De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Natuurkunde Paragraaf 5.1 & 5.2 Gemaakt door: Martijn van den Berg

Verwante presentaties


Presentatie over: "Natuurkunde Paragraaf 5.1 & 5.2 Gemaakt door: Martijn van den Berg"— Transcript van de presentatie:

1 Natuurkunde Paragraaf 5.1 & 5.2 Gemaakt door: Martijn van den Berg
- Sven Beekhuis. A2B

2 Licht Behalve blinde mensen denken de meeste mensen nooit over licht.
Toch heeft licht eigenaardige eigenschappen. Soms lijkt bijv. een sinaasappel zwart. Licht heeft tijd nodig om zich voort te planten. Licht gaat met (300000) km per seconde door lucht. Niets gaat sneller dan licht.

3 Lichtbronnen De zon is onze belangrijkste lichtbron. Dit is een natuurlijke lichtbron. Een natuurlijke lichtbron geeft licht, zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Sterren zijn ook natuurlijke lichtbronnen. Er zijn ook kunstmatige lichtbronnen, dat zijn lichtbronnen die door de mens zelf zijn gemaakt. Denk maar aan een de gloeilamp die Edison in 1879 uitvond.

4 Het oog Het oog is het enigste orgaan dat licht registreert.
In het oog zit een lens. Als deze niet goed fuctioneert, is er een extra lens nodig, bijvoorbeeld een bril of contactlenzen. Lichtbronnen kun je zien doordat zij licht uitstralen wat door je oog wordt opgevangen. Om goed te kunnen zien heb je twee ogen nodig. Daardoor kun je ruimtelijk zien.

5 Reflectoren Voertuigen moeten van een aantal reflectoren voorzien zijn. Een reflector is een voorwerp dat licht terugkaatst. Politieagenten hebben ook veilige kleding, ze hebben jassen met reflectoren. Dat is veilig om gezien te worden als ze na een ongeluk het verkeer op de snelweg aan het regelen zijn.

6 Kleuren De basiskleuren zijn rood, groen en blauw. Daarmee kunnen allerlei kleuren gemaakt worden. Wit licht bestaat uit de kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Een rij van in elkaar overgaande kleuren (net als bij een regenboog) heet een spectrum.

7 Ultraviolet Ultraviolet is een straling dat een oog niet kan zien.
Als je lang in de zon blijft liggen, wordt je na enige tijd bruin. Dat komt door de werking van UV-straling op bepaalde kleurstoffen op je huid. UV-straling wordt dus ook in zonnebanken gebruikt. Teveel UV-straling kan huidkanker veroorzaken. Daarom is het verstandig zonnebrand te smeren.


Download ppt "Natuurkunde Paragraaf 5.1 & 5.2 Gemaakt door: Martijn van den Berg"

Verwante presentaties


Ads door Google