De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

NederlandBelgiëRoemeniëLitouwen % werkenden in de landbouw % werkenden in de industrie % werkenden in dienstensector Op welke bladzijde van de BA vind.

Verwante presentaties


Presentatie over: "NederlandBelgiëRoemeniëLitouwen % werkenden in de landbouw % werkenden in de industrie % werkenden in dienstensector Op welke bladzijde van de BA vind."— Transcript van de presentatie:

1

2 NederlandBelgiëRoemeniëLitouwen % werkenden in de landbouw % werkenden in de industrie % werkenden in dienstensector Op welke bladzijde van de BA vind je de STATISTIEK met informatie over het % werkenden in de landbouw? a-Vul m.b.v. de Bosatlas Statistiek onderstaande tabel in. Werkboek blz 28 e.v.

3 NederlandBelgiëRoemeniëLitouwen % werkenden in de landbouw % werkenden in de industrie % werkenden in dienstensector Welke grote verschillen kun je aanwijzen in deze gegevens? a-Vul m.b.v. de Bosatlas Statistiek onderstaande tabel in. LAAGHOOG ‘LAAG’

4 b-Neem de kaart ‘Europa: werken / landbouw’ voor je. Neem je de ingang ‘Europa’ of de ingang ‘werken’? De ingang ‘Europa’ is via de inhoudsopgave. De ingang ‘werken’ via het trefwoordenregister. Dit gaat sneller ! Deze kaart staat dus op blz 90.

5 b-Welke tweedeling in Europa zie je op deze kaart?

6 c-Vergelijk de kaarten 90A en 90B in de Bosatlas. Welke relatie kun je leggen tussen deze twee kaarten? En als je deze kaarten vergelijkt met die over het BNP/inw? (zie ook blz 90)

7 Europa voor de val van het IJzeren Gordijn in 1989. d-Neem kaart 87B voor je. Welke Oost-Europese landen zijn sinds1995 lid geworden van de EU? De huidige lidstaten van de EU.

8 e-Welke conclusie kun je trekken t.a.v. de arbeidsproductiviteit van de landbouw in de oostelijke landen van de EU t.o.v. de landen in het westen van de EU? NederlandRoemeniëBulgarijeLitouwen % werkenden in de landbouw % bijdrage van de landbouw in het BBP e-Vul m.b.v. de Bosatlas Statistiek de volgende tabel in. e-In Oost-Europese landen werken relatief veel mensen in de landbouw, maar dat levert dus niet veel op. M.a.w. de arbeidsproductiviteit is laag. Om de Oost-Europese landbouw concurrerend te maken met de West-Europese landbouw moet er veel worden geïnvesteerd en zullen veel mensen hun baan gaan verliezen. Met het Europese (landbouw)beleid van voor 1992 had de EU dat nooit kunnen betalen. f-Om Oost-Europa op West-Europees niveau te krijgen zal er nog veel geld geïnvesteerd moeten worden. Rijke EU landen dragen bij in een fonds om dit te betalen. Uiteindelijk levert dat de rijke landen meer handel op en zal de investering zich terug (moeten) betalen. Een gelijkere verdeling van welvaart levert ook meer stabiliteit op. Landen waar het economisch goed gaat zullen niet snel een oorlog riskeren !

9 Intensivering


Download ppt "NederlandBelgiëRoemeniëLitouwen % werkenden in de landbouw % werkenden in de industrie % werkenden in dienstensector Op welke bladzijde van de BA vind."

Verwante presentaties


Ads door Google