De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3."— Transcript van de presentatie:

1 Geert Van Hove

2  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3 vormen van begeleid wonen:  Begeleid zelfstandig wonen;  Begeleide kamerbewoning;  Het trainingshuis.

3  Jonge mensen met een mentale handicap:  mensen die op een hoog niveau functioneren;  maar die niet in staat zijn om zelfstandig te wonen.  Wat moeten jonge mensen beschikken?:  heel wat praktische zelfredzaamheid;  moeten gemotiveerd zijn.

4 => Deelnemers krijgen tijdelijke begeleiding met als doel om in de toekomst geheel zelfstandig te kunnen wonen.

5 Hulpvraag: Er is nood aan enige begeleiding en bescherming. Hulpaanbod:  wordt gebracht door vrijwilligers/professionelen;  hulpverlening is maximaal gedifferentieerd;  de hulp wordt binnen een ambulant hulpverleningskader aangeboden;  het doen heeft voorrang op het praten;  steunstructuren.

6  Preventie  Interventie  Dienstverlening  Training

7 Beginfase: “groepjes bewoners”  Gewone huizen of flats;  Individueel of in zeer kleine groepjes.  Trainingshuizen, tussenhuizen Daarna:  Individueel in eigen huis, appartement of studio.

8 Voorwaardenscheppende factoren:  materiële voorzieningen;  het personeel;  de financiële middelen. Zorgbeïnvloedende factoren:  kenmerken van personeel;  kenmerken van bewoners;  kenmerken van de omgeving.

9  De persoon met de lichte handicap:  kan zelf inhoud en vorm geven aan zijn leven;  parallel zijn met zijn/haar behoeften;  toegankelijk zijn met andere burgers in de samenleving;  zodanig dat hij/zij tevreden is met het leven dat ze leiden.

10 Voorwaarde: Er moet een verantwoordelijke relatie zijn tussen enerzijds de hulpvraag van de persoon met een handicap en anderzijds:  de doelstellingen van de voorziening;  de wijze waarop de hulp wordt verleend;  de samenstelling en de vooropleiding van de personeelsploeg;  de ligging van de voorziening.

11 Afbeelding, geraadpleegd op 21 november, op http://www.fdbw.be/2007/ Afbeelding, geraadpleegd op 21 november, op http://www.keijong.be/img/boekjes/begeleid1.jpg Afbeelding, geraadpleegd op 21 november, op http://www.opmeeigen.nl/over%20ons.php?page=o2


Download ppt "Geert Van Hove.  Het gaat altijd over mensen, die om de één of andere reden niet of in elk geval onvoldoende voor zichzelf kunnen opkomen. Er zijn 3."

Verwante presentaties


Ads door Google