De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sport in de samenleving

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sport in de samenleving"— Transcript van de presentatie:

1 Sport in de samenleving
Sport (g)een probleem?!

2 Inhoudsopgave: Wat zijn de kosten en opbrengsten van sport in onze samenleving? Vinden Nederlanders sport belangrijk of niet? (enquête) Welke rol heeft sport in de loop van de geschiedenis van Oudheid tot heden gehad?

3 1. Wat zijn de kosten en de opbrengsten van sport in onze samenleving?
1: voetbal is heel belangrijk voor de samenleving in Nederland. Het is onze nationale trots. Voetbal is in Nederland heel belangrijk, dat komt doordat er een sociale band gekweekt word tussen de mensen die er naar kijken. Daarom is het ook de belangrijkste sport in Nederland. Het is daarom ook de nationale trots.

4 2: De kosten De huidige waarde ligt rond zo’n 2,5 miljard euro. Dat is ongeveer 2keer zoveel als 2 jaar geleden. De consumenten en vrijwilligers dragen zo’n 1.85 miljard bij. Denk aan kaartjes voor een voetbalwedstrijd of een abbonement voor een voetbalprogramma, bijv: FOX Sports. Sinds 5 jaar geleden is dat met 60% gestegen. Dat komt door bijv: meer leden bij een club of meer mensen kopen een abbonement. Ook sponsors spelen een grote rol bij de inkomsten en verbruik. Er word door sponsors zo’n 485 miljoen euro bijgedragen aan de inkomsten. Voetbal draagt ook de bedrijven een steentje bij. Dat komt door de reclame. Denk maar aan de reclameborden aan de kant van een veld. De laatste 5 jaar zijn de sponsorbedragen behoorlijk gestegen. De overheid heeft de laatste jaren zo’n 170 miljoen euro bijgedragen. Dat is ongeveer 50 miljoen euro meer dan 5 jaar geleden! Dat komt omdat voetbal de trots is van bijvoorbeeld een stad. Daarom steekt de regering er veel geld in. De 4 relante stromen van de economische betekenis: actieve vrije tijdsbesteding: € 223 miljoen;   amateurvoetbal: € 567 miljoen;   passieve vrije tijdsbesteding: € 502 miljoen;   betaald voetbal: € 602 miljoen.

5 3: Hoeveel mensen kijken/ spelen het?
Voetbal is de populairste sport in Nederland. Er zijn wel 10 competities in Nederland. De belangrijkste is de eredivisie. Daar zitten al 18 clubs in met allemaal minstens 20 voetballers. 18x20=360 voetballers! Daarnaast heb je nog 9 competities met ook allemaal zoveel clubs. Ook heb je nog de jongerenclubs, ouderenclubs enzovoort. Er zijn ongeveer 2 miljoen mensen die voetballen. Dat is 1/8e uit heel Nederland! Alleen…. Hoeveel mensen kijken het? Ongeveer 3 miljoen mensen kijken nog eens voetbal. Dat zijn er heel wat. Daarbij is wel opgeteld hoeveel mensen bijvoorbeeld elke dag in de krant kijken voor de uitslag. 4: leerschool voor dicipline, doorzetting. Bij voetbal leer je ook. Je leert bijvoorbeeld om door te zetten, nog net even een extra rondje rond het veld sprinten of met z’n allen keihard winnen. Je leert ook tegen je verlies te kunnen.

6 2. Vinden Nedelanders sport belangrijk of niet?
Uitslag enquête:

7

8

9

10

11

12 Andere conclusie’s De meerderheid van de respondenten vindt dat de werkgevers het ziekteverzuim vanwege sportblessures moet betalen. Mannen/jongens zijn vaker lid van een sportvereniging dan vrouwen/meisjes. Een groot deel van de christenen die aan de enquête hebben meegedaan, heeft geen moeite met sport op zondag. Er is verschil tussen christelijke jongeren en andere jongeren als het gaat over het volgen van het sportnieuws. Christenen en niet-christenen denken niet hetzelfde over de aandacht voor sport in de samenleving. Er zijn meer mensen geen lid van een sportvereniging dan wel. Bijna even veel mensen hebben moeite met sport op zondag dan mensen die er geen moeite mee hebben.

13 3. Welke rol heeft sport in de loop van de geschiedenis?
Eerste Olympische Spelen: De originele Olympische Spelen werden gehouden in de stad Olympia De eerste spelen werden gehouden ter ere van Pelops Alleen de mannen mochten meedoen De prijs: een tak van de heilige olijfboom De winnaar kreeg een eigen standbeeld Volgens het Christendom waren de Spelen een heidens feest Daarom verbood Keizer Theodosius de Spelen Doel van die Olympische Spelen was om jonge mannen hun fysieke kwaliteiten te laten zien En om de relatie tussen de verschillende Griekse steden te verbeteren.

14 Sport in de Middeleeuwen:
In de Middeleeuwen was de sport vooral voor de ontspanning of het vermaak De belangrijkste sport: riddertoernooien Herauten Andere sporten die veel gedaan werden: schaken, colf, kaatsen, atletiek, boogschieten. Jagen was ook een sport, maar werd vooral gedaan ter bestrijding van het wild.

15 Boycots Spanje organiseerde in Duitsland een protest tegen de Olympische Zomerspelen de Olympiade van het volk in 1936 Er zouden 6000 atleten uit 22 landen mee doen De Olympiade ging toch niet door, omdat er in Spanje een burgeroorlog uitbrak In 1956 werden de Olympische Zomerspelen voor het eerst succesvol geboycot Nederland, Spanje en Zwitserland deden niet mee aan de Zomerspelen. In 1972 en 1976 dreigden een groot aantal Afrikaanse landen niet mee te doen met de Olympische Zomerspelen. Dat kwam doordat veel mensen hun discrimineerde vanwege hun ras. De Afrikaanse landen, Tanzania, Guyana en Irak deden uiteindelijk niet mee.

16

17 De eerste Olympische Spelen NA 1896:
De eerste ‘moderne’ Spelen In 1896 werden voor het eerst de Olympische Spelen weer in Griekenland gehouden. Baron Pierre de Coubertin zorgde voor het geld 241 atleten uit 14 landen Geen vrouwen Sporten: atletiek, gewichtheffen, schermen, schietsport, tennis, turnen, wielrennen, worstelen en zwemmen.

18 Olympische Spelen NU: De zomer en winterspelen worden om de 4 jaar gehouden. Er word van alles georganiseerd om de spelen vlekkeloos te laten verlopen. 26 zomersporten, 7 wintersporten. Nederland heeft afgelopen winterspelen 24 medailles gewonnen. Afgelopen Winterspelen zijn er 6 atleten betrapt op het gebruiken van doping

19 Verschillen tussen Vroeger en Nu:

20 Nog meer veranderingen:
Sinds 2010 worden de Olympische Jeugdspelen gehouden. Vanaf 14 tot 18 jaar. In 1960 werden de eerste Paralympische Zomerspelen gehouden. Overeenkomsten: Op de eerste dag is er een openingsceremonie. Ze worden om de vier jaar gehouden. Er word veel tijd en geld ingestoken.

21 Conclusie: Als er een gekerstende samenleving is, is sport meer aan de rand van het maatschappelijke leven dan wanneer er geen kerstening heeft plaatsgevonden. Sport was voor de Grieken en Romeinen net zo belangrijk als nu voor ons.


Download ppt "Sport in de samenleving"

Verwante presentaties


Ads door Google