De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voeding & Kanker Ellen Kampman. Inhoud Ontstaan van kanker Overleving van kanker Onderzoeker Consument Patiënt.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voeding & Kanker Ellen Kampman. Inhoud Ontstaan van kanker Overleving van kanker Onderzoeker Consument Patiënt."— Transcript van de presentatie:

1 Voeding & Kanker Ellen Kampman

2 Inhoud Ontstaan van kanker Overleving van kanker Onderzoeker Consument Patiënt

3 1 op de 3 In 2008 in Nederland Incidentie: ~ Prevalentie: ~

4 Nieuwe gevallen in 2008 Bron IKCNet juni 2010 De meest voorkomende vormen van kanker in Nederland

5 Incidentie van dikke darm en leverkanker in de wereld per voor leeftijd gestandardiseerd

6 Kankerincidentie per welvaartsniveau Aantal (*1000)

7 Maagkanker (aantal nieuwe patienten per ) Japanse migranten in Hawaii Darmkanker (aantal nieuwe patienten per )

8 5 – 10% van kanker is erfelijk

9 Voeding?

10 jaar tumorgroei Kanker is een opstapeling van DNA veranderingen

11

12

13 Analytische epidemiologie: Cohort studie ~ ‘gezonde’ mensen kanker geen kanker Tijd (jaren) Veel verzadigd vet Weinig verzadigd vet

14 Zelf ingevulde voedingsvragenlijst “ Eens kijken… aantal hamburgers gegeten in een typische maand? Drie…nee, ik schrijf op twee.”

15 Meta-analyse Ja maar, deze studie zegt wel ja, maar meer dan 120 eerdere studies zeggen nee... Horen jullie dat mensen? Het antwoord is JA!

16 Literatuurstudie en meta-analyse  7000 epidemiologische studies  dier- en in vitro studies  9 internationale centra

17 1/3 van alle kankergevallen bepaald door wat wij eten en hoeveel wij bewegen…. In Nederland: mensen met kanker per jaar!

18

19 Aanbeveling: Streef naar een slank postuur, maar vermijd ondergewicht Dikke darm Borst (na de menopauze) Slokdarm Alvleesklier Baarnoeder Nier Overgewicht verhoogt het risico op:

20 Neem iedere dag minimaal een ½ uur lichaamsbeweging Lichamelijke activiteit verlaagt risico: Dikke darmkanker borstkanker (na de menopauze) baarmoederkanker

21 Aanbeveling: Als u alcohol drinkt, beperk het aantal glazen per dag tot 2 voor mannen en 1 voor vrouwen mond hoofd-halsgebied oesofagus maag colon, rectum borst lever Alcohol verhoogt risico op kanker van…

22 Rood vlees en vleeswaren verhogen risico Dikke darmkanker Aanbeveling: max 500 gram (bereid) per week, waarvan weinig tot niets bewerkt (roken, zouten, conserveren) rund, varkens, paard, lam

23 Aanbeveling: kies voor veel groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten en varieer zo veel mogelijk Groenten en fruit beschermen tegen kanker van mond hoofd-halsgebied slokdarm maag

24 Voeding of supplementen? Aanbeveling: vertrouw niet op supplementen om kanker te voorkomen

25 Wat is uw risico op kanker (%) ….. manvrouw 40 jaar jaar jaar, BMI ≤ 25* jaar, geen alcohol**3832 * RR=1.5, p=0.5; ** man: RR=2.5, p=0.1; vrouw: RR=1.5, p=0.3 Bron IKCNet 2010

26 Dus….…

27

28

29 Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling

30 Check 1 Hoeveel fruit eet u per dag? 1.2 stuks fruit of meer 2.Minder dan 2 stuks fruit

31 Percentage NL vrouwen met groente/fruit aanbeveling ( g/day) % leeftijd Voedsel Consumptie Peiling

32 Check 3 Gebruikt u voedingssupplementen? 1.ja 2.nee Check 2

33 Percentage Nederlandse mannen en vrouwen (7-69 jr) met voedingssupplementen % Leeftijd Voedsel Consumptie Peiling

34 Alcohol & borstkanker Effectiviteit adviezen?

35

36

37 Voedingsonderzoek voor en na kanker VOOR DIAGNOSE Preventie ~ studies Substantieel bewijs NA DIAGNOSE Tijdens en nabehandeling < 100 studies Matig bewijs

38 Wat is mijn droom? goede, bruikbare aanbevelingen voor mensen met kanker tijdens en na behandeling

39 type kanker stadium van de ziekte soort en duur therapie sociale omstandigheden etc etc

40 Ondervoeding bij kanker

41 Toename lichaamsgewicht bij behandeling borstkanker Costa et al, 2002

42 Gezonde voeding en bewegen ? ?

43 Verandering in lichaamssamenstelling tijdens chemotherapie voor borstkanker 300 borstkanker patiënten DXA voor/na chemotherapie 40 pre-menopausal patiënten MRI buik voor/na chemotherapie

44 Voor en na chemotherapie bij borstkanker Veranderingen - Voedselinname, voedselvoorkeur, eetgedrag - Geur-en smaakveranderingen - Lichamelijke activiteit - Hormonen (verzadigings-, geslachtshormonen) Patiënten - Percepties en voorkeur Toekomstige effectieve, haalbare interventies

45 Leefstijlveranderingen na borstkanker

46 3088 vrouwen na (zelfde) behandeling voor borstkanker 5 tot 7.5 jaar N=1,537 Verhoging groenten en fruit (8 porties per dag) Verlaging vetinname (15-20%) N=1,551 Gebruikelijke voeding terugkeer borstkanker? overleving?

47 Uitkomsten WHEL interventie trial 5 porties groenten en fruit + lichamelijke activiteit: 50% reductie in sterfte na 7.5 jaar Meer groenten/fruit had geen effect Vetreductie werd niet gehaald Compliance was laag!!! Pierce JP et al, J Clin Oncol 2007

48 Gedragsveranderingen??

49 oncoloog dietist verpleegkundige voedingskundige radioloog psycholoog epidemioloog bioloog patiënt

50 Consortium Kanker & Voeding

51


Download ppt "Voeding & Kanker Ellen Kampman. Inhoud Ontstaan van kanker Overleving van kanker Onderzoeker Consument Patiënt."

Verwante presentaties


Ads door Google