De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Republiek der zeven verenigde nederlanden

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Republiek der zeven verenigde nederlanden"— Transcript van de presentatie:

1 De Republiek der zeven verenigde nederlanden
Manon Nieboer Quinty van Zandbrink Danielle Zwanenburg

2 Bestuursvorm Frankrijk en Nederland

3 Bestuursvorm Frankrijk en Nederland

4 Bestuursvorm Frankrijk en Nederland
Absolutisme Frankrijk Lodewijk XIV was een absolutist. Dat betekend dat hij alle macht in zijn handen had echt alle macht. Een bekende uitspraak van Lodewijk XIV was dan ook L’état c’est moi dat betekend de staat dat ben ik. Lodewijk XIV stond het hoogste en de mensen om hem heen hadden helemaal niks te vertellen, en als ze dat deden ging het als nog altijd op zijn manier. Zelfs de ministers hadden helemaal niks te vertellen. Lodewijk XIV kon een wet veranderen zonder dat aan iemand te laten goedkeuren. Het volk moest er maar gewoon blij mee zijn want ze konden er toch niks aan doen. Republiek der zeven verenigde Nederlanden De republiek der zeven verenigde Nederlanden werd uitgeroepen in 1588 tijdens de tachtigjarige oorlog. De republiek der zeven verenigde Nederlanden bestond uit de volgende provincies Holland ( nu Zuid en Noord-Holland), Zeeland, Utrecht, Gelre ( nu Gelderland), Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland. Holland was de machtigste en rijkste provincie (ook wel gewest genoemd). Holland betaalde ook 58% van de uitgave in de Republiek. De andere gewesten vonden het gewest Drenthe niet belangrijk genoeg het betaalde ook maar 1% van alle uitgave in de Republiek. En Drenthe had ook geen eigen steden. In alle steden bestond het stadsbestuur uit rijke burgers. Overal maakten een paar families de dienst uit en zij verdeelde de beste baantjes onder elkaar. Het gewone volk zoals de boeren hadden helemaal niets te vertellen.

5 Hoge en lage status Frankrijk en Nederland

6 Hoge en lage status Frankrijk en Nederland

7 Overeenkomsten en Verschillen
In Frankrijk er maar een iemand aan de macht was. Lodewijk XIV liet niks zonder hem beslissen. Lodewijk was namelijk een absolutist. Dit betekende dat hij de absolute macht had. Als er iets gebeurde wat hem niet beviel dan was het niet je geluksdag. In dit opzichte hadden de twee landen niks met elkaar gemeen, maar er zijn toch wel een paar overeenkomsten. Overeenkomsten Lodewijk XIV en de republiek leken niet zo veel op elkaar. In Nederland waar de republiek leidde, waren er meerdere mensen die ons leidde. Deze mensen waren vaak mensen van adel.

8 Overeenkomsten en verschillen
Allebei de landen hadden een regering. Maar ieder leidde het anders. Deze regeringen zorgde ervoor dat ze wisten wat er in alle provincies gebeurden. Zo konden ze het land makkelijker leidden en was het makkelijker om te kijken wat er nodig was. Verschillen De regering in Frankrijk had minder voor het zeggen. Zij waren er om vooral de boel in de gaten te houden en nieuwe dingen aan de koning te melden. Elke dag overlegde de regering met koning Lodewijk over wat voor nieuws ze hadden en of Lodewijk een nieuw idee had. Dat is eigenlijk toch weer een verschil.

9 Begrippen Regenten: Grote groep rijke handelaren die de macht over Nederland hadden. In tegenstelling tot andere landen waar ze 1 koning hadden die de leiding over het hele land nam. Staten-Generaal van Nederland: Eerste en Tweede Kamer samen heten officieel de Staten-Generaal. Raadspensionarissen: Zo noem je de eerste ambtenaar en rechtskundig adviseur . Stadhouder: Plaatsvervanger van een afwezigen koning Vroedschap: Stadsregering Absoluut vorst: Een vorst die absolute macht heeft. Droit-Divin: een Droit-Divin is een koning die denkt dat hij is uitgekozen door god om als leider boven zijn land te staan. Intendanten: je kan dit ook zien als een soort burgermeester. Deze mensen zijn door bijvoorbeeld een koning of de regering als baas gekozen voor een bepaalde provincie of stad. Standenvergadering van Frankrijk: een vergadering van Lodewijk en zijn ministers die hij elke dag deed om zo te weten wat er in zijn land gebeurden.


Download ppt "De Republiek der zeven verenigde nederlanden"

Verwante presentaties


Ads door Google