De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Daar is DE ZON! Daar is de zon eindelijk weer! De grijze winter is voorbij, bomen en bloemen groeien en bloeien, lammetjes dartelen in de wei.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Daar is DE ZON! Daar is de zon eindelijk weer! De grijze winter is voorbij, bomen en bloemen groeien en bloeien, lammetjes dartelen in de wei."— Transcript van de presentatie:

1 Daar is DE ZON! Daar is de zon eindelijk weer! De grijze winter is voorbij, bomen en bloemen groeien en bloeien, lammetjes dartelen in de wei.

2 Sporten, spelen en stoeien…
Kom naar BUITEN! Sporten, spelen en stoeien… Je wordt er vrolijk van. Je slaapt beter. Je skelet wordt er sterk van. Mooi weer is super! Kom, naar buiten! Sporten, spelen en stoeien! Dat doet goed!

3 Kijk eens hoe sterk de zon schijnt. Het staat in de UV-index.
Overal ter wereld wordt op elk moment van de dag gemeten hoe hoog de UV-straling is. De zonnekracht, ook wel UV-index genoemd, wordt bij ons weergegeven op een schaal van 0 tot 10. In België vind je deze zonnekrachtwaarde in sommige kranten en op de website van het KMI. De zonnekracht wordt bepaald door: Plaats op aarde: hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de UV-straling. Tijdstip van de dag. Hoogte: hoe hoger in de bergen, hoe sterker de UV-straling. Seizoen: bij ons is de zonnekracht sterker in de zomer dan in de winter. Bewolking: hoe dichter de bewolking, hoe minder UV-straling. Invalshoek van de UV-stralen: hoe schuiner de stralen invallen, hoe meer stralen er afgeblokt worden. Weerkaatsing: je verbrandt sneller als UV-stralen weerkaatsen op sneeuw, water, zand…

4 Kijk eens naar je huid. Er zijn 6 huidtypes. Welk type heb jij?
erg lichte huid, blond haar, blauwe/groene ogen. Verbrandt vaak. TYPE 1: bleek, sproeten, rood/lichtblond haar, blauwe/groene ogen. Verbrandt altijd. TYPE 3: lichte huid, donkerblond of lichtbruin haar, bruine ogen. Verbrandt soms. Of je bruin wordt of niet, is erfelijk bepaald en verandert niet meer tijdens je leven. Dus ook niet door meer in de zon te komen. Op grond van gevoeligheid van de huid zijn er 6 huidtypes. De huidtypes 1, 2 en 3 zijn het meest gevoelig voor de effecten van ultravioletstralen. In België zijn er naar schatting 40% mensen met huidtype 1 en 2. TYPE 5: donkerbruine huid, donker haar, bruine ogen. Verbrandt zeer zelden. TYPE 4: middelbruine huid, donker haar, bruine ogen. Verbrandt bijna nooit. TYPE 6: heel donkerbruine huid, donkerbruin of zwart haar, bruine ogen. Verbrandt nooit.

5 En hoe lager je huidtype. Hoe sneller je huid rood wordt.
Hoe hoger de UV-index. En hoe lager je huidtype. Hoe sneller je huid rood wordt. De huid kan helemaal rood worden, dat is niet fijn. Dat doet erg pijn en het is ook niet gezond: je kan er later in je leven ziek van worden (het kan later tot huidkanker leiden). Vooral de kinderhuid is dun en heel gevoelig voor de zon.

6 Een rode huid doet erg pijn en is niet gezond.
Bescherm jezelf met onze 4 TIPS! De huid kan helemaal rood worden, dat is niet fijn. Dat doet erg pijn en het is ook niet gezond: je kan er later in je leven ziek van worden (het kan later tot huidkanker leiden). Vooral de kinderhuid is dun en heel gevoelig voor de zon. Zon is goed voor ons. Maar te veel of te felle zon is niet goed. In de tuin, op het strand, op de speeltuin, op vakantie in een warm land… je moet jezelf altijd goed beschermen tegen te veel en te felle zon. Er zijn 4 tips om dat goed te doen!

7 Blijf in de schaduw tussen 12 en 15 uur. TIP 1
Blijf in de schaduw tussen 12 en 15 uur (dat is drie uur ‘s middags). Tussen 12 en 15 uur schijnt de zon heel fel. Dan verbrand je snel. Ga dan niet in de volle zon liggen, spelen, wandelen of sporten, maar blijf in de schaduw van bomen, een zonnetent, muren…

8 Zelfs onder een boom of parasol kan je ook nog een beetje verbranden.
Maar let op: Zelfs onder een boom of parasol kan je ook nog een beetje verbranden. Maar let op: zelfs in de schaduw van een boom of parasol kan je nog een beetje verbranden.

9 Draag ‘s middags altijd een DROOG T-SHIRT,
TIP 2 Draag ‘s middags altijd een DROOG T-SHIRT, een HOED of PET en een ZONNEBRIL. En dus - ‘ s middags als er veel zon is – draag je altijd een droog T-shirt, een hoed of pet en een zonnebril. Ook in de schaduw of onder een parasol!

10 TIP 3 SMEER elk moment van de dag zonnecrème (heeft minimum factor 30 en kan tegen water). Tussen 12 en 15 uur blijf je in de schaduw. Voor 12 en nà 15 uur mag je wel in de zon. Maar smeer je op elke moment van de dag héél goed in met een zonneproduct. Dat heeft minimum factor 30 en kan tegen water.

11 Smeer ook je oren, handen en voeten in. Ze verbranden snel.
Smeer ook je oren, handen en voeten in, deze plekjes verbranden snel.

12 Laat je rug en hals insmeren!
Laat ook je rug en hals goed insmeren.

13 Smeer elke 2 uur en nadat je in het water bent geweest.
SMEER VEEL EN VAAK! Smeer elke 2 uur en nadat je in het water bent geweest. Smeer elke 2 uur zonnecrème en nadat je hebt gezwommen of in het water gespeeld.

14 DRINK héél véél WATER! TIP 4
En nog één ding! Op warme dagen en als je in de zon speelt, wandelt of sport moet je héél, véél water drinken. Ons lichaam heeft dan meer water nodig.

15 hoed of petje en zonnebril. Smeer zonnecrème
OP UITSTAP? Draag een T-shirt, hoed of petje en zonnebril. Smeer zonnecrème (zelfs als er wat wolken zijn). Drink water! Ga je met de klas, de familie of de jeugdbeweging op uitstap? Niet vergeten: T-shirt aan, hoed of petje op, zonnebril en zonnecrème mee! Zelfs als er wat wolken zijn.

16 Geniet slim van de zon! Als afsluitende activiteit maken de kinderen een leuke tekening over zichzelf in de zon. Wat ze zeker moeten tekenen: T-shirt- hoedje of petje- zonnebril en veel, veel zonnecrème! En vergeet de schaduw niet tussen 12 en 15 uur!


Download ppt "Daar is DE ZON! Daar is de zon eindelijk weer! De grijze winter is voorbij, bomen en bloemen groeien en bloeien, lammetjes dartelen in de wei."

Verwante presentaties


Ads door Google