De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Theorie wk4 Fotografie Beeldmanipulatie. Joseph Nicéphore Niépce 8 uur belichtingstijd Alleen positief (bitumen = asfalt) 1826: Eerste foto. Heliografie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Theorie wk4 Fotografie Beeldmanipulatie. Joseph Nicéphore Niépce 8 uur belichtingstijd Alleen positief (bitumen = asfalt) 1826: Eerste foto. Heliografie."— Transcript van de presentatie:

1 Theorie wk4 Fotografie Beeldmanipulatie

2 Joseph Nicéphore Niépce 8 uur belichtingstijd Alleen positief (bitumen = asfalt) 1826: Eerste foto. Heliografie 1837: Daguerreotypie Louis-Jacques-Mandé Daguerre 4/5 Minuten belichtingstijd Alleen positief (zilverjodide = zout) 1834/39: Eerste foto op papier 1888: Kodak op de markt William Henry Fox Talbot “You press the button - we do the rest” Ook negatief 1975: Eerste digitale camera Beeld niet op film maar op lichtgevoelige beeldsensor Photoshop sinds 1990

3 Wat is beeld manipulatie? ….En wanneer mag het?

4 FOTOGRAFIE BEELDBEWERKING Photoshop (1990) Hoe ver mag je gaan? Sjoerd Hilckmann oorlogsfotograaf prijs misgelopen in 2008 Uiterlijk bewerken?...

5 FOTOGRAFIE: BEWERKEN Film 1: Publiciteit Film 2: Portret

6 FOTOGRAFIE BEELDBEWERKING 1. Wat willen de makers met deze commercial zeggen? 2. Wat is het belang van deze commercial voor Dove? 3. Welke menselijke lichaamsdelen worden bij photoshoppen veranderd? 4. Zou het photoshoppen van foto's zodat mensen er in reclames nog perfecter uitzien, verboden moeten worden?

7 FOTOGRAFIE BEELDBEWERKING Herkennen van een bewerkte foto 1. Belichting van gezichten: zijn voorhoofden, tanden en ogen op dezelfde wijze verlicht? 2. Lichtbron in de ogen: is het een puntje? Zijn er rode ogen? Hebben de lichtpunten dezelfde vorm? 3. Schaduw: vooral bij flits of een kleine lichtbron zijn de schaduwen duidelijk zichtbaar in dezelfde richting met dezelfde helderheid. Zijn de schaduwen helemaal gelijk aan elkaar? 4. Verschillen in ‘ruis’: zie je de kwaliteitsverschillen binnen een bewerkte foto aan de hand van ruis (blokjes)? 5. Perspectief en vervorming: Klopt het perspectief? Is een hoofd erg groot terwijl de persoon achter iemand met een kleiner hoofd staat, of zijn lichaamsdelen raar vervormd? 6. Aanraking: het is heel moeilijk om mensen tegen elkaar aan te plaatsen bij fotobewerking. Kun je zien of er lichaamsdelen wegvallen of vervormd zijn? FAKE OR REAL?? FROM NEIL Bij een zwart-wit foto is heel erg moeilijk. Je hebt veel minder informatie dan bij kleur. In eerste instantie lijkt de foto nep. Je ziet heel duidelijk een afgehakt armpje aan Nixon hangen. Als je van dichtbij kijkt, zie je een verschil tussen de twee hoofden. Het hoofd van Nixon is heel anders: de pixels, de ruis: het heeft een andere kwaliteit. De foto is nep.

8 Foto lijkt echt (rode ogen, belichting gelijk). Het misleidt echter, omdat er veel zwart op de foto staat, waardoor je minder ziet. Kijk naar de rechterarm van Barack Obama, die is afgesneden. Daarnaast is de lichte plek op Obama's voorhoofd afkomstig is van Neil. Het is gekopieerd. De vorm is herkenbaar, het is alleen wat meer naar boven gezet.

