De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Oriëntatie op Communicatiekunde Hoorcollege 4. Aanvullende Newsgroup-instructies Er staan enkele studenten ingeschreven in Progress die nog steeds niet.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Oriëntatie op Communicatiekunde Hoorcollege 4. Aanvullende Newsgroup-instructies Er staan enkele studenten ingeschreven in Progress die nog steeds niet."— Transcript van de presentatie:

1 Oriëntatie op Communicatiekunde Hoorcollege 4

2 Aanvullende Newsgroup-instructies Er staan enkele studenten ingeschreven in Progress die nog steeds niet aan de newsgroups deelnemen. Deelname is verplicht voor iedereen die studiepunten en een cijfer wil. Vergeet niet om naast een eigen bijdrage (als ‘reply’ bij Geertje Scholtens mail met de opdracht) ook een reactie te sturen op een bijdrage van een andere deelnemer! Als je niet van begin af aan deelgenomen hebt, stuur dan z.s.m. alsnog een bericht en een reactie voor elke opdracht tot nu toe. Mede omdat er nog steeds problemen optreden met de “identity” zou het handig zijn als je je mail steeds met je volledige naam (dus ook je achternaam) ondertekent.

3 Guttman-scale ‘geografische afstand’ Woon je in de stad groningen? de provincie groningen? Nederland? Noordeuropa? Europa? het noordelijk halfrond van de aarde?

4 Dell Hymes (1974): SPEAKING-model Setting, scenefysieke + sociale context P articipantsdeelnemers E nd doel(en) A ct sequence(taal-)handelingen K eytoon I nstrumentalitiestaal, kanaal / medium N ormsnormen, regels G enregenre (tekst-/gesprekssoort)

5 Taal en Context A:Ik heb een 14-jarige zoon, B:Da’s prima. A:en ik heb ook een hond. B:O, ‘t spijt me. Harvey Sacks

6 Rollen in communicatie-situaties (H.H. Clark) S Addressee(s) Overhearers Side-participants Eavesdroppers Speaker (S), Addressee(s) & Side-participants = ‘ratified participants’ Overhearers = meeluisteraars, publiek Eavesdroppers = afluisteraars

7 Lateral Speech Act Aaan C Hoe laat begint de film vanavond? C aan A Geen idee; B heeft het programma. B aan A,C ….. C’s antwoord aan A is een laterale taalhandeling, hier een verzoek aan B. B is eerst side-participant, dan Spreker.

8 Aangrenzende oftewel bijeenbehorende paren 1AEen pils graag. 2BAmsterdammertje? 2AJa, da’s goed. 1BKomt eraan.

9 Bron: Bonnie Nardi, AT&T Labs West, Californië “netWORK” Lezing op 5 april 2000 aan de RU Groningen

10 Uitleg bij Rosengren pag. 87 Rosengren geeft een formule om uit te rekenen hoeveel paars- gewijze communicatiewegen er zijn bij een bepaalde groeps- grootte. De formule luidt: R = n(n-1) / 2. Hoe komt die formule tot stand? Als iederen met iedereen kan communiceren, dan kun je dat in een matrix zetten zoals die bv. voor afstanden tussen steden gebruikt wordt (alleen dat er in deze matrix geen afstanden maar verbindingen staan). 1 2 3 4.... nDe hele matrix heeft n x n cellen. De 1 - diagonaal (1:1, 2:2 enz.) valt weg, dus 2 x -(n x n - n) = n (n-1). De bovenste helft is 3 x x -hetzelfde als de onderste (bv. het paar 4 x x x -1:2 hebben we al in cell 2:1), dus we.. x x x x -delen door twee: n (n-1) / 2... x x x x x -Als je in plaats van ‘x’ in de matrix zet n x x x x x x -hoe vaak twee personen met elkaar communiceren, kun je een sociogram maken (zie p.89).

11 Toevoeging bij Rosengren p.96 Het “Small World Phenomenon” dat Rosengren hier bespreekt is bijzonder frappant bij het Internet. In een artikel in Nature (9 sept. 1999; in UB tijdschriftenzaal TC 669) wordt een berekening van wiskundigen weergegeven. Bekend was al dat in de totale wereldbevolking vrijwel iedereen met elkaar verbonden is via een keten van gemiddeld ongeveer zes kennissen. Op het WWW, dat eind 1999 zo’n 800 miljoen pagina’s bevatte, blijkt de afstand tussen willekeurige pagina’s gemiddeld 20 links te zijn. (Dat betekent in de praktijk niet dat je er per se met 20 stappen komt, want je moet maar net de juiste links volgen; maar je KUNT er wel komen.)

12 Opdracht 4 Op blz. 126-128 in het boek van Rosengren worden de vijf dimensies van Hofstede genoemd waarmee nationale culturen getypeerd kunnen worden. Een van deze dimensies is de "individualism index". De mate van individualisme kan zich in een land uiten in de organisatiecultuur, zoals Rosengren bespreekt, maar ook in bijvoorbeeld de gezinscultuur. Vraag: Denk je dat Nederland als een individualistische of juist meer als een collectivistische cultuur kan worden getypeerd? Geef bij je antwoord een passend voorbeeld uit (i) een bedrijf of overheidsinstelling en (ii) uit het gezinsleven waaruit blijkt dat Nederland individualistisch/collectivistisch is. Voor extra informatie over de vijf dimensies van Hofstede kun je het glossarium raadplegen. Stuur uiterlijk dinsdagochtend 25 april maximaal 10 regels naar je newsgroup (als reply op de mail die Geertje Scholten er op 19 april zal posten) en reageer dan uiterlijk woensdag 26 april op een van de meningen (weer met reply).


Download ppt "Oriëntatie op Communicatiekunde Hoorcollege 4. Aanvullende Newsgroup-instructies Er staan enkele studenten ingeschreven in Progress die nog steeds niet."

Verwante presentaties


Ads door Google