De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kinderen leren werken met bronnen.  Geschiedenis: beeld van wat er gebeurd is in het verleden.  Beeld is meestal opgesteld (ver) na de gebeurtenis zelf.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kinderen leren werken met bronnen.  Geschiedenis: beeld van wat er gebeurd is in het verleden.  Beeld is meestal opgesteld (ver) na de gebeurtenis zelf."— Transcript van de presentatie:

1 Kinderen leren werken met bronnen

2  Geschiedenis: beeld van wat er gebeurd is in het verleden.  Beeld is meestal opgesteld (ver) na de gebeurtenis zelf  Tijd- en plaatsgebonden: -Specifieke subcultuur (bijv. Europa) -Eigen normen en waarden -Visie op verleden

3  Hoe komen beelden over het verleden tot stand?   werk van de historicus of: de leerling als historicus  Interpreteren van bronnen

4  Primaire bronnen: -Bodemvondsten -Gebruiksvoorwerpen -Verkleuringen van grondlagen -Afbeeldingen op grotwanden -Trouw-, doop- en begraafakten -Notariële archieven -Ooggetuigenverslagen

5  -Literatuur over primaire bronnen of over andere literatuur  -Foto’s  -Films  -Geluidsopnames

6  -Bestudeer de volgende secundaire bronnen uit het Nationaal Archief www.nationaalarchief.nl:www.nationaalarchief.nl  Groep 1: Unie van Utrecht (1579)  Groep 2: Plakkaat van Verlatinge (1581)  Groep 3: Vrede van Munster (1648)  Groep 4: Staatsregeling van het Bataafse Volk (1798)  Groep 5: Algemene Grondwetsherziening (1983)

7  Werk in tweetallen  Bestudeer de bron  Pas bronnenkritiek toe door middel van de 6 vragen voor bronnenkritiek  Begin met het eigenlijke onderzoek:  Construeer een beeld van het verleden n.a.v. wat je onderzocht hebt. Waar gaat dit document over?  Schrijf het verhaal over het beeld dat je geconstrueerd hebt en presenteer dit (5 min)  Vergelijk jullie interpretatie met die van het andere tweetal uit je groepje. Wat valt op?


Download ppt "Kinderen leren werken met bronnen.  Geschiedenis: beeld van wat er gebeurd is in het verleden.  Beeld is meestal opgesteld (ver) na de gebeurtenis zelf."

Verwante presentaties


Ads door Google