De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leuven W.O. thema Leuven.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leuven W.O. thema Leuven."— Transcript van de presentatie:

1 Leuven W.O. thema Leuven

2 Zelfstandig werk Neem je werkbundel bij de hand en ga op zoek op naar de antwoorden Lees daarna de volgende slides HEEL grondig en verbeter je werkbundel. Veel succes!

3 Leuven op de autosnelweg
Zo wordt Leuven voorgesteld op de autosnelweg: Je ziet: - het stadhuis Leuven is een cultuurstad - de rector Leuven is een universiteitsstad - een bierketel Leuven is een bierstad

4 Leuven als cultuurstad
Vlag en bijnamen van de Leuvenaren Volgens de legende zou de Leuvense vlag verwijzen naar de slag tegen de Vikingen in 891. Arnulf van Karinthië bracht de Vikingen toen een verpletterende nederlaag toe. Tijdens de veldslag zou er zoveel bloed gevloeid hebben dat de twee oevers van de Dijle (witte band) rood kleurden (rode banden). De Leuvenaren kregen doorheen de geschiedenis ook 2 bijnamen: • Pietermannen: Deze naam verwijst naar de inwoners van de oudste parochie, nl. Sint-Pieter. • Koeienschieters: Deze naam verwijst naar Op een nacht openden de inwoners van Leuven het vuur op verdachte gestalten. De Leuvenaars werden op dat moment belegerd door de Fransen en waren in de waan dat ze op vijandige soldaten schoten. De volgende morgen bleek echter dat ze een kudde koeien beschoten hadden.

5 Leuven als cultuurstad
Het ontstaan van de stad Leuven In 884 werd de naam Lovanium of Loven voor de eerste keer gebruikt. Voor deze naam zijn 2 mogelijke verklaringen: Loven: lo = bos en ven = moeras. Een mogelijke betekenis voor. Leuven is dus een moeras in het bos Lovanium (of Luvanium) zou snel water betekenen, naar een snelstromend beekje dat ten zuiden van de stad lag.

6 Leuven als cultuurstad
Leuven werd een vrije gemeente toen het een eigen keure kreeg. ( Dit was één van de belangrijkste documenten van de stad waarop de rechten en de plichten van de inwoners van Leuven stonden. Meestal werd de keure bewaard in het belfort.) Vermits Leuven geen belfort heeft, werd de keure bewaard in één van de oude torens van de Sint-Pieterskerk .

7 Leuven als cultuurstad
De stad werd beveiligd door een ringmuur De eerste omwalling, die oorspronkelijk gebouwd werd door de Noormannen, was in aarde, met bovenaan een staketsel in hout. Later kregen de Leuvenaars de toelating van de graaf van Leuven, Godfried III, om deze aarden omwalling te versterken met een eerste ringmuur in steen Deze werd gebouwd in de 12de eeuw. Later, toen de stad begon te groeien, bouwde men een tweede ringmuur. Dit gebeurde in de 14de eeuw. Je kon de stad bereiken via één van de 8 poorten: Tiensepoort Diestsepoort Aarschotsepoort Mechelsepoort Brusselsepoort Tervuursepoort Naamsepoort Parkpoort Zoek deze eens op maps

8 Leuven als cultuurstad
De belangrijkste gebouwen in onze stad De Sint-Pieterskerk Oorspronkelijk was deze kerk een kapel, gebouwd in hout. Na een brand, werd de kapel heropgebouwd, ditmaal veel groter en in steenDe heropbouw gebeurde in de 15de eeuw in de Gothische stijl. Enkele kenmerken van deze bouwstijl: hoge, slanke gebouwen, grote (glas)ramen, spitsbogen, puntgevels.

9 Leuven als cultuurstad

10 Leuven als cultuurstad

11 Leuven als cultuurstad
2. Stadhuis

12 Leuven als cultuurstad
3. Lakenhalle

13 Leuven als cultuurstad

14 Leuven als cultuurstad

15 Leuven als universiteitsstad

16

17 Leuven als bierstad

18

19 Achtergrondinfo

20


Download ppt "Leuven W.O. thema Leuven."

Verwante presentaties


Ads door Google