De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Modernisme Edsilia & Sanne.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Modernisme Edsilia & Sanne."— Transcript van de presentatie:

1 Modernisme Edsilia & Sanne

2 Inleiding We gaan het hebben over: Wat is modernisme? We laten 10 kunstwerken zien uit het modernisme Beroemde kunstenaren Tijdsduiding

3 Wat is modernisme? Het modernisme is een verzamelnaam voor vernieuwende stromingen in de kunsten en de westerse maatschappij vanaf het eind van de 19e eeuw tot en met de eerste helft van de 20e eeuw. Hoe herken je het? Rechte, strakke vormen Moderne materialen, zoals beton en staal Veel ramen, veel licht Platte daken Witte gebouwen (niet altijd)

4 10 voorbeelden uit het modernisme

5 Barcalona, Balmes Casa Antoni Miquel 1900

6 Barcalona, Mallorca Domènec Boada

7 Barcalona Joan Rubio

8 Barcelona Joseph Puig

9 Barcelona Juli Maria Fossas i Martinez

10 Barcelona Antoni Gaudi & Josep Maria Jajol

11 Barcelona Lluís Domènech i Montaner

12 Barcelona Francesc Ferriol i Correros

13 Lluis Muncunill i Parellada

14 Barcalona Lluís Domènech i Montaner

15 Beroemde kunstenaren Gerrit Rietveld Rietveld leerde als meubelmaker in de werkplaats van zijn vader inUtrecht, waar hij na de lagere school aan de slag ging. Hij verafschuwde de traditionele, massieve meubelen die daar werden gemaakt. Tussen 1904 en 1908 volgde hij 's avonds lessen bij de vooruitstrevende architect Piet Klaarhamer en bij 'Het Kunstindustrieel Onderwijs der Vereeniging van "Het Utrechtsch Museum van Kunstnijverheid te Utrecht"'. Hij kreeg technisch tekenen, stijl- en ornamentleer van de directeur, architect P.J. Houtzagers. Een tweede cursus bij Klaarhamer vond mogelijk rond 1910 plaats. In 1917 opende hij zijn eigen meubelmakerij aan de Adriaen van Ostadelaan 25 (nu 93).

16 Rietveld z’n werk Dit is een belangrijk werk van hem omdat:

17 Marcel Breuer Breuer werd geboren op 22 mei 1902 in de Hongaarse stad Pécs. In 1920 vertrok hij met een studiebeurs naar de kunstacademie van Wenen, maar hij was niet tevreden met de opleiding. Hij werkte nog enkele weken bij een architect, maar vertrok naar Duitsland toen hij via Fréd Forbát over het kort daarvoor opgerichte Bauhaus hoorde. In 1920 startte Breuer aan het Bauhaus als leerling op de timmermansafdeling. In 1921 ontwierp hij de Afrikaanse stoel en in het daarop volgende jaar, 1922, de houten lattenstoel. Deze laatste stoel wordt beschouwd als een van de belangrijkste producten van het Bauhaus. In 1923 was hij betrokken bij de inrichting van het experimentele huis Haus am Horn, dat ontwikkeld was voor de Bauhaus-tentoonstelling van dat jaar. Hij ontwierp en maakte enkele meubels voor de woonkamer en de slaapkamer, waaronder de kaptafel waarmee hij in 1924 afstudeerde.[1] De meeste meubels, die Breuer tussen 1921 en 1925 ontwierp tonen een geestelijke verwantschap met het werk van de Nederlandse meubelmaker Gerrit Rietveld.

18 Breuer z’n werk Dit is een belangrijk werk van hem omdat:

19 Tijdsduiding ervoor&erna


Download ppt "Modernisme Edsilia & Sanne."

Verwante presentaties


Ads door Google