De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vrouwen en wijn… Woorden van Lemuël, de koning van Massa, waarmee zijn moeder hem vermaande’(31:1).

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vrouwen en wijn… Woorden van Lemuël, de koning van Massa, waarmee zijn moeder hem vermaande’(31:1)."— Transcript van de presentatie:

1 Vrouwen en wijn… Woorden van Lemuël, de koning van Massa, waarmee zijn moeder hem vermaande’(31:1).

2 Relaties Raadgevingen van een moeder aan haar zoon (1-9)
‘Geef uw kracht niet aan de vrouwen, noch uw omgang aan haar die koningen verderven’ (31:3).

3 Hoe belangrijk is het om iemand te hebben. die jou advies kan geven
Hoe belangrijk is het om iemand te hebben die jou advies kan geven? Moeten het per se je ouders zijn? Wie anders kan een steun zijn in je leven? Hoe ga je om met ‘advies’? Accepteer jij het gemakkelijk? Aan wat hangt het af? Hoe ervaar jij dat? Denk je dat de moeder van koning Lemuel overdrijft met de waarschuwing: ‘Geef uw kracht niet aan de vrouwen, noch uw omgang aan haar die koningen verderven’? Hoe kan een slechte relatie met ouders, broers, zussen, vrienden, familie... ons ‘vernietigen’? Welke andere dingen kunnen ons ‘kapotmaken’? Kun je nutteloze dingen noemen die onze tijd en onze energie nemen?

4 Alles is toegelaten, maar niet alles is nuttig’
‘Het past koningen niet, o Lemuël, het past koningen niet wijn te drinken, noch machthebbers bedwelmende drank te begeren, opdat hij niet drinke en de inzettingen vergete en het recht van alle verdrukten verkere. Geeft bedwelmende drank aan wie te gronde gaat, en wijn aan wie bitter bedroefd zijn; opdat hij drinke en zijn armoede vergete, en aan zijn moeite niet meer denke’ (31:4-7). Alles is toegelaten, maar niet alles is nuttig’ 1 Kor 6:12 Een geschenk van God: ‘… wijn die het hart van de mensen verheugt…’ (Ps 104:15) Maar pas op: ‘Pas op dat jullie hart niet afgestompt raakt door de roes en de dronkenschap’ – Lucas 21:34

5 Zwakken en machtelozen helpen
‘Doe uw mond open ten bate van de stomme, ten behoeve van het recht van allen die wegkwijnen; open uw mond, oordeel rechtvaardig, verschaf de verdrukte en nooddruftige recht’ (31:8,9).

6 Koning Lemuël's moeder waarschuwt hem geen wijn of sterke drank te drinken en zij geeft de risico’s aan. Welke risico’s zijn er in onze tijd? Hoe belangrijk is zelfbeheersing, niet alleen in het gebruik van alcohol, maar in alle aspecten van ons leven? Wie zijn de ‘stommen’ en ‘zij die wegkwijnen’ in onze samenleving? Op welke specifieke manieren kunnen we ‘onze mond open doen’ voor hen?

7 Een degelijke huisvrouw , wie zal haar vinden?
Haar waarde gaat koralen ver te boven. (v.10). ze spint en weeft ze koopt en verkoopt ze staat vroeg op ze verdeelt het werk ze is vol daadkracht ze is onvermoeibaar ze helpt de behoeftigen ze gaat mooi gekleed ze is krachtig en waardig ze spreekt wijze woorden

8 De degelijke vrouw in Spreuken 31 is vaak voorgesteld - vooral op Moederdag – als een voorbeeld voor vrouwen. Denk je dat dit het doel was van de schrijver? Zo niet, wat zou zijn bedoeling dan wel geweest zijn? Volgens jou, geldt deze tekst ook voor mannen? Hoe voel je je als je leest over de vrouw uit Spreuken 31? Heb je last van het syndroom van 'supervrouw/man' (perfect zijn)? Hoe zou je het omschrijven? Denk je dat het niet gaat over een ‘echte’ persoon? Heb jij de neiging om haar te negeren, omdat haar standaard zo hoog is? Heb je het gevoel dat mensen verwachten dat je bent als de beschreven persoon in Spreuken 31? Zo ja, hoe reageer je op dat soort druk?

9 Wijsheid – ‘Hokmà’ ‘talent om te léven’
Praktische kennis, handigheid, vaardigheid, savoir-faire, levenswijsheid

10 Is verstandig leven iets dat automatisch komt met de jaren? Ja/Nee?
Hoe kunnen we dit talent om te leven met wijsheid ontwikkelen? Overleg met elkaar…

11 Bedrieglijk is de bevalligheid en ijdel de schoonheid,
maar een vrouw die de HERE vreest, die is te prijzen (31:30). een goede beheerder zijn van tijd middelen talenten

12 Wat zijn jouw natuurlijke gaven. Waar voel je je meer op je gemak
Wat zijn jouw natuurlijke gaven? Waar voel je je meer op je gemak? Op welke vlak ben je bekwaam? In wat ben je geïnteresseerd en wat maakt je enthousiast? Welke vaardigheden zou je willen ontwikkelen? Heb je je ooit al afgevraagd wat jouw prioriteiten zijn? Heb je moeite om deze prioriteiten vast te stellen en er rekening mee te houden? Is het voor jou van belang om een goede beheerder te zijn van je tijd, middelen en vaardigheden? Heb je al ervaren dat respect hebben voor God of rekening houden met hem in jouw leven jou meer wijsheid gaf om te leven? Vertel ...


Download ppt "Vrouwen en wijn… Woorden van Lemuël, de koning van Massa, waarmee zijn moeder hem vermaande’(31:1)."

Verwante presentaties


Ads door Google