De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Prebiotische vezels in moedermelk Belangrijke rol bij versterken immuunsysteem 1,2 Niet verteerd, beschikbaar als prebiotische vezels in de darm, gemetaboliseerd.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Prebiotische vezels in moedermelk Belangrijke rol bij versterken immuunsysteem 1,2 Niet verteerd, beschikbaar als prebiotische vezels in de darm, gemetaboliseerd."— Transcript van de presentatie:

1 Prebiotische vezels in moedermelk Belangrijke rol bij versterken immuunsysteem 1,2 Niet verteerd, beschikbaar als prebiotische vezels in de darm, gemetaboliseerd door gezonde bacteriën dag 4 10 dag 30 dag 60 dag 90 dag 120 g/100ml Monosachariden Lactose Oligosachariden McVeagh en Miller (1997) J Paediatr Child Health , Collins en Gibson (1999) Am J Clin Nutr , Brand- Miller et al. (1998) J Pediatr , Coppa et al. (1993) Pediatrics Koolhydraten in moedermelk 4

2 Effecten prebiotische vezels Immuunsysteem in de darm Vos P. (2008) Proefschrift, Salminen S et al. (2008) Br J Nutr 80 (suppl 1) S Groei schadelijke bacteriën wordt onderdrukt Schadelijke bacteriën kunnen cellen niet infecteren en schade aanrichten Reactie van het immuunsysteem wordt gereguleerd Immuunsysteem wordt van binnenuit opgebouwd: 2/3 deel bevindt zich in de darm

3 Samenstelling moedermelk Nucleotiden Bouwstenen DNA en RNA Nodig bij deling van cellen Goede celdeling belangrijk bij ontwikkeling weefsels Zuigeling ontwikkeld snel Nucleotiden dus essentieel voor ontwikkeling Ondersteunt immuunsysteem Vooral sneldelende cellen hebben nucleotiden nodig voor groei » Sneldelende cellen = cellen immuunsysteem » mg/100 ml rijpe moedermelk 1. Buck et al. (2004) Pediatr. Res Carver et al. (1991) Pediatrics Lama More et al. (1998) An. Esp. Pediatr Markides et al. (2004) Asia Pac. J. Clin. Nutr. 13 S58 6. Pickering et al. (1998) Minerva Pediatr Schaller et al. (2004) Pediatr. Res

4 Voordelen borstvoeding voor kind Korte termijn Bescherming tegen infecties en allergie* Lange termijn Minder overgewicht en diabetes Lager cholesterol en lagere bloeddruk Betere prestaties** (IQ +3 punten) *ESPGHAN, 2009, **Kelishadi et al, 2014

5

6 Rotteveel Horm Res Paediatr. 2011;75:252-7, Finken J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:E1650-5, Singhal Lancet 2004;363: & Lancet 2001;357:413-9 Singhal Circulation 2004;109: Voeding (kwantiteit en kwaliteit) beinvloedt bloeddruk, insuline gevoeligheid, HDL/LDL ratio en cognitie in kinderen

7 Borstvoeding Tenminste 4-6 maanden (zolang moeder en kind dit willen) Introductie bijvoeding vanaf 4 maanden (onder borstvoeding) Introductie gluten (5-8 maanden) ESPGHAN Committee on Nutrition

8

9

10

11 Richtlijn Voedselovergevoeligheid JGZ 2013

12 Zuigelingen voeding  intact koemelkeiwit 3,5% eiwit (30% caseine, 70% wei)  partieel hydrolysaat Peptiden met 8-15 aminozuren  intensief hydrolysaat Peptiden met 3 – 5, max. 8 aminozuren  vrije aminozuren

13 Intensief gehydrolyseerd-diagnostiek en behandeling Korte-keten-peptiden en vrije aminozuren -Nutrilon Pepti (wei-eiwit), Nutricia -Hero Baby Pep2 (wei-eiwit), Hero babyvoeding -Friso Allergy Care (caseïne), Friso kindervoeding -Nutramigen LGG (caseïne), Mead Johnson Vrije aminozuren -Neocate (Advance, Active), Nutricia -Hero Baby Allergy care, Hero babyvoeding -Nutramigen AA, Mead Johnson

