De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fotografie Beeldmanipulatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fotografie Beeldmanipulatie"— Transcript van de presentatie:

1 Fotografie Beeldmanipulatie
Theorie wk4 Fotografie Beeldmanipulatie

2 1826: Eerste foto. Heliografie
1975: Eerste digitale camera 1834/39: Eerste foto op papier   1888: Kodak op de markt 1837: Daguerreotypie 1826: Eerste foto. Heliografie Joseph Nicéphore Niépce 8 uur belichtingstijd Alleen positief (bitumen = asfalt) Louis-Jacques-Mandé Daguerre 4/5 Minuten belichtingstijd Alleen positief (zilverjodide = zout) “You press the button - we do the rest” Ook negatief Beeld niet op film maar op lichtgevoelige beeldsensor William Henry Fox Talbot Photoshop sinds 1990

3 Wat is beeld manipulatie? ….En wanneer mag het?

4 FOTOGRAFIE BEELDBEWERKING
Photoshop (1990) Hoe ver mag je gaan? Sjoerd Hilckmann oorlogsfotograaf prijs misgelopen in 2008 Uiterlijk bewerken?...

5 FOTOGRAFIE: BEWERKEN Film 1: Publiciteit Film 2: Portret

6 FOTOGRAFIE BEELDBEWERKING
1. Wat willen de makers met deze commercial zeggen? 2. Wat is het belang van deze commercial voor Dove? 3. Welke menselijke lichaamsdelen worden bij photoshoppen veranderd? 4. Zou het photoshoppen van foto's zodat mensen er in reclames nog perfecter uitzien, verboden moeten worden?

7 FOTOGRAFIE BEELDBEWERKING
Herkennen van een bewerkte foto 1. Belichting van gezichten: zijn voorhoofden, tanden en ogen op dezelfde wijze verlicht? 2. Lichtbron in de ogen: is het een puntje? Zijn er rode ogen? Hebben de lichtpunten dezelfde vorm? 3. Schaduw: vooral bij flits of een kleine lichtbron zijn de schaduwen duidelijk zichtbaar in dezelfde richting met dezelfde helderheid. Zijn de schaduwen helemaal gelijk aan elkaar? 4. Verschillen in ‘ruis’: zie je de kwaliteitsverschillen binnen een bewerkte foto aan de hand van ruis (blokjes)? 5. Perspectief en vervorming: Klopt het perspectief? Is een hoofd erg groot terwijl de persoon achter iemand met een kleiner hoofd staat, of zijn lichaamsdelen raar vervormd? 6. Aanraking: het is heel moeilijk om mensen tegen elkaar aan te plaatsen bij fotobewerking. Kun je zien of er lichaamsdelen wegvallen of vervormd zijn? FAKE OR REAL?? FROM NEIL Bij een zwart-wit foto is heel erg moeilijk. Je hebt veel minder informatie dan bij kleur. In eerste instantie lijkt de foto nep. Je ziet heel duidelijk een afgehakt armpje aan Nixon hangen. Als je van dichtbij kijkt, zie je een verschil tussen de twee hoofden. Het hoofd van Nixon is heel anders: de pixels, de ruis: het heeft een andere kwaliteit. De foto is nep. 

8 Foto lijkt echt (rode ogen, belichting gelijk)
Foto lijkt echt (rode ogen, belichting gelijk). Het misleidt echter, omdat er veel zwart op de foto staat, waardoor je minder ziet.  Kijk naar de rechterarm van Barack Obama, die is afgesneden . Daarnaast is de lichte plek op Obama's voorhoofd afkomstig is van Neil. Het is gekopieerd. De vorm is herkenbaar, het is alleen wat meer naar boven gezet. 

9 Je ziet hier op het voorhoofd en de neus van Neil het resultaat van een flitslicht. Je ziet dat verschil in belichting niet op Angelina Jolie. Zo'n verschil in belichting is vaak een teken van nep.  de foto

10 Op het eerste gezicht is dit een nepperd
Op het eerste gezicht is dit een nepperd. De reflecties op het gezicht lijken daarop te wijzen. Als je beter kijkt, is dat toch niet waar. Waarschijnlijk zijn de verschillen te wijten aan de betere make-up die Hillary Clinton draagt. Als je naar de ogen kijkt, is de refelctie van het flitslicht veel duidelijker, en hetzelfde van vorm.  Een ander ding is de slagschaduw op de muur. Die is in dezelfde richting, en heeft dezelfde afmetingen. Deze foto is echt.  de foto

11 FOTOGRAFIE BEELDBEWERKING
Photoshopdisasters Zoek de photoshop fail

12 het is misschien maar een been, maar wel mooi....

