De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ros-Tapes nog steeds verboden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ros-Tapes nog steeds verboden"— Transcript van de presentatie:

1 Ros-Tapes nog steeds verboden

2 Niet vaak wordt publicatie van een boek al voor verschijning verboden, maar dat is bij het boek De Ros-Tapes wel gebeurd. Het belang van een eerlijk strafproces weegt voor de rechter zwaarder dan de nieuwswaarde van dit boek over de verklaringen van kroongetuige Fred Ros in het Passage-proces.

3 Kroongetuige In de media is al jarenlang veel aandacht voor het beruchte Passage proces en sinds kort ook voor de verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred Ros. Journalist Korterink het boek De Ros-Tapes geschreven over de rol van Ros en zijn deal met het Openbaar Ministerie in ruil voor strafvermindering.

4 Lek In het boek zijn de integrale getuigenverklaringen van Ros opgenomen, die waarschijnlijk via ‘een lek’ zijn verkregen. Het strafproces loopt nog en daarom zijn Korterink, zijn uitgever en zijn distributeur door de Staat der Nederlanden gedagvaard. Het Openbaar Ministerie wil perse voorkomen dat het boek van Korterink tijdens het proces wordt gepubliceerd. Dino S. en Ali A. hebben zich aan de zijde van het OM geschaard omdat zij deel uitmaken van het strafproces.

5 Beïnvloeding getuigen
Het Openbaar Ministerie vreest dat getuigen die kennis nemen van het boek worden beïnvloed en dat een zorgvuldig onderzoek naar de betrouwbaarheid van de verklaringen van andere getuigen wordt bemoeilijkt. De kortgedingrechter gaat daarin mee en verbiedt de publicatie van het boek voor de duur van 6 maanden. Het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden heeft het vonnis op 31 oktober bekrachtigd. Het Hof oordeelt net als de kort gedingrechter dat in dit geval, waarin de verklaringen een belangrijke rol spelen in een nog lopend strafproces, de publicatie van het boek een ernstige bemoeilijking en verstoring van de waarheidsvinding in het strafproces meebrengt.

6 Belangenafweging Het argument van Korterink, dat hij een maatschappelijke misstand aan de kaak wil stellen omdat het Openbaar Ministerie een overeenkomst heeft gesloten met Ros om strafverminderingen te krijgen, wordt niet gevolgd door het Hof. Dat het boek nieuwswaarde heeft vanwege het Passage-proces is helder, maar het belang van een eerlijk strafproces weegt beduidend zwaarder. Het boek mag gedurende 6 maanden niet worden gepubliceerd, en de Staat mag zo nodig verlenging van het publicatieverbod vorderen.

7 Fruytier Lawyers in Business
Ros-Tapes Fruytier Lawyers in Business


Download ppt "Ros-Tapes nog steeds verboden"

Verwante presentaties


Ads door Google