De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Tijd van televisie en computer 1950-2000 De dekolonisatie maakte een eind aan de westerse hegemonie in de wereld. De verdeling van de wereld in twee ideologische.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Tijd van televisie en computer 1950-2000 De dekolonisatie maakte een eind aan de westerse hegemonie in de wereld. De verdeling van de wereld in twee ideologische."— Transcript van de presentatie:

1 Tijd van televisie en computer 1950-2000 De dekolonisatie maakte een eind aan de westerse hegemonie in de wereld. De verdeling van de wereld in twee ideologische blokken in de greep van een wapenwedloop en de daaruit voortvloeiende dreiging van een atoomoorlog. De toenemende westerse welvaart die vanaf de jaren zestig van de 20e eeuw aanleiding gaf tot ingrijpende sociaal-culturele veranderingsprocessen. De eenwording van Europa. De ontwikkeling van pluriforme en multiculturele samenlevingen. Noem een voorbeeld van elk kenmerkend aspect.

2 De koude oorlog 1945-1963 Wat wordt er in de volgende filmpjes verteld. Wat zou het doel hiervan geweest zijn? Wordt er tegenwoordig (misleidende) propaganda gebruikt?

3 Winnaars WO II: Verenigde Staten en Sovjet-Unie Churchill Roosevelt Stalin

4 Conferentie van Jalta (februari 1945): Enkele besproken kwesties: Verenigde naties (opvolger Volkenbond) Democratische regeringen in Midden-Europa. Deze regeringen moesten bevriend blijven met SU. (later werden dit satellietstaten van de SU) Verdeling Duitsland ( dit werd verder besproken tijdens conferentie van Potsdam in juli)

5 Tweedeling invloedsferen V.S. & G.B. S.U.

6 H10 De tijd van televisie en computer H10.2 De Koude oorlog Invloedssfeer U.S -Kapitalistisch -Democratisch -Productiemiddelen van particulieren -Inkomen afhankelijk van opleiding, geluk, inzet -Vrijemarkteconomie met vraag en aanbod Invloedssferen

7 H10 De tijd van televisie en computer H10.2 De Koude oorlog Invloedssfeer S.U. -Communistisch -Eenpartijstaat -Alle productiemiddelen van de staat -Iedereen verdient evenveel -Vijfjarenplannen Invloedssferen

8 H10.2 De Koude oorlog Communistisch Kapitalistisch Berlijn Conferentie van Potsdam juli ‘45

9 Geef bij de onderstaande begrippen aan hoe zij hieraan bijdroegen: -Marshallhulp -NAVO -Luchtbrug BerlijnLuchtbrug Berlijn De VS voerde een containment politiek Containment politiek: Een land voert een politiek, waarbij gestreefd wordt de machtsuitbreiding van een tegenstander in te perken. Wat was de oorzaak van de blokkade van Berlijn? Wat waren gevolgen van de blokkade van Berlijn?

10 H10 De tijd van televisie en computer H10.2 De Koude oorlog

11 H10 De tijd van televisie en computer H10.2 De Koude oorlog Communisme Jozef Stalin Winston Churchill

12 H10 De tijd van televisie en computer H10.2 De Koude oorlog Grundgesetz der DDR Bonn

13

14 Japanse bezetting Oost-Azië 1937-1945

15 De Koude Oorlog Vanaf 1949 ook Oost-Azië deel van de Koude Oorlog Mao Zedong Ho Tsji Min Kim il- Sung

16 H10 De tijd van televisie en computer H10.2 De Koude oorlog

17 Cuba crisis 1962

18 Hoofdrolspelers Cuba crisis J.F. Kennedy Fidel CastroChroesjtsjov

19 (mislukte) invasie in de Varkensbaai (1961) Gevolg: Verslechterde relatie VS - Cuba

20 Spionagefoto op Cuba genomen op 17 oktober 1962 Reden voor SU voor plaatsing raketten: VS had raketten in Turkije richting SU geplaatst.

21 Hoe eindigt de Cubacrisis?


Download ppt "Tijd van televisie en computer 1950-2000 De dekolonisatie maakte een eind aan de westerse hegemonie in de wereld. De verdeling van de wereld in twee ideologische."

Verwante presentaties


Ads door Google