De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De huisarts vanuit patiëntenperspectief Margo Trappenburg iBMG/ErasmusMCUSBO/UU.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De huisarts vanuit patiëntenperspectief Margo Trappenburg iBMG/ErasmusMCUSBO/UU."— Transcript van de presentatie:

1 De huisarts vanuit patiëntenperspectief Margo Trappenburg iBMG/ErasmusMCUSBO/UU

2 Patiënt uit de jaren '50 en '60  Wil bij de huisarts terecht kunnen met medische problemen, maar ook met levens- en gezinsvragen.  Huisarts leeft mee met de patiënt en kent hem.  Oordeel van huisarts wordt geaccepteerd.

3 De jaren zestig en zeventig One flew over the cuckoo’s nest Democratisering in de zorg

4 Over de Nederlandse politieke, culturele en religieuze elites in de jaren zestig en zeventig.

5 Patiënt uit de jaren ’70 en ’80  Mondig, onafhankelijk, beducht voor medicalisering. Zuinig met de tijd van de dokter.  Deze patiënt is voor een groot deel gecreëerd en opgevoed door de huisarts (diss. Mol en Van Lieshout, 1989; Kennedy, Nieuw Babylon in aanbouw).

6 De patiënt van de jaren '90 tot heden.  Is een mengeling van de twee vorige types.  Uit type 1: patiënt wil nog steeds langdurig dezelfde huisarts, waardeert betrokkenheid, accepteert ook ongevraagde adviezen over leefstijl (diss. Schers 2004, NIPO enquête). Laagdrempelig en generalistisch wordt gewaardeerd.

7 De patiënt van de jaren '90 tot heden.  Is een mengeling van de twee vorige types.  Uit type 2: de patiënt probeert zo min mogelijk naar de dokter te gaan, zuinig met zorg als publiek goed (diss. Schers 2004, NIPO enquête).

8 De patiënt van nu …  Accepteert dat de huisarts is veranderd en probeert daar de voordelen van in te zien.  Praktijkverpleegkundigen, part time artsen, huisartsenposten.

9 De patiënt van de toekomst …  Staat op zijn strepen en eist maatwerk.  Wil gemotiveerd kiezen voor zorgaanbieders op basis van kwaliteitsrankings.  Accepteert dat dit leidt tot ongelijkheid in de zorg, beschouwt zorg minder als een publieke voorziening.

10 De patiënt van de toekomst …  Is een nieuw, lopend opvoedproject van de overheid.  Huisartsen kunnen daar wel of niet in mee gaan.  U hoeft er niet in mee te gaan. U kunt ook loyaal zijn aan de patiënt van vroeger en die van nu.


Download ppt "De huisarts vanuit patiëntenperspectief Margo Trappenburg iBMG/ErasmusMCUSBO/UU."

Verwante presentaties


Ads door Google