De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bevolking en bestaansmiddelen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bevolking en bestaansmiddelen"— Transcript van de presentatie:

1 Bevolking en bestaansmiddelen
Cursus p86-89, boek p22-23

2 Bronnen 5 en 6 –p23 Il fallait deux naissances pour produire un adult.
Ongeveer 50% van de kinderen halen hun 15e levensjaar niet. 1 op 2 wordt nooit volwassen. De helft van de leerlingen in deze klas zou niet in leven zijn.

3 Bronnen 5 en 6 –p23 Welke ingrijpende gebeurtenissen hadden jullie reeds meegemaakt moesten jullie in het AR geboren zijn? Dood van een ouder, broer, zus Epidemieën Voedselschaarste / hongersnood

4 Bevolkingsstructuur AR
Nataliteit Geboortecijfer  hoog Mortaliteit Sterftecijfer  hoog Hoge kindersterfte Gevolg: levensduur = kort

5 Bevolkingsevolutie Bevolking kan aangroeien als eer voldoende…
VOEDSEL is! Want: onvoldoende voedselproductie  voedselschaarste  ondervoeding bevolking  immuunsysteem weg  sneller besmettingen en ziektes oplopen  hoger sterftecijfer

6 Verloskundige drama’s te Leisele (1755)
Blijde gebeurtenis? Veel vrouwen (en kinderen) overleefden de bevalling niet. "femme grosse a un pied dans la fosse" (een zwangere vrouw staat reeds met één voet in haar graf – Franse uitdrukking)

7 Verloskundige drama’s te Leisele (1755)
Wat liep er mis bij de tweede bevalling? Hoofd van het kind wordt er afgerukt. “het hooft (heeft) gevat van 't kynt ende daeraen treckende is hetselve hoofdeken in haer hand gebleven" Hoe werd het gedoopt? In de moederschoot. Bij stervensgevaar kon het kind op gelijk welk ander lichaamsdeel dan het hoofd gedoopt worden en bij het overlijden van de moeder diende de vroedvrouw het kind zo vlug mogelijk uit de moederbuik te halen om het alsnog te kunnen dopen. Waarom nog dopen? Zonder doopsel waren zij immers voor de eeuwigheid verdoemd

8 Huwelijk, seksualiteit en liefde in het A.R.
Cursus p90-92, boek p24-25

9 Bron 2a-b: endogamie Bestudeer de bronnen. Endogamie?
Trouwen met iemand van de eigen stand en geloof binnen het eigen dorp of buurt. ><Exogamie: huwen met iemand van buiten de ‘stam’, zelfde sociale groep  vb. The Notebook

10 Huwelijk en liefde Waarom werden huwelijken niet uit liefde gesloten?
Hoe hoger op de sociale ladder, hoe meer grond/geld er mee gemoeid was, hoe meer de zakelijke en praktische overwegingen het halen op de liefde.

11 Endogamie en huwelijk en liefde
Toegepast op ‘The Notebook’ Allie (Allison) Hamilton is een welvarend, 17-jarig meisje dat haar zomer doorbrengt in Seabrook. Daar ontmoet ze Noah Calhoun. Hij werkt op een houtzagerij met Fin, het vriendje van Allies goede vriendin Sarah (endogamie). Noah ziet Allie op de kermis en is op slag verliefd op haar (= exogamie, liefde). Eerst moet Allie niets van Noah weten, maar langzamerhand valt zij voor zijn charmes. Samen beleven ze een prachtige zomer vol liefde en hartstocht, maar de ouders van Allie keuren hun relatie niet goed. Noah verdient maar weinig geld en zij willen een goede toekomst voor hun dochter, om deze reden verbieden ze Allie Noah nog te zien (=niet rijk genoeg om te mogen huwen).

12 Bastaardkinderen – bron 6
Wat? Kind dat niet geboren is uit een wettig huwelijk Waarom zo veel? Geen plaats voor liefde in het huwelijk. Werd als natuurlijk gedrag buiten het huwelijk gezien, aanvaard, vrijelijk verwoord en uitgedrukt.

13 Bastaardkinderen – bron 6
Aanvaard in de hogere kringen? Ja: zij werden probleemloos bisschop, abt, diplomaat, admiraal, … zolang ze zich maar goed gedroegen en “claerheid der deucht” vertoonden.

14 Bekende bastaarden Erasmus Leonardo da Vinci

15 Bekende bastaarden Paus Calixtus III  papa van… Paus Alexander VI

16 Bekende bastaarden Willem de Veroveraar Hendrik VIII

17 Teksten p91-92 ‘Homohuwelijk’ in Middeleeuws Frankrijk
De kuisheidsgordel stamt uit de middeleeuwen


Download ppt "Bevolking en bestaansmiddelen"

Verwante presentaties


Ads door Google