De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Extra opdracht krantenartikel

Verwante presentaties


Presentatie over: "Extra opdracht krantenartikel"— Transcript van de presentatie:

1 Extra opdracht krantenartikel
Publiek privaat

2 Opdracht bij artikelen
Beantwoord voor beide artikelen de volgende vragen en beargumenteer je antwoord: Is er sprake van een strafbaar feit? Zo ja, van welk strafbaar feit is er sprake? Zoek het artikel op en noteer het. Is er sprake van privaat of publiek recht? Wat kun je terugvinden over de procedures die in gang zijn gezet? Bij welke rechter kan het strafbare feit behandeld worden?

3 Krantenartikel 1 Van Lanschot Bankiers mag de oranje gevel van de woning van een boze hypotheekhouder in Middelburg een ander kleurtje geven. Dat besliste de rechtbank vandaag. De klant dreigt uit zijn huis gezet te worden wegens betalingsachterstand en gaf het pand daarom letterlijk 'code oranje', een knipoog naar het weeralarm. Huiseigenaar William Verstraeten zegt zich te beraden op juridische stappen tegen de bank om te voorkomen dat zijn pand een andere kleur krijgt. De Zeeuwse kunstenaar beschouwt de oranje voorgevel als een kunstwerk dat symbool staat voor alle huizenbezitters wiens woning gedwongen geveild is of gaat worden, zo zegt hij op een speciale Facebookpagina. De rechtbank in Middelburg besliste vanmorgen dat Verstraeten moet toestaan dat de gevel in opdracht van Van Lanschot Bankiers wordt overgeschilderd in een voor de gemeente Middelburg acceptabele kleur. De gemeente liet eerder weten dat de oranje kleur niet voldoet aan haar kleurenbeleid. Verstraeten en zijn gezin moeten van de rechter ook meewerken aan de voorbereidingen om tot verkoop en levering van het monumentale pand te komen. De gedwongen verkoop staat gepland voor 4 september.

4 Vervolg artikel 1 Verstraeten, die het pand bewoont met partner Marijke (58), hun twee kinderen en de vriend van een van hen, kocht het monumentale pand in Hij nam een hypotheek van 1 miljoen euro. 'Ik had euro eigen geld en leende van de bank.' Een flinke lening voor een kunstenaar met wisselende inkomsten. 'De bank noemde mij een avonturier maar was dat zelf ook door de lening te verstrekken aan iemand zoals ik,' zo verklaarde hij eerder tegenover het AD. De kunstenaar is naar eigen zeggen afhankelijk van langlopende opdrachten waarbij hij pas betaald krijgt als ze zijn afgerond. Door de economische crisis heeft hij veel minder opdrachten dan ervoor. 'De bank wist hoe ik de kost verdien maar weigert haar verantwoordelijkheid te nemen en geduld te hebben nu ik mijn hypotheekverplichtingen niet kan nakomen,' aldus Verstraeten.

5 Krantenartikel 2 Irene en Gerrit Leeuwenstein hebben een andere woning betrokken verderop in het dorp. 'Dat geeft rust. De kleine kan lekker buiten spelen en we hebben veel ruimte. En andere buren!' Haar vroegere buurvrouw Hanny Bons wil op geen enkele manier nog meewerken aan publiciteit. 'Alles wordt toch verdraaid,' denkt zij. 'Dit was wel één van de heftigste zaken die we hebben gehad,' zegt eindredacteur Hansje van Bunschoten van de NCRV. 'Zó hard, zó onsympathiek en zó helemaal niet bereid om mee te werken. Dat maken we niet vaak mee.‘ De bewoners van de bescheiden woningen onder aan de Baanhoek hadden ruzie over een toegangshek, waterafvoer en gebruik van de stoep voor het huis. Er werd voor de camera getierd en gescholden. Rechter Frank Visser oordeelde dat een mediator de buren zou begeleiden om tot een betere verstandhouding te komen. 'Er zijn vijf of zes intensieve gesprekken gevoerd, maar toen is bemiddelaar Joop Kuijs ermee gestopt,' zegt Van Bunschoten.

6 Vervolg krantenartikel 2
Irene Leeuwenstein zegt dat de gesprekken met de mediator - die afzonderlijk met de beide echtparen sprak - op zich heel aardig waren. 'We hebben ook concessies gedaan. De ingang van het hek is verbreed en de afwatering verbeterd. Maar de andere partij veranderde niet; toen is het gestopt.' Vanavond is te zien hoe presentatrice Jetske van den Elsen teruggaat naar Sliedrecht. 'Al snel bleek dat de familie Bons niet meer wilde meewerken,' zegt Van Bunschoten. ‘ Jetske heeft met veel mensen uit de buurt gesproken. Ze heeft hen allemaal een barbecue aangeboden, maar dat is er niet meer van gekomen. De familie Bons was al afgehaakt en hield de luiken dicht.' Eerder kondigde de familie Bons aan het vonnis van de Rijdende Rechter te willen aanvechten. Dat kan alleen als er procedurefouten zouden zijn gemaakt. Tot zo'n proces is het niet meer gekomen.


Download ppt "Extra opdracht krantenartikel"

Verwante presentaties


Ads door Google