De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Opdracht 2 Mass Customization

Verwante presentaties


Presentatie over: "Opdracht 2 Mass Customization"— Transcript van de presentatie:

1 Opdracht 2 Mass Customization
Door Stan Dreessen en Joris Vossebeld Docent: Ir. E.W.J. Mouw

2 Pure Standardization BIC Balpen
De BIC balpen. Dit product is in geen enkele manier aanpasbaar door de klant. De balpen wordt in grote series geproduceerd en is los te koop of in een multi-pack, maar het blijft hetzelfde product. De BIC balpen bestaat al sinds en is nog steeds met 60% de marktleider in de VS. Het ontwerp, de fabricatie, de assemblage en de distributie zijn hetzelfde. De klant heeft geen invloed op het ontwerp, fabricatie, assemblage of distributie.

3 Segmented Standardization BlackBerry Z30
De BlackBerry Z30 is een smartphone die in verschillende delen van de wereld wordt verkocht. Omdat er in sommige landen met andere GSM/2G/3G en LTE- banden wordt gewerkt, heeft de Z30 verschillende netwerk-chips nodig voor elk verschillend land waar het wordt verkocht. Zo krijgt Nederland de STL-002 versie, maar Zuid-Korea bijvoorbeeld de STL-004 versie. Hierdoor verschilt de assemblage van het product alleen met 1 onderdeel, op grond van waar het product wordt gedistribueerd. Ook zijn er nog eens twee kleuren te verkrijgen: zwart en wit. Er is overigens maar één geheugenoptie: 16GB. (wel uitbreidbaar via micro-SD) Het ontwerp, de fabricatie en de assemblage zijn hetzelfde. De distributie is verschillend. De klant kan kiezen welke kleur hij wilt, maar heeft verder niks te zeggen over design, componenten of het productieproces.

4 Customized Standardization Tesla Model S
Net als bij de meeste auto’s is deze auto aan te passen op bepaalde vlakken: in dit geval zijn dit: velgen, elektromotor, batterij, dak, lak en interieur. Er zijn ook nog een aantal opties: koolstofvezel spoiler, tech-pakket (parkeersensors etc.), rode remmen met inscriptie, duo-lader en een speciaal membership zodat je openbare Tesla-laders in de buurt kunt gebruiken. Het ontwerp en de fabricage zijn hetzelfde. De assemblage en distributie zijn verschillend. De klant kan veel aanpassen, maar veranderd niks aan het basis-design en aan de fabricage

5 Tailored Customization Een maatpak
Een maatpak laten maken is een voorbeeld van Tailored Customization. Het heet ook niet voor niets een ‘tailored suit’. De maten worden opgenomen en het pak wordt vervolgens speciaal gemaakt op basis van die opmetingen. Een voorbeeld van een merk die dit doet is Hugo Boss, maar er zijn ook verschillende goedkopere varianten online te vinden of in het buitenland. Het ontwerp is hetzelfde. De fabricage, de assemblage en de distributie zijn verschillend. Het ontwerp is in de hand van de producent, maar kan de koper verschillende stijlen bieden, in dit geval stoffen en/of ontwerpen.

6 Pure Customization Huisarchitectuur
De relatie tussen een architect en de klant die het huis laat bouwen is een voorbeeld van pure customization. De klant persoon laat zijn eigen wensen door de architect tekenen en uitvoeren door een dergelijk bouwbedrijf. De klant kan in dit geval alles aanpassen aan het huis, alles zal in dit geval ‘custom’ voor hem worden ontworpen, gefabriceerd, geassembleerd en gedistribueerd. Het ontwerp, de fabricage, de assemblage en de distributie zijn verschillend.

7 Bronnen http://nl.wikipedia.org/wiki/BIC_(producent)


Download ppt "Opdracht 2 Mass Customization"

Verwante presentaties


Ads door Google