De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het bestuur van de stadstaat

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het bestuur van de stadstaat"— Transcript van de presentatie:

1 Het bestuur van de stadstaat
Paragraaf 3.2 Het bestuur van de stadstaat

2 Theseus en Ariadne Mensen uit Athene noemden zich "zonen van Theseus".
Hij heeft alle stammen op het eiland Attika tot 1 grote stadstaat gevormd. Hij heeft ook de minotaurus gedood, in het doolhof van Koning Minos. Elke 7 jaar werden er mannen het doolhof in gestuurd als voer voor dit monster. Theseus ook, maar de dochter van Minos was verliefd op hem geworden. Ze gaf hem draad en een zwaard mee. Zo kon hij het overleven.

3 Monarchie, aristocratie en tirannie
De meeste stadstaten hadden een koning aan de macht: monarchie. Later hadden ze vaak een groep rijke mensen aan de macht: aristocratie. (bv Sparta) Soms was er 1 aristocraat die de macht greep: tirannie. (alleenheerser = tiran) Er waren ook goede tirannen in de oudheid.

4 Volksvergadering van Athene
Athene was in de 6e eeuw VC een aristocratie. Het volk was ontevreden. 1 aristocraat grijpt de macht, en hij gaat het gewone volk helpen. Hij gaat wat veranderen: Eerlijke rechtspraak: rijke en arme mensen worden hetzelfde behandeld.

5 Veranderingen in Athene
Na hem komen er nieuwe veranderingen: Een andere aristocraat gaat een volksvergadering opstellen: burgers mogen meepraten en stemmen! Ze beslissen over oorlog en vrede, geldzaken enz. Athene werd een democratie!

6 Goede sprekers De volksvergadering van Athene kwam vele
malen per jaar bij elkaar op een heuvel. 6000 mensen moesten meebeslissen. Je moest dus goed kunnen praten om zo'n massa te overtuigen. Je kon les krijgen van een sofist: een leraar om te leren speechen. Een goede spreker kon uitgroeien tot een groot leider.

7 Schervengerecht Elk jaar stemde de volksvergadering in Athene op een persoon. Die persoon moest de stad voor 10 jaar verlaten. Zo voorkomen ze dat 1 persoon teveel macht krijgt. De naam wordt op een potscherf gekrast. Dit is een schervengerecht!

8 Na Athene worden steeds meer stadstaten ook een democratie.
Niet iedereen vind het een goed idee. Het leidde tot oorlog: Alle democratieën met Athene vochten tegen de aristocratieën met Sparta als leider. Na tientallen jaren won Sparta.

9 Burgers In Athene mogen dus alle burgers meebeslissen, arm en rijk.
Maar niet iedereen is burger! Alleen volwassen mannen die ouders hebben die zelf in Athene zijn geboren, zijn burger! Vrouwen, slaven en vreemdelingen hebben niets te zeggen!

10 Einde

11


Download ppt "Het bestuur van de stadstaat"

Verwante presentaties


Ads door Google