14 SojaPartieel gehydrolyseerd Intensief gehydrolyseerd (EHF) Aminozuren (AA) Nutrilon sojaNutrilon HANutramigen LGG (caseine) Nutramigen AA Herobaby Allegycare (caseine) Neocate Nutrilon OmneoNutrilon Pepti (wei) Herobaby Pep2 (wei) Diagnose alleen 2/3 lijn alleen bij onvoldoende resultaat EHF

15 SojaPartieel gehydrolyseerd Intensief gehydrolyseerd (EHF) Aminozuren (AA) Nutrilon sojaNutrilon HANutramigen LGG (caseine) Nutramigen AA Herobaby Allegycare (caseine) Neocate Nutrilon OmneoNutrilon Pepti (wei) Herobaby Pep2 (wei) Behandeling alleen 2/3 lijn alleen bij onvoldoende resultaat EHF alleen > 6 maanden, aanvullend op EHF

16 Bijvoeding: welke bewijzen zijn er voor welk beleid?

17 Allergie Stijging prevalentie allergie ondanks het advies om potentiele allergenen te bepoerkenen verlaat te introduceren. KMEA, ei, vis, gluten en noot Ontwikkeling van immuno tolerantie mits vroege exposure aan allergenen, mogelijk gemoduleerd door borstvoeding.

18 Allergie Koemelkallergie < 1 tot 3% van alle zuigelingen Op de leeftijd van 3 jaar 90% van de kinderen klachtenvrij % van deze kinderen ontwikkelt echter andere voedselallergieën, zoals voor kippenei, pinda’s, noten, appel, soja, sesamzaad, vis, schaal- en schelpdieren. Bij 2/3 van de kinderen met kippenei-allergie zijn de klachten verdwenen op de leeftijd van 16 jaar. Pinda-allergie persisteert bij 80-90% van de kinderen met soms ernstige, zelden dodelijke allergische reacties. Kinderen met voedselallergie hebben 2-4 keer meer kans op andere atopische aandoeningen zoals astma (4,0 keer) en constitutioneel eczeem (2,4 keer) vergeleken met kinderen zonder voedselallergie

19 Preventie allergie Borstvoeding werkt niet preventief voor voedselallergie. Geen preventief effect aangetoond van een eliminatiedieet van de moeder tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode. Hydrolysaten ter preventie van koemelkallergie en ter vervanging van borstvoeding worden niet aanbevolen. Geen overtuigende effecten aangetoond van pre- en probiotica voor preventie van allergieën. Kramer et al Cochrane Database Syst Rev. 2012Cochrane Database Syst Rev.

20 NRC

21 Specific oral tolerance induction in food allergic children: is oral desensitisation more effective than allergen avoidance?: A meta- analysis of published RCTs Arch Dis Child 2011;96: SOTI cannot yet be recommended in routine practice More research needed

22 Kinderen hebben aangeboren voorkeur voor zoet en zout, houden niet van bitter Kan beinvloed worden door vroege introductie Herhaalde exposure is belangrijkSmaak

23 Programmering voor voedselvoorkeuren begint vroeg In de baarmoeder Geboorte 0-6 m4-8 m8–48 m De voeding van de moeder beïnvloedt de smaak van het vruchtwater Aangeboren voorkeuren beïnvloeden voedselaccepta-tie Smaakvariatie in moedermelk bevordert de acceptatie van nieuwe smaken Beste periode om groenten te introduceren Enkelvoudige smaken Smaken afwisselen Herhaald aanbieden Zorg voor een consistente progressie in smaak en textuur

24 Invloed van ouders Authoritative feeding style associated with better F&V consumption in pre- school years emotional warmth and responsiveness high expectations for child’s dietary adequacy & behaviour modelling consumption of F&V making F&V available at home moderate restriction of access to unhealthy snack alternatives encouraging child to try F&V Blissett J. Appetite 2011;57:826

