 14, 2009 ApprovalDenmark approval July 2008 Approved in 140 countries Pending in Mexico, China, Brazil To be initiated in Russia Adjunct list addition pending in the US No approval applied: Canada, France, Japan, South Korea, Australia Enzyme is food grade Packaging25-kg jerry can (planned) 1,000-kg Schutz container SamplingAvailable upon request information Novozymes Ondea ® Pro

38

39

40

41

42

43

44 evolutie

45 (r)evolutie

46 Vragen ?

47

48 EINDE


Download ppt "Zaterdag 27 september 2014. Maischen Kwaliteit van bier wordt voor een groot stuk bepaald door het maischen van mout de vergistinggraad van het wort;"

Verwante presentaties


Ads door Google