De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gebruiksaanwijzing lesmateriaal

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gebruiksaanwijzing lesmateriaal"— Transcript van de presentatie:

1 Gebruiksaanwijzing lesmateriaal
Het lesmateriaal bevat informatie over belangrijke uitvinders en uitvindingen. Daarnaast zijn er een aantal opdrachten toegevoegd die uitgevoerd kunnen worden in de klas. U kunt zelf een aantal slides uitkiezen die u in de klas kunt gebruiken ter voorbereiding op het bezoek aan het Universiteitsmuseum

2 Inhoud lesmateriaal Wat is een uitvinding? Belangrijke uitvindingen
Bijzondere uitvindingen Belangrijke uitvinders

3 Wat is een uitvinding? Een uitvinding is: Iets nieuws
Iets dat nog niet bestaat Iets dat je voor het eerst maakt

4 Probleem? Uitvinding Vaak wordt iets uitgevonden om een probleem op te lossen. Probleem: Je hebt allemaal losse papieren met tekeningen en teksten. Je raakt steeds papieren kwijt die bij elkaar horen. Oplossing: De paperclip Probleem: Het wordt donker en je wilt toch iets kunnen zien. Oplossing: De lamp

5 Problemen bij de uitvindingen bedenken
Oplossing (uitvinding) Probleem Afstandsbediening Stoep Theelepel Kaars

6 Voorwerpen in de klas Kan je 3 uitvindingen ontdekken in de klas?
Wat zou het probleem zijn geweest waardoor deze voorwerpen werden uitgevonden?

7 Belangrijke uitvindingen
Het wiel Het wiel helpt om een lading of voertuig makkelijker te verplaatsen. De eerste wielen waren boomstammen. Ongeveer 3500 jaar voor Christus werden de eerste echte wielen met een as gemaakt voor karren.

8 De klok Heel vroeger schatten jagers en de eerste boeren de tijd aan de hand van de zon en de sterren. Egyptenaren en Babyloniërs ontwierpen schaduwklokken en zonnewijzers De eerste mechanische klokken werden in de middeleeuwen in Europa bedacht De eerste mechanische klokken dienden om de diensten in kerken en kloosters op vaste tijden te laten beginnen.

9 De drukpers Tot halverwege de 15e eeuw waren boeken schaars. Alles werd met de hand geschreven door monniken. In 1447 vond Johannes van Gutenberg de eerste drukpers uit. Door de uitvinding van de drukpers konden mensen meer kennis verwerven dan ooit tevoren.

10 De telescoop De eerste telescoop bestond uit twee lenzen aan weerszijden van een buis. De Italiaan Galilei maakte zo’n sterke telescoop dat hij er manen rond Jupiter mee ontdekte en ging inzien dat de aarde om de zon draait in plaats van andersom.

11 Muurkrant maken over een uitvinding
Kies een uitvinding uit en maak in groepjes een muurkrant De motor Fotografie De trein De telefoon De auto Het vliegtuig De computer

12 Toevallige uitvindingen

13 Slinky In 1943 liet marine-ingenieur Richard James een springveer vallen. Op dat moment bleef de springveer bij hem weg ‘lopen’. Hij moest hier hard om lachen en bedacht om er speelgoed van te maken. De slinky werd een wereldwijde hit en is meer dan 300 miljoen keer verkocht.

14 Luchtballon Volgens de legende zat Jacques Montgolfier in zijn woonkamer op zijn stoel toen hij het idee kreeg om een luchtballon te maken. Zijn vrouw had haar rok boven de kachel gehangen om te drogen en Jacques zag dat de rok door de warme lucht bol geblazen werd en vervolgens een eindje opsteeg. Samen met zijn broer Joseph maakte hij de luchtballon. Ze maakten samen hun eerste reis door het luchtruim met een ballonvlucht over Parijs.

15 IJslolly In 1905 zat Frank Epperson buiten limonade te drinken door een rietje. Zijn vrienden riepen hem om te gaan voetballen. Maar zijn glas was nog niet leeg en ‘s nachts ging het vriezen. De volgende morgen werd Frank wakker en zag dat de limonade bevroren was, en het rietje stond rechtop. Toen hij dat er probeerde uit te halen had hij een ijsje op een stokje. 18 jaar later dacht Frank terug aan het ijsje en ging ze verkopen. Het werd een groot succes!

16 Welke uitvindingen horen bij elkaar?

17 Wat is geen uitvinding, en wat wel?
Papier Vuur Brood Klei Hond Wiel Glas Water Bijl Gras Goud Stoel Plastic

18 Wat zou jij graag uitvinden?
Zijn er dingen thuis of op school die jij lastig vindt en waarvoor je een oplossing wilt? Maak een tekening van je uitvinding Geef je uitvinding een naam

19 Belangrijke uitvinders

20 Archimedes 287 – 212 voor Christus
Toen Archimedes op een dag in bad stapte, liep het water over de rand. Ineens riep Archimedes ‘Eureka!’. Dat betekent: Ik heb het gevonden! De wet van Archimedes luidt als volgt: De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas. Denk daar maar eens over na.. Of probeer het eens uit:

21 Leonardo da Vinci (1452 – 1519) Leonardo da Vinci was een schilder, beeldhouwer, architect, wetenschapper en uitvinder. Zijn hele leven lang is hij bezig geweest om uit te zoeken hoe vogels vliegen. Hij wilde ook dat de mens kon vliegen. Hij maakte tekeningen van vliegtuigen, helikopters en parachutes. Het is hem nooit gelukt om zelf te vliegen. Uitvindingen die Leonardo da Vinci heeft bedacht zijn: ladders, bruggen, gepantserde wagens en kanonnen op wielen.

22 James Watt ( ) James Watt was als kind al gek op knutselen. Zijn vader gaf hem een eigen kamer waar hij zoveel kon bouwen als hij wilde. In 1769 bouwde hij de eerste stoommachine. De stoommachine kan veel werk verzetten. Denk maar eens aan de stoomboot, de stoomlocomotief en de stoomauto!

23 Albert Einstein ( ) Albert Einstein was de beste van de klas en ging op zijn 17e al naar de universiteit. Hij is vooral bekend geworden met de relativiteitstheorie. Hij heeft ook andere dingen uitgevonden, zoals een nieuw type koelkast en het gehoorapparaat.

24 Marie Curie ( ) Marie Curie was de eerste beroemde vrouwelijke wetenschapper. Ze heeft nieuwe radioactieve elementen gevonden. Ze heeft polonium en radium ontdekt. In 1903 won ze samen met haar man de Nobelprijs in de natuurkunde.

25 Andere beroemde uitvinders
Isaac Newton Christiaan Huygens Antoni van Leeuwenhoek


Download ppt "Gebruiksaanwijzing lesmateriaal"

Verwante presentaties


Ads door Google