De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

‘Cultuur in de spiegel’ Een Culinaire ‘Trip down Memory Lane’ voor senioren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "‘Cultuur in de spiegel’ Een Culinaire ‘Trip down Memory Lane’ voor senioren."— Transcript van de presentatie:

1 ‘Cultuur in de spiegel’ Een Culinaire ‘Trip down Memory Lane’ voor senioren

2 Vooraf: We hebben een doelgroep gezocht waar wij beiden affiniteit mee hebben (ouderen in seniorenwoningen/bejaarden- tehuizen). Zowel Ingrid als Eveline hebben beiden ervaring in deze doelgroep d.m.v. vrijwilligerswerk & bijbanen. Vanuit de doelgroep hebben we gekeken naar verschillende ‘probleemstellingen’. Ingrid: So-emo (…), koken en kunstgs. Eveline: Graphic design en fotografie.

3 Probleemstelling: Er zijn twee dingen die ons beiden opvielen binnen deze generatie: -Eenzaamheid > Ouderen zijn vaak eenzaam en zijn harstikke blij als er iemand langskomt. - Vooral oudere dames vinden het uit handen geven van koken niet leuk. Ze krijgen in plaats daarvan een maaltijd van Tafeltje Dekje. Daardoor gaan o.a. veel (lekkere en dierbare) ouderwetse recepten verloren!

4 Wat we willen doen: Een kookworkshop organiseren, waarbij de recepten van de ouderen centraal staan. Dit gaan we samen bereiden, eten en documenteren. Aan het einde van de cursus krijgen de ouderen een boek met alle recepten, verhalen, foto’s etc. Door het binnen het wooncomplex of centrum te houden kunnen ouderen makkelijk participeren en is het laagdrempelig.

5 Activiteiten: Oriënterend samenzijn waar favoriete recepten verzameld en het verhaal erachter met elkaar gedeeld wordt. Bijeenkomst(en) waar individuele favoriete recepten en het verhaal genoteerd en van afbeeldingen (evt. eigen foto’s) voorzien worden. Een aantal bijeenkomsten waarbij er samen gekookt en gegeten wordt. Een laatste feestelijke bijeenkomst, waar het ‘kookboek’ gepresenteerd en uitgedeeld wordt.

6 Achtergrondgedachten/doelen: Het sociale isolement doorbreken De medebewoners wat intensiever leren kennen. Contact maken met dierbare herinneringen. Het creëren van iets duurzaams; ‘nieuwe’ herinneringen, een kookschrift/ - boek en een aanzet tot verdergaan met deze activiteit na afsluiting van het programma Verbinding met een stukje vormgeving, zowel met het kookboek, als met het ‘schildereitje’ op het bord

7 Opbrengst en product: Een verzameling dierbare herinneringen; oud en nieuw Verbinding met wereld om je heen. Meer cohesie binnen de bewonersgroep en een diepere kennismaking onderling Een mooi kookboek / – schrift Met plezier koken en eten (Hopelijk) een inspiratie voor toekomstige voortzetting en/of andere activiteiten.

8 Kortom: Doelgroep: Ouderen Probleemstelling: Sociaal isolement en niet meer in staat (beperking, motivatie e.d.) om zelf/alleen te koken. Voorwaarden: De kookgroep moet bestaan uit mensen die motorisch nog iets kunnen en we hebben de beschikking over keuken en restaurant nodig. Actieplan: favoriete recepten delen, klaarmaken, mooi presenteren en eten. Als groep een kookboek vormgeven/samenstellen. Doel: Sociale cohesie verbeteren binnen een bejaardentehuis/ seniorencomplex en het aanzetten tot gezamenlijke activiteiten. Samen eten verbroedert!


Download ppt "‘Cultuur in de spiegel’ Een Culinaire ‘Trip down Memory Lane’ voor senioren."

Verwante presentaties


Ads door Google