De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe maak ik mijn kinderopvang borstvoedingsvriendelijk?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe maak ik mijn kinderopvang borstvoedingsvriendelijk?"— Transcript van de presentatie:

1 Hoe maak ik mijn kinderopvang borstvoedingsvriendelijk?
Betty Commeyne Verantwoordelijke Preventie Elmer vzw Buurtdiensten kinderopvang Centrum voor Inclusie

2

3 Getuigenis van mama met Arthus

4 Bij de start van een baby die borstvoeding krijgt, bespreekt de aandachtspersoon tijdens het wennen met de mama af welke de voedingsgewoonten van het kind zijn.

5 De observaties tijdens het wennen worden tijdens de haalmomenten gecommuniceerd met de ouder

6 Meestal kolven mama’s hun melk af en brengen ze dagelijks de nodige porties naar de opvang. De porties worden in de koelkast bewaard en opgewarmd in een flessenwarmer.

7 Bij het haalmoment wordt het verloop van de dag: eten, slapen, welbevinden aan de ouder beschreven

8 Soms gebeurt het dat een mama in de buurt werkt en dat ze opgebeld of ge-sms’t wordt wanneer haar baby honger heeft. Een andere mama die in de buurt werkt, komt op regelmatige tijdstippen (ongeveer alle 3 uur) gewoon naar de opvang om haar kind te voeden.

9 Getuigenis van Melek Melek is een begeleidster in opleiding in onze babygroep en zelf mama van Faki, die nu 17 maanden oud is, Faki is het 3de kindje.

10 Melek is na de geboorte gestart met borstvoeding
Melek is na de geboorte gestart met borstvoeding. De eerste week liep het moeilijk, het deed pijn (omwille van tepelkloven). Melek heeft advies gevraagd bij een privé-vroedvrouw, die haar verder op weg gezet heeft. Faki heeft op 3 weken een RSV-virus opgedaan, dronk niet goed en moest opgenomen worden in het ziekenhuis waar Melek haar moedermelk is beginnen afkolven en dat gedurende 10 dagen. Toen haar baby 14 weken oud was, is zij gestart met werken. Zij stond in de peutergroep en kon ongeveer alle 2,5u haar baby voeden. Ze installeerde zich in de grote 2-zit in de leefruimte en dat verliep heel goed. Na enkele weken werd de voeding alle 3u gegeven. De dag waarop Melek naar de les ging, bracht ze haar afgekolfde porties ‘s morgens mee. Op 6 maand kreeg Faki groentepap en op 7 maand werd met fruitpap gestart. Faki heeft nog borstvoeding gekregen tot hij bijna 1 jaar was.

11 Getuigenis van Bouchra
Bouchra is de verantwoordelijke van de kinderopvang Elmer West Borstvoeding geven is cultureel gebonden. Sommige mama’s gaan er heel vlot mee om en kunnen om het even waar en onder alle omstandigheden de borst geven. Bij andere mama’s ligt het veel gevoeliger en hebben ze nood aan een rustig plekje zonder pottenkijkers. We proberen met die verschillen rekening te houden en bekijken met de mama’s waar ze zich best bij voelen. Indien nodig kan een mama zich afzonderen in de slaapkamer bij de baby’s of soms nog in een andere rustige ruimte waar geen derden bij zijn.

12

13 Getuigenis van Nicky Nicky is een begeleidster in onze peutergroep en zelf mama van Aliya, die nu 1 jaar en 2 maand oud is.

14 “Ik ben gestart met werken toen Aliya 7 maand was
“Ik ben gestart met werken toen Aliya 7 maand was. Ik stond in de peutergroep. Ze at toen al groentepap en fruitpap. Wanneer ze in het begin niet goed gegeten had, gaven mijn collega’s een seintje en kon ik, wanneer ik uit mijn eigen leefgroep weg kon, haar gaan bijvoeden. Ik geef nu nog 3x per dag borstvoeding: ‘s morgens voor ik ga werken, rond 18u na het werk en een laatste keer rond 20u voor het slapengaan. Ik ben heel blij dat ik het zo kon doen. Het schept een unieke band tussen moeder en kind. Ik geef toe dat het in het begin moeilijk was, ook omdat ik niet altijd goed wist hoeveel ze gedronken had. Maar het loont de moeite om ervoor te gaan.”

15 Conclusie Basishouding is belangrijk
Met de ouders in communicatie gaan over hoe zij het georganiseerd zien (intake- huishoudelijk reglement) Voedingsgewoonten van het kind bevragen tijdens het wennen (wenprocedure, observaties) Communicatie naar heel team (whiteboard, dagelijkse observaties) Inspelen op het ritme van het kind

16 Bedankt voor jullie aandacht!
Nog vragen?


Download ppt "Hoe maak ik mijn kinderopvang borstvoedingsvriendelijk?"

Verwante presentaties


Ads door Google