De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wees wijs met water het kan echt op!.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wees wijs met water het kan echt op!."— Transcript van de presentatie:

1 Wees wijs met water het kan echt op!

2 Water op aarde Dit is de wereldbol, de echte wereld is een bal maar omdat je van een bal de achterkant niet kan zien hebben we de wereld even platgemaakt. Zo kunnen we alles zien. Al het blauw op de wereld is water. De hele aardbol bestaat uit 71 % uit water slechts 29% is land. Laten zien wat deze verhouding is door 10 blokjes op tafel te leggen 7 aan de ene kant als water 3 aan de andere kant als land. Dit is in het klein.. Nu water genoeg zou je zo denken, maar kunnen we dit water ook allemaal drinken?

3 Waarom zuinig zijn? 3 % van het water op aarde is zoetwater.
Het grootste deel is alleen ijs. 71 % van de aarde bestaat uit water, dat is nog al wat, genoeg te drinken dus voor ons allemaal, waarom moeten we dan zuinig zijn? Wat is nou het probleem? Van al het water op de aarde is maar 3% zoet water, van deze 3% is het grootste deel echter bevroren in gletsjes, dit zijn grote ijsmassa’a op de noord en zuidpool, dit ijs kunnen we niet gebruiken. Er blijft dus maar een klein beetje over om wel te gbruiken.Wat we echt kunnen gebruiken is maar 0,3% Ik ga jullie wat vertellen over hoe water bruikbaar gemaakt wordt voor ons.

4 zeewater Zeewater is zout Zo zout dat we het eruit kunnen halen
In de zee hebben we allemaal wel eens gezwommen, misschien heb je wel eens per ongeluk een slokje van dit zeewater genomen, dan heb je ontdekt dat zeewater niet echt lekker is. In zeewater zit namelijk heel veel zout. 34 procent van het water is zout.Dit is de verhouding van de dode zee de zoutste zee op onze aarde Laten zien een maatbeker met 750 ml water daarnaast 250 gram zout. Dit is gewoon drinkwater plof het zout erin dit water zit in de zouteste zee op aarde. Verhouding bijvb noordzee 965 water en 35 zout. Dit kunnen ze proeven vorige zee niet. Omdat de zee zo zout is en wij zout wel lekker vinden over bijvoorbeeld onze patat wordt eruit zee water zout gehaald. Ze laten het water door de zon verdampen het zout blijft dan over.

5 kraanwater Water uit de grond Water uit de kraan
Water komt gewoon uit de kraan. Even wat drinken of lekker je handen wassen. Maar gaat dit echt zo makkelijk? Kunnen we het water uit de grond dan meteen drinken?

6 Vies water Chemisch afval Geen schoon water
Nee water rechtstreeks uit de grond kunnen we niet zomaar drinken. Hoe komt dat dan eigenlijk? Omdat we als mensen zoveel afval hebben moet dat natuurlijk ergens blijven, veel spullen worden tegenwoordig gerecyceld dit betekend dat spullen opnieuw gebruikt kunnen worden. Denk aan oplaadbare baterijen en limonade en glazen flessen. Toch blijft er nog veel afval dat op de vuilnishoop komt. Vooral chemisch afval, denk aan verf, terpetine, haarlak, baterijen enz maken het water vies. Al dat afval ligt op een berg en er vallen regenbuien op dan verdwijnt met het regenwater ook vuil in de grond. Daarom is het belangrijk dat het water dat uit de grond komt ook goed moet worden schoongemaakt. Niet in alle landen hebben ze het geld en de spullen om water goed schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan afrika waar de mensen erg arm zijn. Deze mensen moeten zich echter toch wassen en hebben drinken nodig. Zoals op de foto zie je dat deze mensen zich dus met vies water wassen. Erg gezond is het niet er zijn dan ook een hoop kinderen die ziek worden van het water en soms zelfs dood gaan.

7 boeren Dieren bemesten
Ook de boeren maken het grondwater vies. Hoe komt dat? Veel boeren hebben dieren, net als mensen poepen dieren ook. Alleen heeft een boer vaak heel veel dieren, al die poep kan niet netjes door de wc gespoeld net als bij ons, Van de dierenpoep wordt mest gemaakt. Mest hebben we nodig om planten te laten groeien. De boeren spuiten deze mest dan ook op het land. Die mest is alleen niet schoon en ook weer door de regen komt een deel van de mest in ons regenwater terecht, nu weten we meteen waarom we water goed schoon moeten maken, je moet er toch niet aan denken als je een glasje water uit de kraan drinkt met nog een vleugje koeienpoep.

8 hoe onstaat drinkwater?
Als de zon schijnt wordt het water verwarmt, het water verdampt het verdwijnt in hele kleine stukjes in de lucht. een soort vochtige lucht krijg je dan. Het water is zo klein geworden dat het in de lucht zelfs omhoog kan. Als het hoog boven in de lucht komt koelt de lucht met het water erin af. Je krijgt dan regenwolken uit die wolken komt water. Regen dus, het water van de regen verdwijnt in de grond en in de rivieren en zeeen. Het water uit de grond kunnen we dan oppompen, schoonmaken en drinken. Waar is dat zout dan gebleven uit de zee, hoor ik jullie denken. Zout verdampt wel maar dat moet veel heter worden dan water en zo heet kan de zon het niet maken. Alleen het water gaat dus de lucht in het zout blijft achter in de zee. Jullie zien ook een sneeuwwolk. Dit gebeurt als het water in de lucht zo erg afkoelt dat het bevriest het gaat dan niet regenen maar sneeuwen of hagelen.

