De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basisstof 1: De evolutietheorie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basisstof 1: De evolutietheorie"— Transcript van de presentatie:

1 Basisstof 1: De evolutietheorie
https://www.youtube.com/watch?v=faRlFsYmkeY (Homer Evolution)

2 Vroeger.. Tot in de 19e eeuw: Men dacht dat de aarde en alle organismen erop geschapen zijn en altijd onveranderd hebben bestaan. Vanaf de 18e eeuw is de evolutietheorie ontwikkeld. De meeste biologen zijn ervan overtuigd dat alle levensvormen op aarde in de loop van zeer lange tijd zijn ontstaan en veranderd.

3 De ontwikkeling van het leven..

4 De evolutietheorie Evolutie is een geleidelijke ontwikkeling van het leven op aarde. Soorten ontstaan, veranderen en/of verdwijnen. De evolutietheorie gaat uit van: - Verandering in genotypen - Natuurlijke selectie - Het ontstaan van nieuwe soorten

5 Basisprincipe 1: verandering in genotypen
Er bestaan kleine verschillen tussen individuen van dezelfde soort. - Door geslachtelijke voortplanting (nieuwe parencombinaties van bestaande genen) - Door mutaties (Plotselinge verandering van genotype door veranderingen aan een gen) De natuur selecteert datgene wat het beste is aangepast aan zijn omgeving (natuurlijk selectie).

6 Basisprincipe 2: Natuurlijke selectie
Individuen die het beste aangepast zijn aan het milieu hebben grootste overlevingskans. Gunstig genotype → veel overlevende én zich voortplantende nakomelingen.

7 Basisprincipe 3: het ontstaan van nieuwe soorten
Een soort evolueert (verandert) als door natuurlijke selectie een mutant blijft voortbestaan. Soms sterft de oorspronkelijke soort uit, maar niet altijd.

8 Nieuwe soorten ontstaan
Als individuen die oorspronkelijk tot dezelfde populatie behoorden, zich niet meer onderling kunnen voortplanten. Bijvoorbeeld: - Diersoort leeft in een bepaald gebied - De dieren worden gescheiden - Het milieu gaat verschillen - De beste worden uitgeselecteerd - De dieren gaan veel van elkaar verschillen - Uiteindelijk zoveel verschillen dat ze zich onderling niet meer kunnen voortplanten.

9

10

11 Geanimeerde samenvatting
https://www.youtube.com/watch?v=GhHOjC4oxh8


Download ppt "Basisstof 1: De evolutietheorie"

Verwante presentaties


Ads door Google