25 Observational studies show positive associations between exposure to home-cooked fruit or vegetables and intake of F&V at 7 yrs Coulthard H et al. Public Health Nutrition 2010;13: 2044 adherence to recommendations on CF and more healthy eating patterns at 3 yrs Golley RK et al. J Nutr 2012;142:901 earlier introduction of lumpy foods and diversity of intake at age 7 yrs Coulthard H et al. Matern Child Nutr 2009;5:75

26 JACI 2014 N=856 Geboorte Cohort Studie Follow up: geboorte tot 6 jaar Voedseldagboeken in 1 e levensjaar Uitkomst: - allergische aandoeningen (vragenlijst)

27 Voedsel diversiteit in eerste levensjaar en astma en voedselallergie astma voedselallergie

28 Optimaliseren bijvoeding Conclusies Wanneer? weken Gluten tijdens BV Wat?Voldoende bron van energie, eiwit, ijzer en zink Hoofd melk bron Hoe?Afhankelijk van moeder en kind Herhaalde exposure

29 Casus Moeder heeft gelezen dat “gezonde” bacteriën het immuunsysteem van haar pasgeboren baby kunnen beïnvloeden Familie anamnese: – zusje heeft eczeem – moeder heeft astma Moeder wil graag weten welke voeding ze kan geven om allergie ontwikkeling bij haar baby te voorkomen. Wat adviseert u moeder?

30 Development of the immune system immaturedevelopingadult Martin, Beneficial Microbes 2010 development of gut microbiota occurs during the first years of life

31 WHO definities  probiotica live microorganism which when administered in adequate amounts confers a health benefit on the host  prebiotica non-digestable, fermentable food ingredients that can affect the host by selectively stimulating the growth and activity of bacteria in the colon and improve host health  synbiotica combination of pre- and probiotics

32 Nobel Prijs in Medicijnen 1908 Ilya Metchnikov (1845– 1916) Discovery that consumption of lactic acid bacteria in fermented dairy products was associated with enhanced health and longevity “The dependence of the intestinal microbes on the food makes it possible to adopt measures to modify the flora in our bodies and to replace the harmful microbes by useful microbes."

33 2013 Use of prebiotics for prevention of allergy not recommended yet.

34 Prebiotics vs no prebiotics outcome asthma

35 Prebiotics vs no prebiotics according to infant risk of allergy outcome eczema Use of prebiotics for prevention of allergy not recommended yet.

36 Probiotics in infancy for prevention of allergic diseases current reviews Osborn, Cochrane Database Syst Rev 2009 Johannsen, Clin Exp Allergy, 2009 Yao, Pediatr Allergy Immunol, 2010 Ly, JACI 2010; Thomas, American Academy of Pediatrics, Pediatrics 2010 Kalliomaki, J Nutr 2010 Braegger, ESPGHAN, JPGN 2011 Insufficient evidence to recommend the addition of probiotics to infants for prevention of allergic disease Although, there was a reduction in eczema in infants this effect was not consistent between studies

37 Conclusies De eerste 4 jaar: uniek “window of opportunity” Specifieke voedingsbehoeften tijdens periode voor en tijdens zwangerschap, borstvoeding en peutertijd Een optimale voeding voor elke moeder en elk kind in deze levensfasen

38 Conclusies Voor zowel zuigelingen met laag als hoog risico op ontwikkelen allergie geen dieet restricties moeder tijdens zwangerschap of lactatie borstvoeding (exclusief) 4- 6 maanden introductie bijvoeding op leeftijd 4-6 mnd geen plaats voor pre-, pro- en synbiotica geen plaats voor soja geen plaats voor p-HF of e-HF in preventie van allergie

39 VRAGEN?


Download ppt "Prebiotische vezels in moedermelk Belangrijke rol bij versterken immuunsysteem 1,2 Niet verteerd, beschikbaar als prebiotische vezels in de darm, gemetaboliseerd."

Verwante presentaties


Ads door Google