9 de foto Je ziet hier op het voorhoofd en de neus van Neil het resultaat van een flitslicht. Je ziet dat verschil in belichting niet op Angelina Jolie. Zo'n verschil in belichting is vaak een teken van nep.

10 de foto Op het eerste gezicht is dit een nepperd. De reflecties op het gezicht lijken daarop te wijzen. Als je beter kijkt, is dat toch niet waar. Waarschijnlijk zijn de verschillen te wijten aan de betere make-up die Hillary Clinton draagt. Als je naar de ogen kijkt, is de refelctie van het flitslicht veel duidelijker, en hetzelfde van vorm. Een ander ding is de slagschaduw op de muur. Die is in dezelfde richting, en heeft dezelfde afmetingen. Deze foto is echt.

11 FOTOGRAFIE BEELDBEWERKING Photoshopdisasters Zoek de photoshop fail

12 het is misschien maar een been, maar wel mooi....

13 Julianne Moore is heel erg lenig

14 Escher ontwerpt meubels...

15 Tweelingen

16 Hoe langer je kijkt, hoe enger het wordt. Kijk naar het gezicht. Zit de neus goed? Hoe zit het met die mond? Is het wel een vrouwenlijf?

17 Demi MooreDemi Moore was 47 toen deze foto werd genomen.

18 En niet eens altijd om het mooier te maken. Kijk naar het hoofd. Kijk naar de arm.

19 Probeer je de benen van de blonde schone even goed voor te stellen...

20 ook leuk: dat de reflecties minder zijn bijgewerkt dan de gereflecteerden.

21 Maak zelf: beeldbewerking Alleen Photoshop jezelf serieus of overdreven (photoshop, picasa, etc) Lever in via teletop mail

22 Maak zelf: optische illusie Met zijn tweeën Lever voor volgende les in per mail op teletop.

23 Fotografie genres

24

25

26 Theorie wk5 Fotografie Beeldmanipulatie en eigen smaak

27 Inhoud les Huiswerk Optische illusie bekijken Opdracht Fotografie

28 Maak zelf: optische illusie Met zijn tweeën Lever voor volgende les via je site in.

29 Fotografie genres

30

31

32 Opdracht (Deel 1) Maak een tweetal Ga naar de site over bekende fotografensite Kies 1 kunstenaar (iedereen een ander). Je krijgt 15 minuten om 1 kunstwerk van de kunstenaar te zoeken en kort iets voor te bereiden over de kunstenaar: Basis info Analyse (Beeld en verhaal) Zet het op je website en mail linkje.

33 Opdracht (Deel 1)(15 min) Basis info of De productiecontext: Dat zijn alle gegevens over de foto: titel van de foto (eventueel); de naam van de fotograaf, het jaartal, het genre (kunst/toegepast; portret/mode/architectuur/reclame/landschap/pers enz) Wie Wat Waar Wanneer Hoe Waarom Analyse of het visuele object of fenomeen zelf: Inhoudelijke analyse en formele (= vorm) analyse, met aandacht voor o.m. technologie, mediumkarakteristieken, genre en stijl. In het schema van de fotoanalyse is dat voor de inhoudelijke analyse de narratieve en de symbolische laag; voor de formele analyse is dat de fotografische laag. Beeldende Elementen (Kleur, compositie, belichting) Narrativiteit -Welk verhaal vertelt de foto? -Genre: (kunst/toegepast;portret/mode/architectuur/reclame/ landschap/pers enz) -Waar ligt de nadruk in het verhaal van de foto

34 Opdracht (Deel 2) In groepjes ga je elkaars site en de kunstenaars vergelijken Kies uiteindelijk 1 kunstenaar die jullie allemaal het beste vinden. Je moet je keus kunnen toelichten.


Download ppt "Theorie wk4 Fotografie Beeldmanipulatie. Joseph Nicéphore Niépce 8 uur belichtingstijd Alleen positief (bitumen = asfalt) 1826: Eerste foto. Heliografie."

Verwante presentaties


Ads door Google