9 Water schoon maken Water laten bezinken Water op pompen
Je kunt water laten bezinken, het water wordt dan heel langzaam rondgeraaid en al het vuil zinkt dan naar de bodem.Het schone waterkunnen we er dan vanaf pompen. Water dat wordt opgepompt uit de grond gaat door allemaal filters. 1 van de belangrijkste filters is zand, in het zand blijven veel van de vuile en ongezonde stoffen achter waardoor het water drinkbaar wordt. Via een buizenstelsel dat in heel nederland onder de grond ligt komt het bij ons uit de kraan.

10 Wat gebruiken wij? Dit is hoe ieder mens het water gebruikt. Kijk maar eens waarvoor wij water allemaal nodig hebben. Maarre hoeveel water gebruiken we dan eigenlijk per dag?

11 we gebruiken per persoon 134 liter water per dag.
134 klinkt dat als veel of juist weinig. We zullen het even omrekenen. Hoeveel liter zit er in een pak melk? Een gewoon pak melk is 1 liter we gebruiken dus 134 pakken water per dag. Of een fles cola die zijn 1,5 liter zo ongeveer 86 flessen cola. Hoe kan het dat we zoveel water gebruiken? Je gebruikt namelijk geen 134 liter met je vader, moeder en broertjes en zusjes nee je gebruikt het alleen, je vader gebruikt 134 liter je moeder ook je zusje ej jij ook ben je met zijn vieren gebruik je dus 536 liter water per dag!!!!!

12 134 liter??? Een bad kost 9 liter water per dag.
Een douche gebruikt 38 liter water. Eigenlijk kost een bad veel meer water maar niemand gaat iedere dag in bad. De meeste mensen gaan 1 keer per week in bad. Een week heeft 7 dagen per dag kost het bad je 9 liter water. Per week dus 7x9= 63 liter water is er nodig om een bad helemaal vol te laten lopen. De douche is wel de grote winnaar in water verbruiken. 5 minuten douchen kost 38 liter water. En soms douchen mensen wel eens twee keer op een dag 76 liter water dus. Douche je zelf wel eens twee keer op een dag, wanneer gebeurt dit? Tegenwoordig zijn er speciale douche koppen die water besparen zo blijft er meer over om als drinkwater te gebruiken.

13 134 liter ???? De wasmachine kost 28 liter water per was.
De vaatwasser kost 6 liter water per keer dat hij draait. Iedere keer dat je moeder een volle wasmachine met kleding heeft gebruikt de wasmachine dus 28 liter water. Misschien hebben jullie thuis een vaatwasser, elke keer als deze vol is en je hem de afwas laat schoonmaken gebruikt hij 6 liter water. Hoe vaak zetten jullie de vaatwasser aan per dag?

14 134 liter ??? De wc doortrekken kost 39 liter water per dag.
Aan de wastafel gebruik je 4 liter water per dag. De wc gebruikt ook veel water. 39 liter gebruik je ongeveer per dag. Iedere keer dat je naar de wc gaat gebruik je ongeveer 11 liter water. Hoe vaak ga jij naar het toilet? OP sommige wc’s zit een speciale knop hiermee kunt je het water stoppen dit kun je gebruiken als je alleen een plas hebt gedaan hiermee kun je water sparen. NA het plassen en het buiten spelen was je bijna altijd je handen dit kost ongeveer 4 liter water per dag. Laat de kraan dus niet onnodig lopen dit kost alleen maar extra water en het spoelt zo weg.

15 134 liter ??? 10 liter per dag Al deze dingen doe je op een dag. Het duurt toch maar kort even je handen wassen of je tanden poetsen. Maar omdat iedereen dit vaak doet kost het toch heel veel water. Sommige mensen laten de kraan lopen terwijl ze hun tanden poetsen, zo loopt er veel water zonder dat het gebruikt wordt zo weg. Doe de kraan alleen even aan als je je tanden borstel afspoelt, of als de zeep van je handen moet.

16 Hoe kunnen we sparen? Neem een douche (50 à 80 liter) i.p.v. een bad (150 à 200 liter). Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen, zo bespaart je al 8 liter water. Was je auto met emmer en spons, een tuinslang verbruikt veel meer water. Zet de wasmachine en vaatwasser pas aan als ze maximaal gevuld zijn. Allemaal kleine dingen waar je thuis op kunt letten en wanneer veel mensen dit doen scheelt het enorm. Weet je waar het ook in scheelt? In je portomonnee want water schoonmaken kost geld.

17 Regenwater gebruiken? Dit is een heel speciaal huis. In dit huis wordt er regenwater gebruikt om de wc door te spoelen, de was te draaien en de buitenkraan van water te voorzien. Het wordt dus alleen gefilterd, omdat je het niet drinkt hoeft het niet verder schoon gemaakt. Dit zou ook een hoop water schoonmaken schelen. Enne uit de wc drinken we toch niet dus het water hoeft niet helemaal schoon te zijn.

18 opdracht Schrijf in je schrift waarvoor en wanneer jij allemaal water gebruikt. Schrijf ook op waar je water zou kunnen sparen, dus waar kun je zuiniger zijn met water. Maak er een tekening bij van de plek waar jij het meeste water gebruikt.


Download ppt "Wees wijs met water het kan echt op!."

Verwante presentaties


Ads door Google