13 Julianne Moore is heel erg lenig

14 Escher ontwerpt meubels...

15 Tweelingen

16 Hoe langer je kijkt, hoe enger het wordt. Kijk naar het gezicht
Hoe langer je kijkt, hoe enger het wordt. Kijk naar het gezicht. Zit de neus goed? Hoe zit het met die mond? Is het wel een vrouwenlijf?

17 Demi Moore was 47 toen deze foto werd genomen.

18 En niet eens altijd om het mooier te maken. Kijk naar het hoofd
En niet eens altijd om het mooier te maken. Kijk naar het hoofd. Kijk naar de arm.

19 Probeer je de benen van de blonde schone even goed voor te stellen...

20 ook leuk: dat de reflecties minder zijn bijgewerkt dan de gereflecteerden.

21 Maak zelf: beeldbewerking
Alleen Photoshop jezelf serieus of overdreven (photoshop, picasa, etc) Lever in via teletop mail De opdracht Hoe zouden wij eruit willen zien en hoe speelt de media in op ons verlangen naar uiterlijke schoonheid? Wat zijn de schoonheidsidealen in de media? Wat zijn de overeenkomsten tussen de leeftijdloze societydames uit het werk van Julika Rudelius en de mooie man uit de door Adbusters bewerkte ondergoed-advertentie? Analyseer het schoonheidsbeeld dat in de kunst, reclame en muziekindustrie naar voren komt. Formuleer een eigen visie op het ideale lichaam door middel van onderzoek en presenteer dit in de vorm van een reclame voor een fictief schoonheidsmiddel.

22 Maak zelf: optische illusie
Tijd over: meest bekende genres Met zijn tweeën Lever voor volgende les in per mail op teletop.

23 Fotografie genres Vb bekende genres:

24 Fotografie genres

25 Fotografie genres

26 Fotografie Beeldmanipulatie en eigen smaak
Theorie wk5 Fotografie Beeldmanipulatie en eigen smaak

27 Inhoud les Huiswerk Optische illusie bekijken Opdracht Fotografie

28 Maak zelf: optische illusie
Tijd over: meest bekende genres Met zijn tweeën Lever voor volgende les via je site in.

29 Fotografie genres Vb bekende genres:

30 Fotografie genres

31 Fotografie genres

32 Opdracht (Deel 1) Maak een tweetal
Ga naar de site over bekende fotografen Kies 1 kunstenaar (iedereen een ander). Je krijgt 15 minuten om 1 kunstwerk van de kunstenaar te zoeken en kort iets voor te bereiden over de kunstenaar: Basis info Analyse (Beeld en verhaal) Zet het op je website en mail linkje.

33 Opdracht (Deel 1) (15 min) Basis info of De productiecontext: Dat zijn alle gegevens over de foto: titel van de foto (eventueel); de naam van de fotograaf, het jaartal, het genre (kunst/toegepast; portret/mode/architectuur/reclame/landschap/pers enz) Wie Wat Waar Wanneer Hoe Waarom  Analyse of het visuele object of fenomeen zelf:  Inhoudelijke analyse en formele (= vorm) analyse, met aandacht voor o.m. technologie, mediumkarakteristieken, genre en stijl. In het schema van de fotoanalyse is dat voor de inhoudelijke analyse de narratieve en de symbolische laag; voor de formele analyse is dat de fotografische laag. Beeldende Elementen (Kleur, compositie, belichting) Narrativiteit Welk verhaal vertelt de foto? Genre: (kunst/toegepast;portret/mode/architectuur/reclame/ landschap/pers enz) Waar ligt de nadruk in het verhaal van de foto

34 Opdracht (Deel 2) In groepjes ga je elkaars site en de kunstenaars vergelijken Kies uiteindelijk 1 kunstenaar die jullie allemaal het beste vinden. Je moet je keus kunnen toelichten.


Download ppt "Fotografie Beeldmanipulatie"

Verwante presentaties


Ads door Google