De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basisstof 1: De evolutietheorie Tot in de 19 e eeuw: Men dacht dat de aarde en alle organismen erop geschapen zijn en altijd onveranderd hebben bestaan.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basisstof 1: De evolutietheorie Tot in de 19 e eeuw: Men dacht dat de aarde en alle organismen erop geschapen zijn en altijd onveranderd hebben bestaan."— Transcript van de presentatie:

1

2 Basisstof 1: De evolutietheorie

3 Tot in de 19 e eeuw: Men dacht dat de aarde en alle organismen erop geschapen zijn en altijd onveranderd hebben bestaan. Vanaf de 18 e eeuw is de evolutietheorie ontwikkeld. De meeste biologen zijn ervan overtuigd dat alle levensvormen op aarde in de loop van zeer lange tijd zijn ontstaan en veranderd.

4

5 Evolutie is een geleidelijke ontwikkeling van het leven op aarde. Soorten ontstaan, veranderen en/of verdwijnen. De evolutietheorie gaat uit van: - Verandering in genotypen - Natuurlijke selectie - Het ontstaan van nieuwe soorten

6 Er bestaan kleine verschillen tussen individuen van dezelfde soort. - Door geslachtelijke voortplanting (nieuwe parencombinaties van bestaande genen) - Door mutaties (Plotselinge verandering van genotype door veranderingen aan een gen) De natuur selecteert datgene wat het beste is aangepast aan zijn omgeving (natuurlijk selectie).

7 Individuen die het beste aangepast zijn aan het milieu hebben grootste overlevingskans. Gunstig genotype → veel overlevende én zich voortplantende nakomelingen.

8 Een soort evolueert (verandert) als door natuurlijke selectie een mutant blijft voortbestaan. Soms sterft de oorspronkelijke soort uit, maar niet altijd.

9 Als individuen die oorspronkelijk tot dezelfde populatie behoorden, zich niet meer onderling kunnen voortplanten. Bijvoorbeeld: - Diersoort leeft in een bepaald gebied - De dieren worden gescheiden - Het milieu gaat verschillen - De beste worden uitgeselecteerd - De dieren gaan veel van elkaar verschillen - Uiteindelijk zoveel verschillen dat ze zich onderling niet meer kunnen voortplanten.

10

11

12 https://www.youtube.com/watch?v=GhHOjC4oxh8


Download ppt "Basisstof 1: De evolutietheorie Tot in de 19 e eeuw: Men dacht dat de aarde en alle organismen erop geschapen zijn en altijd onveranderd hebben bestaan."

Verwante presentaties


Ads door Google