De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Koude Oorlog 1945- 1991 Par 3.2 Europa in de greep van de Koude Oorlog.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Koude Oorlog 1945- 1991 Par 3.2 Europa in de greep van de Koude Oorlog."— Transcript van de presentatie:

1 Koude Oorlog 1945- 1991 Par 3.2 Europa in de greep van de Koude Oorlog

2 Moeizame onderhandelingen Conferentie van Potsdam (juli 1945) Opdeling Duitsland en Berlijn, afstaan Duitse gebieden Verdeling in vier sectoren Zwak of sterk Duitsland? Zowel economisch als politiek Duitsland zou economische eenheid zijn tijdens bezetting, maar SU wilde een economisch zwak Duitsland Westen juist een economisch sterk.

3 Trumanleer/doctrine leidde tot containmentpolitiek Toespraak president Truman, 12-3-1947: […] Ik geloof dat de VS steun moet verlenen aan vrije volken… Toespraak VS kozen partij voor de anti-communisten in de Griekse burgeroorlog Stalin beschouwde dit als een vijandige politiek t.o.v. de SU Trumandoctrine leidde tot containment indammen van het communisme en tegenhouden waar het terrein dreigt te winnen.

4 Twee onderdelen Politiek-militair VS geven militaire steun aan landen om verspreiding van het communisme te voorkomen  1949 Navo Economisch VS geven economische steun aan West-Europese landen voor de wederopbouw = Marshallhulp (1947)Marshallhulp Voordelen VS: meer handel en houdt kiezers in (West)-Europa tegen om op de communisten te stemmen. Stalin vond dat de VS Europa veel te afhankelijk wilde maken Trumanleer/doctrine leidde tot containmentpolitiek

5

6 Wat er op de achtergrond speelt Angst voor een domino-effect China werd in 1949 communistisch VS weigerden Mao’s China te erkennen en steunden de nationalisten die naar Taiwan waren gevlucht. Vervolgens kwamen in Noord-Korea ook communisten aan de macht… In 1949 werd duidelijk dat de USSR over atoomwapens beschikte. In 1954 lanceerde de Amerikaanse president de dominotheorie

7 Communisme in Azië

8 Opmars communisme in Oost- en Midden-Europa Stalin wil een ‘veiligheidscorridor’ opwerpen tussen het Westen en De SU De landen binnen dit corridor moeten SU-gezind zijn Ondanks democratische verkiezingen en verlies voor de communisten komen zij toch aan de macht in landen als Polen, Hongarije en Bulgarije. Over welk drukmiddel beschikten de Sovjets? ‘Samenwerkingsverbanden’ vormen een reactie op? Comecon (economisch) Warschaupact (militair)

9 Cordon Sanitair

10 Huiswerk Lees p. 74-5 Maak HB: Sovjetkijk op het Westen


Download ppt "Koude Oorlog 1945- 1991 Par 3.2 Europa in de greep van de Koude Oorlog."

Verwante presentaties


Ads door Google