De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW

2 Godsdienst in de Republiek Was er sprake van godsdienstvrijheid in de Republiek? ◦Feitelijk was er sprake van Wat was de positie van de Katholieken in de Nederlanden? ◦1590: 90% van de bevolking; 1650: nog maar 40% Wat was de rol van godsdienst in het algemeen? ◦Klantgerichtheid boven geloof.

3 Opkomst van de Wetenschap ◦De Republiek kende vele grote wetenschappers ◦De wetenschap floreerde in de Republiek ◦Hoe kwam dit? ◦Het economisch klimaat was zeer gunstig ◦Veel welvaart ◦Allerlei zaken moesten worden onderzocht, uitgevonden, verbeterd om de handel/nijverheid te bevorderen ◦Goede uitvindingen konden geld opleveren, waardoor er veel investeerders waren ◦Het sociaal-cultureel klimaat was gunstig ◦De dominante godsdienst legde wetenschap (i.t.t. de Rooms Katholieke Kerk) niets in de weg.

4 Beeldende kunst ◦Wanneer er welvaart is, besteden mensen geld aan kunst ◦2 redenen: ◦omdat ’t mooi is ◦omdat het aanzien gaf (status)

5 Beeldende kunst – betaalbaar & allerdaags In de Republiek waren veel mensen gek op schilderijen en konden deze ook nog betalen ◦Gewone volk ◦deze konden geen opdrachten tot maken geven, maar kochten wel een schilderijtje als ze ’t geld konden missen ◦Burgers ◦konden af en toe een schilderij scoren ◦Rijke burgers (Regenten & Patriciërs) ◦lieten in opdracht schilderen ◦Overheid (lees: de stadsbesturen) ◦lieten regelmatig schilderijen maken ◦Gewone volk: ◦kochten wat hun wel aardig leek en betaalbaar was; landschapje of stilleven ◦Burgers: ◦allerlei onderwerpen; soms in opdracht ◦Rijke burgers (Regenten & Patriciërs): ◦veel in opdracht; o.a. portretten; klassieke voorstellingen ◦Overheid (lees: de stadsbesturen): ◦o.a. historische afbeeldingen; belangrijke personen; gebouwen Gevolg ◦veel schilderijen drukten het dagelijks leven uit!

6 De nachtwacht van ….

7 Schrijvers & vrijheid van drukpers De boekdrukkunst kende in de Nederlanden een grote vlucht. Hier waren meerdere oorzaken voor ◦Ten eerste was er vrijheid van drukpers ◦Hierdoor kon men in de Republiek alle werken drukken, dus ook die boeken die in het buitenland verboden waren ◦Ten tweede was er veel welvaart waardoor ◦Mensen boeken konden kopen ◦Boeken noodzakelijk waren om kennis te vergareen/verzamelen voor handel en nijverheid ◦Ten derde was lag de geletterdheid van de bevolking zeer hoog ◦Veel mensen konden lezen/lazen; om te beginnen natuurlijk de Bijbel

8 Huiswerk Lees Lees blz. 108-109 en de bijbehorende aantekeningen van dit hoofdstuk MaakBeroemdheden herdenken of niet? (p 120)


Download ppt "Hoofdstuk 4 De Nederlanden PAR 6, CULTUUR IN DE GOUDEN EEUW."

Verwante presentaties


Ads door Google